De la piureuri fine, la salate pline de culoare si deserturi surprinzator de pufoase, cartoful dulce este un ingredient de baza pe care merita sa-l descoperi si sa-l reinventezi mereu.
In acest articol vei descoperi:
- Cele mai importante beneficii nutritionale si pentru sanatate
- 3 retete simple si delicioase
Beneficiile consumului de cartof dulce
Cartoful dulce nu este doar gustos, ci si un adevarat superaliment. Iata cateva dintre beneficiile sale cele mai importante:
1) Sursa excelenta de vitamine si minerale
Cartoful dulce este extrem de bogat in:
- Vitamina A (sub forma de betacaroten): 100 g de cartof dulce gatit poate asigura peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Aceasta este esentiala pentru sanatatea ochilor, sistemul imunitar si piele.
- Vitamina C: contribuie la intarirea imunitatii si are rol antioxidant.
- Potasiu si magneziu: ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la buna functionare a muschilor.
2) Continut ridicat de fibre
Cartoful dulce este bogat in fibre solubile si insolubile, care sprijina digestia, regleaza tranzitul intestinal si pot contribui la scaderea colesterolului.
3) Index glicemic moderat
Desi are un gust dulce, cartoful dulce are un index glicemic mai scazut decat cartoful alb, mai ales atunci cand este gatit la cuptor sau fiert cu coaja. Fibrele incetinesc absorbtia zaharurilor, ceea ce il face o alegere potrivita si pentru persoanele cu diabet (in cantitati moderate).
4) Sustine sanatatea creierului
Studiile arata ca pigmentii antioxidanti din cartoful dulce (in special cei din soiurile violet) pot proteja celulele cerebrale de stresul oxidativ si inflamatie, sustinand astfel memoria si functiile cognitive.
5) Aliment versatil si sustenabil
Cartoful dulce poate fi folosit intr-o gama larga de retete — de la piureuri, supe creme, chipsuri sanatoase, pana la deserturi. In plus, cultivarea lui necesita mai putine resurse comparativ cu alte culturi, ceea ce il face o alegere sustenabila.
3 retete delicioase cu cartof dulce
1) Piure de cartof dulce cu unt aromatizat
Ingrediente:
- 1 kg cartofi dulci
- 50 g unt
- Sare, piper, nucsoara
- putin lapte
Mod de preparare:
Spala bine cartofii dulci si curata-i de coaja.Taie-i cuburi si fierbe-i in apa cu sare, pana devin moi (aprox. 15-20 min). Scurge-i si paseaza-i cu un blender vertical sau cu un zdrobitor de cartofi.
Adauga untul, condimenteaza cu sare, piper si un praf de nucsoara. Pentru un piure mai cremos, poti adauga putin lapte cald sau smantana.
Sfat: Serveste piureul ca garnitura la fripturi sau peste.
2) Salata calda cu cartof dulce, quinoa si feta
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci mari
- 100 g quinoa
- 100 g branza feta
- 2 linguri ulei de masline
- Sare, piper, cimbru uscat
- Zeama de la o jumatate de lamaie
- O mana de rucola sau baby spanac
Mod de preparare:
Fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj. Curata cartofii dulci si taie-i cubulete. Stropeste-i cu ulei de masline, sare, piper si cimbru, apoi coace-i la cuptor (200°C) pentru 20-25 de minute.
Amesteca intr-un bol mare quinoa fiarta, cartofii dulci copti, rucola si feta sfaramata. Stropeste cu zeama de lamaie si un fir de ulei de masline extra.
3) Desert simplu: briose cu cartof dulce si scortisoara
Ingrediente (12 briose):
- 250 g piure de cartof dulce (fiert si pasat)
- 200 g faina
- 2 oua
- 100 g zahar brun
- 50 ml ulei vegetal
- 100 ml lapte
- 1 lingurita scortisoara
- 1 plic praf de copt
- Un praf de sare
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Amesteca ouale cu zaharul pana se omogenizeaza, apoi adauga piureul de cartof dulce, uleiul si laptele. Incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si sarea.
Toarna aluatul in forme de briose si coace timp de 20-25 de minute, pana trec testul scobitorii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
