Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aldous Huxley: INSULA

Aldous Huxley: INSULA
Aldous Huxley (1894-1963) a fost un autor prolific, avand peste 40 de carti publicate. "Insula" este ultimul roman publicat.


"Insula" (1962) este povestea unei societati ideale, cea palaneza. Infiintata cu mai bine de 100 de ani inainte de a incepe actiunea narata, prin dorinta celor doi fondatori ai sai de a reuni tot ce era mai bun in lumile cunoscute, Pala moderna este cladita pe stiinta si tehnologie facute pentru om, pe o filosofie utilitarista, pacifista si pe democratie. 

Cursul lucrurilor se schimba radical din pricina unei conspiratii. Prins de bunavoie in ea, cinicul jurnalist Will Farnaby ajunge, printr-un naufragiu, pe insula interzisa. Aici intelege el ca viata poate fi traita si altfel, ca viata merita traita. Chiar daca Farnaby nu mai contribuie cu entuziasm la distrugerea Palei, complotul se incheaga treptat, pentru a culmina odata cu finalul romanului. Prin tot ceea ce o alcatuieste, "Insula" este o carte despre o utopica disciplina a existentei, dar si despre multiplele manifestari ale mortii.
Spre deosebire de alte utopii ale secolului al 20-lea, autorul nu proiecteaza societatea ideala intr-un viitor (ne)precizat, ci in prezent. Aceasta societate ideala isi are casa pe Insula Pala, in Oceanul Pacific, caracterizata prin vegetatia luxurianta, tipica pentru "paradisul pierdut". Aici se pastreaza obiceiurile vechi, dar este loc si pentru experimentele sociale. Aceasta societate a eliminat progresiv conflictele sociale, inclusiv clasele sociale.
 
Reteta fericirii consta in sinteza realizata, la nivelurile biologic, social si spiritual, intre mostenirile culturale transmise, pe diverse cai, de civilizatiile occidentala si orientala. Ideologia politica este inlocuita cu un fel de sincretism religios, acoperind budismul si hinduismul.  
 
"Aldous Huxley si-a spus in aceasta carte ultimul cuvant despre conditia umana si despre posibilitatile unei societati neatinse de morbul civilizatiei. "Insula" este un test pentru politolog si psiholog, dar, in egala masura, si pentru filozof si politician". (New York Times Book Review)


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre insula

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0