In primul rand, trebuie sa stii ca exista persoane care ajung la burnout muncind doar 4-6 ore pe zi si pe de alta parte exista persoane care muncesc constant 10 ore pe zi si nu sunt in burnout. Acest lucru se intampla pentru ca burnout-ul nu are legatura cu numarul de ore petrecut muncind, ci cu felul in care ne raportam la munca pe care o depunem. Ajungem la burnout atunci cand facem prea multe lucruri din obligatie (pentru ca ‘trebuie’) si mult prea putine din placere (pentru ca ‘vreau’).
In al doilea rand, nu trebuie sa te transformi intr-o persoana care se complace si e lipsita de ambitie pentru a evita burnout-ul. Ceea ce duce la burnout nu este volumul de munca in sine, ci sentimentul ca lucrezi enorm de mult pentru niste obiective in care nu (mai) crezi.
Munca este absolut necesara pentru starea noastra de bine si nu recomand nimanui sa se pensioneze inainte de vreme. Ba chiar am discutat cu persoane ajunse in burnout tocmai din cauza ca nu mai lucrau.
Ca sa eviti burnout-ul nu trebuie sa devii o varianta neautentica a ta, ci dimpotriva, trebuie sa redescoperi cine esti tu cu adevarat. Nu trebuie sa renunti la ambitie, ci sa o indrepti catre esenta ta reala onorandu-ti valorile, aspiratiile si nevoile.
Pe scurt, solutia nu este sa renunti la ambitie, ci sa o indrepti catre alta destinatie.
In al treilea rand, daca muncesti mult acum nu inseamna ca automat vei ajunge la burnout!
Atunci cand lucrezi foarte mult la ceva in care crezi si care iti place si care iti utilizeaza adevaratele talente, obosesti, te culci si o iei de la capat cu forte proaspete a doua zi.
In schimb, atunci cand lucrezi foarte mult la ceva in care nu crezi sau care nu iti utilizeaza adevaratele abilitati, obosesti si a doua zi te trezesti tot obosit. Si continui tot asa zi dupa zi pentru ca simti ca nu ai alta solutie, pana cand corpul tau spune ‘stop’ si te obliga sa cauti si alte alternative.
In al patrulea rand, burnout-ul nu este un pret pe care trebuie sa il platesti pentru a avea succes! Stresul este inevitabil, nimic de zis, insa stresul cumulat (cronic) nu este.
Exista numeroase companii de mega succes care demonstreaza acest lucru avand politici foarte faine legate de wellbeing-ul angajatilor (Starbucks, Basecamp, Zoom) precum si oameni faimosi care reusesc sa mentina echilibrul intre ‘a face’ si ‘a fi’ (Richard Branson, Cheryl Sandberg, Oprah Winfrey).
In plus, se mai numeste ‘succes’ daca nu ai energie sa te bucuri de el?
Finalmente, adevarul este ca e imposibil sa facem fata `tuturor cerintelor vietii`. Si, din pacate, ne sapam groapa singuri incercand sa fim superhumans in loc sa ne constientizam propriile limite umane si universale de altfel si incetand sa mai cautam acea reteta perfecta prin care sa reusim sa le facem pe toate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!