Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Terapii cu vraci si delfini pentru copiii autisti, interventii de multe ori ridicole si costisitoare

Terapii cu vraci si delfini pentru copiii autisti, interventii de multe ori ridicole si costisitoare
Disperati cand afla diagnosticul, parintii copiilor autisti aleg, in detrimentul metodelor clasice de recuperare, tratamente alternative cum ar fi inotul cu delfinii, terapiile cu vraci sau cu capsule presurizate ori tratamente cu celule stem, cheltuind sume mari de bani, insa cu rezultate minime.


Seful Compartimentului de Neurologie si Psihiatria copilului si adolescentului din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, medicul primar Elena Merticaru, a declarat ca cei mai afectati de problemele copilului autist sunt parintii, intrucat viata alaturi de un astfel de copil presupune un mare stres emotional.

"Parintii ajung sa creada, uneori si din cauza specialistilor, ca autistii vor fi intotdeauna grav afectati de tulburarea de care sufera", a spus Merticaru.

Ea a aratat ca parintii copiilor diagnosticati cu autism recurg, uneori, din disperare, la interventii "ridicole" si cheltuie sume enorme de bani pentru a-si duce copiii sa inoate cu delfinii sau pentru a urma un tratament hiperbar, ce consta in plasarea pacientului intr-o incinta rezistenta la presiune care contine oxigen pur sau aer imbogatit in oxigen, la o presiune superioara celei atmosferice, renuntand la metodele clasice de recuperare.

"Exista opinii extrem de diverse si de puternice in acelasi timp. Unii recurg la tratamente cu vitamine, diete alimentare, tratamente antialergice sperand ca in acest fel vor rezolva problemele copiilor autisti. Exista si interventii de-a dreptul ridicole si pentru care parintii, din disperare, cheltuiesc sume enorme de bani, respectiv tratamentul hiperbar, tratamentul cu celule stem, inotul alaturi de delfini sau chiar apelarea la vrajitoare in speranta vindecarii copiilor lor, in detrimentul metodelor clasice de recuperare", a mai spus Merticaru.

Medicul neuropsihiatru sucevean considera ca este important ca aceasta tulburare sa fie depistata precoce si considera ca, atunci cand li se pare ca ceva este in neregula cu copilul lor, parintii trebuie sa-si urmeze instinctul si sa caute un centru specializat unde sa solicite testarea copilului, chiar daca cei din jur sau chiar unii specialisti ii incurajeaza spunandu-le ca nu toti copiii vorbesc la aceeasi varsta.

Ea a aratat ca in reteaua de asistenta medicala primara ar trebui sa se implementeze un program de screening foarte simplu si accesibil care sa orienteze medicul de familie ca, in cazul cand are o suspiciune ca un anumit copil prezinta simptomele acestei tulburari, sa indrume familia catre un medic specialist.

"Dupa precizarea diagnosticului, am observat ca parintii acestor copii devin aproape febrili in a cauta metodele de terapie, schimba informatii cu alti parinti, se imprietenesc cu acestia sau cauta pe internet noutati in privinta acestei boli", a spus Merticaru.

Ea a precizat ca, in prezent, sunt necesari mai multi terapeuti care sa aplice aceste tehnici de recuperare in cazul copiilor diagnosticati cu autism, iar parintii sa poata beneficia de programe de consiliere si sa li se insufle increderea ca munca lor cu copilul autist va avea succes.

Merticaru a explicat ca autismul este o tulburare grava a proceselor normale de dezvoltare care apar in primii doi ani de viata si ca aceasta boala face parte din grupa tulburarilor prevazive de dezvoltare ce afecteaza limbajul, jocul, cunoasterea si dezvoltarea sociala si abilitatile de adaptare, provocand intarzieri din ce in ce mai mari fata de copiii de aceeasi varsta.

"Cauza aparitiei acestei tulburari este necunoscuta, dar se pare ca este vorba de o anormalitate neurologica a unor zone din creier. Copiii autisti nu invata asa cum invata ceilalti copii, nu inteleg cea mai simpla comunicare verbala sau nonverbala, informatiile venite pe cale senzoriala ii lasa confuzi si sunt izolati in diferite grade de lumea din jurul lor. Ei sunt foarte putin interesati de alti copii si, de obicei, nu invata imitandu-i", a spus medicul sucevean.

Merticaru a aratat ca, in prezent, se practica mai multe terapii de recuperare, dand ca exemplu metoda analizei comportamentale aplicate (ABA), care a cunoscut o crestere in popularitate dupa 1990, desi se aplica de peste 60 de ani si la alte tulburari.

"Ceea ce ar trebui sa stie parintii este ca exista o terapie pentru copiii lor. Cu nadejde si indrumare, parintii din toata lumea au inceput sa implementeze aceste programe comportamentale si tot ei au inceput sa ceara ca scolile si gradinitele de stat sa includa aceasta metoda a analizei comportamentale aplicate pentru copiii lor. Studiile de specialitate au aratat ca mai mult de jumatate dintre copiii autisti care au participat la programe ABA complete in gradinite s-au integrat, ulterior, cu succes in clase normale si ca multi dintre acesti copii n-au mai avut nevoie decat de foarte putina terapie in continuare", a spus Merticaru.

Seful Compartimentului de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul SJU Suceava a precizat ca inainte de inceperea terapiei de recuperare, copiii cu tulburari din spectrul autist sunt evaluati de medicii de specialitate, dar si de psihologi care stabilesc ariile de dezvoltare ale acestora si nivelul la care se afla in acel moment copilul in ceea ce priveste limbajul, functiile motorii, interactiunea sociala, dar si stereotipiile sau deprinderile.

Ea a spus ca terapia prin metoda ABA se face in etape, cu pasi clari si este adaptata potentialului si particularitatilor copilului, cu respectarea principiilor terapeutice.Astfel, in prima etapa a terapiei, cand copilul este agitat sau are frecvente crize de manie- musca sau este violent- se lucreaza cu cate doi terapeuti specializati in aplicarea metodei. Numarul orelor de terapie de recuperare este, in aceasta situatie, de aproximativ 40 intr-o saptamana, apoi, la intervale regulate de timp, in urma reevaluarii copilului si a progreselor pe care acesta le face, se stabilesc urmatorii pasi.

De regula, orele de terapie sunt inregistrate astfel incat parintii sa poata vizualiza felul in care se lucreaza cu copilul lor, a precizat Merticaru. Ea a aratat ca prin terapia ABA copiii invata anumite deprinderi, sa se autoserveasca, sa vorbeasca, sa interactioneze vizual, sa comunice cu cei din jur, dar si cu alti copii sau sa se joace corect cu jucariile.

Totodata, in cadrul terapiei, copilul este invatat sa-si stapaneasca anumite porniri cum ar fi leganatul, invartirea in cerc, miscarea repetata a capului, iar in timp copilul va incepe sa recunoasca sunetele, literele, culorile sau obiectele care ii sunt utile in anumite activitati.

Medicul sucevean a subliniat ca, prin efortul conjugat al terapeutilor, dar si al familiei, care are un rol deosebit de important, un copil care urmeaza constant o terapie de recuperare poate fi integrat in invatamantul de masa.

Sunt situatii in care parintii sunt retinuti in a iesi cu copilul in lume, iar acesta petrece prea mult timp in casa, a aratat Merticaru care a subliniat ca terapeutii merg cu copiii la plimbare in parc, in magazine, ii invata pe copii cum sa interactioneze cu alti copii, astfel incat parintii sa poata parcurge toti acesti pasi si sa fie increzatori sa-si scoata copiii in lume. Ea a mai aratat ca in terapia de recuperare ABA, specialistii ii invata pe parinti cum sa lucreze acasa cu copiii, ii invata cum sa repete cu ei deprinderile dobandite si lucrurile noi.

Medicul a mentionat ca un studiu din anul 2009 din Anglia arata ca un copil la 110 nasteri este afectat de tulburare din spectrul autist, apreciind ca numarul cazurilor noi depistate este "enorm" in conditiile in care incidenta unei boli este, uneori, la mii de nasteri.

In judetul Suceava, 285 de copii au fost diagnosticati cu autism, din care 45 sunt in municipiul Suceava.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre recuperare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre terapie

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016