- sa asigure o glicemie normala;
- sa nu ingrase (un numar de calorii potrivit gradului de activitate pe care-l desfasori);
- sa mentina colesterolul si trigliceridele in limite normale;
- sa nu provoace tensiuni arteriale mai mari decat cele permise.
Asadar, iata grupele alimentare indicate persoanelor cu diabet:
1. Fructe si legume
Asigura organismului glucidele, vitaminele, mineralele si fibrele de care ai nevoie. Nutritionistii din toata lumea recomanda consumul a 5 portii de fructe si legume pe zi, dintre care 2-3 sa fie portii de fructe. Evita sau micsoreaza portiile de fructe cu continut crescut de zahar sau al caror ritm de absorbtie a continutului de zahar este foarte rapid: banane, struguri, pepene rosu etc.
2. Paine, cereale si leguminoase
Alimentele din aceasta categorie aduc organismului glucide, proteine vegetale, fibre si furnizeaza necesarul de energie. Poti consuma o portie din aceste alimente la fiecare masa, alege insa produsele integrale, cu tarate de grau, secara, ovaz, faina integrala. Evita pe cat posibil glutenul!
3. Lapte si produse lactate
Organismul are nevoie de proteine, grasimi si calciu, esentiale pentru sanatate. Este recomandat sa le consumati moderat, din cauza aportului ridicat de grasimi.
4. Carne, peste si oua
Furnizeaza in special proteine de origine animala, dar si grasimi, fier, vitaminele din complexul B, in special vitamina B12, atat de necesara
organismului. Este important sa echilibrezi portia de carne cu o portie dubla de legume sau cereale. Variaza tipurile de carne pe care le mananci, alege-le pe cele slabe! Incearca sa mananci peste gras cel putin o data pe saptamana (somon, sardine, ton, macrou), intrucat contine acizi grasi esentiali!
5. Grasimi
Grasimile fac parte si ele dintr-o alimentatie echilibrata, dar nu trebuie sa depasesti o lingura de grasimi sanatoase (lichide la temperatura camerei – uleiurile) la o masa. Dintre acestea, sunt de preferat grasimile de origine vegetala – uleiul de masline, de soia sau de nuca. Evita pe cat posibil grasimile de origine animala (unt, smantana). In mod expres de evitat grasimile nesanatoase saturate sau „trans” (solide la temperatura camerei – margarina, untura etc.).
6. Dulciuri
Consuma dulciurile ocazional si intotdeauna insotite si de alte alimente (dupa masa, de exemplu) pentru a limita efectul hiperglicemiant. Evita produsele de patiserie cu continut ridicat de faina alba si grasimi

7. Lichide
Lichidele ofera minerale si oligoelemente, fiind recomandat consumul zilnic a 1-1,5 litri de lichide. In cazul temperaturilor ridicate sau al efortului fizic crescut, cantitatea trebuie marita. Dintre bauturi, doar apa este indispensabila. Evita consumul de bauturi cu zahar, hiperglicemiante si tine cont ca sucurile naturale din fructe nu au aceeasi valoare nutritiva ca fructul din care provin, pentru ca nu contin fibre!
Lucrarea "11 pasi pentru managementul diabetului" va pune acum la dispozitie toate informatiile necesare unei vieti normale in prezenta diabetului!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
