In sezonul cald, organismul pierde apa rapid, iar riscul de deshidratare creste. Ceaiurile reci contribuie nu doar la hidratare, ci si la tonifierea sistemului digestiv, calmarea nervilor sau stimularea imunitatii – in functie de plantele si fructele folosite.
Ceaiul verde cu menta si citrice
Ceaiul verde este renumit pentru continutul sau bogat de antioxidanti si pentru efectul sau tonic bland. In timpul verii, devine cu adevarat revigorant cand este asociat cu frunze de menta proaspata si felii de citrice.
Beneficii principale:
- Contine L-teanina, care calmeaza, si cafeina naturala, care energizeaza.
- Antioxidantii (EGCG) combat stresul oxidativ.
- Menta ofera un efect de racire natural si sustine digestia.
- Lamaia ajuta la detoxifiere si echilibru electrolitic.
Cum se prepara:
Se infuzeaza 2 plicuri de ceai verde in 1 litru de apa la 80°C timp de 3-4 minute. Se adauga 6-7 frunze de menta zdrobite usor, 3-4 felii de lamaie sau lime.
Se lasa la racit si se pune la frigider cel putin 2 ore.
Rezultatul? O bautura echilibrata intre prospetimea mentei si aciditatea citricelor, cu o baza fina de ceai care revigoreaza fara a suprasolicita organismul.
Ceai de hibiscus
Ceaiul de hibiscus este unul dintre cele mai populare ceaiuri reci in tari precum Egipt, Mexic sau Sudan. Este o infuzie obtinuta din florile uscate ale plantei Hibiscus sabdariffa, cu o culoare intensa rubinie si un gust acrisor, similar cu cel al merisorului.
De ce il iubim vara:
- Racoreste instantaneu, chiar si fara gheata.
- Este bogat in vitamina C si antioxidanti.
- Scade usor tensiunea arteriala.
- Se poate combina perfect cu fructe de padure, portocale sau menta.
Preparare simpla:
Fierbe 1 litru de apa, adauga 2 linguri de hibiscus si lasa la infuzat 10 minute. Adauga 1 mana de afine, zmeura sau coacaze si putina miere.
Strecoara, raceste si serveste cu frunze de menta. Este un ceai fara cofeina, perfect pentru orice ora a zilei, inclusiv seara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Rooibos cu portocala si scortisoara
Rooibosul, cunoscut si sub numele de "ceai rosu african", este o planta endemica din Africa de Sud, complet lipsita de cofeina, dar bogata in antioxidanti si cu un gust placut, usor dulceag.
De ce e alegerea ideala vara:
- Nu contine cofeina – poate fi consumat si de copii.
- Gustul sau vanilat se potriveste cu arome calde sau fructate.
- Este calmant si antiinflamator.
- Excelent pentru digestie, mai ales cu putina scortisoara.
Reteta aromata:
Fierbe 1 litru de apa, adauga 2 linguri de rooibos, coaja de portocala bio si un baton de scortisoara. Lasa la infuzat 10-15 minute.
Raceste, apoi adauga felii de portocala pentru servire. Este ceaiul perfect pentru dupa-amiezile relaxante, picnicuri sau gustari dulci.
Ceai negru cu piersici
Ceaiul negru este probabil cel mai folosit tip de ceai in bauturile reci comerciale. Dar facut acasa, cu ingrediente proaspete si fara aditivi, devine o experienta cu totul noua.
Ce il face special:
- Este energizant, datorita continutului moderat de cofeina.
- Piersicile adauga un gust natural dulce si parfumat.
- Ideal pentru a inlocui cafeaua in zilele caniculare.
Cum il pregatim:
Infuzeaza 2-3 plicuri de ceai negru in 1 litru de apa fierbinte timp de 4-5 minute. Adauga 1 piersica taiata felii si sucul de la ½ lamaie.
Indulceste dupa gust si pune la frigider cateva ore.
Este ceaiul ideal pentru brunchuri, gratare sau ca bautura sofisticata pentru musafiri.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
