Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Candidoza (Candida albicans): ce este, de ce apare si cum poate fi prevenita recurenta

de SuntFericita.ro la 2024-04-26
Candidoza (Candida albicans): ce este, de ce apare si cum poate fi prevenita recurenta
Candidoza vaginala este o infectie cauzata de ciuperca Candida albicans. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), este una dintre cele mai frecvente infectii ale tractului genital feminin, afectand 75% din femeile la nivel global cel putin o data in viata.


Agentul patogen cauzator face parte din flora organismului. In conditii normale, Candida albicans traieste in echilibru cu alte microorganisme si nu provoaca probleme de sanatate. Totusi, anumite conditii pot perturba aceasta simbioza organica, fapt ce cauzeaza o dezvoltare excesiva a ciupercii, cauzand acest tip de infectie. 

Care sunt cauzele candidozei vaginale? 

Echilibrul natural al florei tractului genital feminin poate fi perturbat din cauze variate: 

  • administrarea antibioticelor - acest tip de medicatie poate cauza inmultirea excesiva a culturii de Candida albicans, cauzand infectia.
  • evolutia unei sarcini normale - modificarile hormonale si cele ale pH-ului vaginal pot favoriza dezvoltarea excesiva a acestei specii de fungi ce cauzeaza candidoza.
  • sistemul imunitar slabit - din aceasta cauza, organismul este mult mai predispus la infectii, inclusiv la candidoza vaginala; pacientele diagnosticate cu HIV, sau cele care urmeaza tratamente ce suprima activitatea sistemului imunitar (ex: chimioterapia), sunt mai predispuse la dezvoltarea candidozei.
  • utilizarea anumitor produse de igiena intima - acestea pot cauza perturbarea echilibrului natural al florei vaginale si a valorilor normale ale pH-ului vaginal, facilitand dezvoltarea in exces a agentului patogen Candida albicans.
  • diabetul zaharat - pacientele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile la dezvoltarea candidozei vaginale, deoarece nivelurile ridicate de zahar din organism pot crea un mediu propice pentru inmultirea culturii de Candida albicans


Cum se manifesta simptomele candidozei vaginale? 

Simptomele candidozei vaginale pot varia considerabil de la o persoana la alta, insa exista o serie de manifestari comune, pe care pacienta trebuie sa le descrie in detaliu specialistului, in timpul unui investigatii la cabinetul medicului obstetrician

  • senzatia de mancarime in zona vaginala - este unul dintre primele semne ale dezvoltarii candidozei vaginale;
  • senzatia de arsura, in special, in timpul urinarii sau al actului sexual;
  • roseata si inflamatii la nivelul vulvei si al vaginului;
  • scurgerile albe cu o consistenta branzoasa, ce pot avea un miros neplacut.

Identificarea precoce a simptomelor specifice candidozei vaginale este esentiala pentru a preveni inrautatirea situatiei si raspandirea infectiei. In plus, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, 75% dintre femei experimenteaza cel putin cu o infectie cauzata de Candida albicans in timpul vietii, iar 40-45% din totalul acestora, cu doua sau chiar mai multe episoade. O diagnosticare precoce poate reduce riscul unor astfel de recurente.

Impactul acestor simptome asupra calitatii vietii unei femei poate fi semnificativ. Senzatiile de mancarime si arsura constante pot afecta somnul si starea de bine generala. De asemenea, durerea si disconfortul resimtite in timpul actului sexual pot duce la o scadere a libidoului si pot afecta calitatea unei relatii. In plus, stigmatul asociat cu infectiile genitale poate duce la scaderea stimei de sine.


Stabilirea diagnosticului de candidoza vaginala 

In timpul unei consultatii medicale, medicul poate observa semnele vizibile ale candidozei vaginale si poate preleva o mostra de secretie vaginala, pentru examinarea sa la microscop. Testele de laborator pot confirma dezvoltarea peste limitele normale a speciei de fungi Candida albicans, permitand specialistului sa puna diagnosticul de candidoza vaginala. 

Diferentierea candidozei vaginale de alte infectii genitale este foarte importanta pentru succesul tratamentului. Alte infectii, precum bacterioza vaginala sau tricomonaza, pot avea manifestari similare. De aceea, stabilirea corecta a unui diagnostic implica efectuarea unor teste de laborator specifice.


Optiuni pentru tratarea acestui tip de infectie 

Tratament candidoza vaginala

  • administrarea medicamentelor antifungice - pot fi administrate oral sau local, sub forma de ovule sau creme, in functie de gravitatea simptomelor si recomandarea medicului; acestea actioneaza prin distrugerea peretelui celular al fungilor, cauzand oprirea cresterii acestora.
  • schimbari ale stilului de viata - pot avea un impact semnificativ asupra ameliorarii simptomelor si prevenirii recurentei candidozei vaginale: mentinerea unei igiene intime corespunzatoare, reducerea consumului de zahar si alimente procesate.
  • administrarea probioticelor - pot ajuta la refacerea florei intestinale si vaginale; retine ca orice optiune de tratament pentru candidoza vaginala trebuie evaluata si recomandata de catre medicul specialist; utilizarea necorespunzatoare a oricarui tip de medicatie poate cauza agravarea simptomelor.

De asemenea, medicul poate face recomandari de tratament personalizate, in functie de severitatea simptomelor, istoricul medical si eventualele alte afectiuni cu care se confrunta o pacienta.


Prevenirea recurentei candidozei vaginale

Aceasta infectie este foarte frecventa si poate cauza disconfort semnificativ. De aceea, trebuie cunoscute optiunile prin care se poate minimiza riscul de recurenta:

  • mentinerea unei igiene corespunzatoare - schimbarea zilnica a lenjeriei intime, folosirea produselor de igiena adecvate, evitarea produselor parfumate sau a sapunurilor dure care pot modifica pH-ul vaginal.
  • o alimentatie sanatoasa si echilibrata - iaurtul si alte produse lactate ce contin probiotice pot intari sistemul imunitar si contribuie la mentinerea echilibrului de bacterii sanatoase in corp, ceea ce poate reduce riscul de recurenta a candidozei vaginale.
  • evitarea hainelor foarte stramte, in special, a celor din materiale sintetice; acestea pot crea un mediu umed si calduros, favorabil pentru dezvoltarea culturilor de  Candida albicans; alege sa porti haine largi, din materiale naturale ce permit pielii sa respire.
  • stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, fiind astfel un factor de risc pentru dezvoltarea candidozei vaginale; practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia, poate ajuta la reducerea semnificativa a nivelurilor de stres si anxietate. 
  • controalele medicale regulate poate fi de mare ajutor in prevenirea si tratarea la timp util a candidozei vaginale.

Candidoza vaginala este o afectiune comuna, cu un posibil impact negativ asupra stilului de viata, dar care poate fi prevenita si / sau tratata cu succes. Recunoasterea simptomelor, intelegerea cauzelor si aplicarea tratamentului corespunzator sunt esentiale in gestionarea acestei boli. 

De asemenea, mentinerea unei igiene intime corespunzatoare, evitarea hainelor stramte si integrarea in regimul alimentar a produselor cu rol probiotic minimizeaza riscul de recurenta. Programeaza-te acum pentru un consult de specialitate la Spitalul Memorial Baneasa si beneficiaza de servicii de cea mai buna calitate, privind diagnosticarea, tratarea si prevenirea acestei afectiuni. 

 

 

BIBLIOGRAFIE 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5019-vaginal-yeast-infection 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/ 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016