Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 7 grupe alimentare indicate persoanelor cu diabet

de SuntFericita.ro la 2018-02-13
Cele 7 grupe alimentare indicate persoanelor cu diabet
Diabetul zaharat este o boala de natura metabolica, care se caracterizeaza prin valori ridicate ale zaharului din sange (hiperglicemii), pe perioade de timp indelungate. Este o afectiune complexa si genereaza multiple si serioase implicatii.


Potrivit Ghidului "11 pasi pentru managementul diabetului", regimul alimentar este unul dintre cei mai importanti factori in ecuatia tratarii diabetului. Alimentatia trebuie sa sustina in mod real obiectivele care sprijina vindecarea/controlul diabetului:

- sa asigure o glicemie normala;
- sa nu ingrase (un numar de calorii potrivit gradului de activitate pe care-l desfasori);
- sa mentina colesterolul si trigliceridele in limite normale;
- sa nu provoace tensiuni arteriale mai mari decat cele permise.

Asadar, iata grupele alimentare indicate persoanelor cu diabet:

1. Fructe si legume

Asigura organismului glucidele, vitaminele, mineralele si fibrele de care ai nevoie. Nutritionistii din toata lumea recomanda consumul a 5 portii de fructe si legume pe zi, dintre care 2-3 sa fie portii de fructe. Evita sau micsoreaza portiile de fructe cu continut crescut de zahar sau al caror ritm de absorbtie a continutului de zahar este foarte rapid: banane, struguri, pepene rosu etc.

2. Paine, cereale si leguminoase

Alimentele din aceasta categorie aduc organismului glucide, proteine vegetale, fibre si furnizeaza necesarul de energie. Poti consuma o portie din aceste alimente la fiecare masa, alege insa produsele integrale, cu tarate de grau, secara, ovaz, faina integrala. Evita pe cat posibil glutenul!

3. Lapte si produse lactate

Organismul are nevoie de proteine, grasimi si calciu, esentiale pentru sanatate. Este recomandat sa le consumati moderat, din cauza aportului ridicat de grasimi.

4. Carne, peste si oua

Furnizeaza in special proteine de origine animala, dar si grasimi, fier, vitaminele din complexul B, in special vitamina B12, atat de necesara
organismului. Este important sa echilibrezi portia de carne cu o portie dubla de legume sau cereale. Variaza tipurile de carne pe care le mananci, alege-le pe cele slabe! Incearca sa mananci peste gras cel putin o data pe saptamana (somon, sardine, ton, macrou), intrucat contine acizi grasi esentiali!

5. Grasimi

Grasimile fac parte si ele dintr-o alimentatie echilibrata, dar nu trebuie sa depasesti o lingura de grasimi sanatoase (lichide la temperatura camerei – uleiurile) la o masa. Dintre acestea, sunt de preferat grasimile de origine vegetala – uleiul de masline, de soia sau de nuca. Evita pe cat posibil grasimile de origine animala (unt, smantana). In mod expres de evitat grasimile nesanatoase saturate sau „trans” (solide la temperatura camerei – margarina, untura etc.).

6. Dulciuri

Consuma dulciurile ocazional si intotdeauna insotite si de alte alimente (dupa masa, de exemplu) pentru a limita efectul hiperglicemiant. Evita produsele de patiserie cu continut ridicat de faina alba si grasimi saturate nesanatoase. Te poti rasfata o data pe saptamana cu dulciuri pentru diabetici sau dulciuri raw vegan cu indulcitori naturali.

7. Lichide

Lichidele ofera minerale si oligoelemente, fiind recomandat consumul zilnic a 1-1,5 litri de lichide. In cazul temperaturilor ridicate sau al efortului fizic crescut, cantitatea trebuie marita. Dintre bauturi, doar apa este indispensabila. Evita consumul de bauturi cu zahar, hiperglicemiante si tine cont ca sucurile naturale din fructe nu au aceeasi valoare nutritiva ca fructul din care provin, pentru ca nu contin fibre!

Lucrarea "11 pasi pentru managementul diabetului" va pune acum la dispozitie toate informatiile necesare unei vieti normale in prezenta diabetului!


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.22 din 5 - 39 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diabet zaharat

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016