esential sa il cunoastem cat mai bine. Iata, in continuare, cateva lucruri interesante despre delfin, pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti.
1) Delfinii sunt fiinte foarte sociabile: traiesc in grupuri si coopereaza la vanatoare si la cresterea puilor;
2) Delfinii au un sistem complex de comunicare, unii cercetatori considerand ca este vorba despre un limbaj net superior oricarei alte specii cu exceptia omului. Ei folosesc pentru comunicare si orientare ultrasunetele, putand receptiona mesaje de la distante de zeci de kilometri. Fiecare delfin din specia Delfinului comun are o “semnatura sonora” proprie, un fel de nume.
3) Volumul si masa creierului delfinilor sunt superioare celor ale creierului uman. Creierul delfinului comun ajuns la maturitate cantareste in medie 1.600 de grame, pe cand creierul uman cantareste in medie 1.375 de grame.
4) Delfinii fac sex si in afara perioadei fertile, din observarile realizate pana acum cercetatorii considerand ca acestia fac sex pentru placere si pentru consolidarea relatiilor. Pana la descoperirea acestui comportament, sexul pentru placere era considerat a fi specific doar omului.
5) Delfinii nu adorm complet niciodata: emisferele creierului lor “dorm” pe rand. Explicatia ar sta in faptul ca respiratia delfinului nu este un reflex, ca la oameni: ea pare a fi una voluntara. Cercetatorii cred ca delfinii isi pot folosi emisferele separat si pentru alte actiuni (in afara functiei de respiratie).
6) Desi mamifer, performantele acvatice ale delfinului sunt remarcabile: se poate scufunda pana la 300 de metri adancime, isi tine respiratia intre 8 si 10 minute, pana la un maxim de 15 minute, si atinge o viteza de 30 km/h, pe distante scurte putand inota si cu 40 km/h. Viteza “de croaziera” a delfinilor este intre 8 si 12 km/h.
7) Perioada de gestatie la delfini este intre 11 si 12 luni, in functie de specie. Durata medie de viata a delfinilor este de 25 – 35 de ani. In privinta maturitatii sexuale, se stie ca la Delfinul comun ea este atinsa la varste intre 5 si 10 ani in cazul femelei si intre 9 si 13 ani de catre masculi.
8) La nastere, femela delfin este asistata si pazita de o alta femela. Este cel de-al doilea comportament descoperit pana in prezent a fi specific nu doar omului, ci si delfinului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.