- sa asigure o glicemie normala;
- sa nu ingrase (un numar de calorii potrivit gradului de activitate pe care-l desfasori);
- sa mentina colesterolul si trigliceridele in limite normale;
- sa nu provoace tensiuni arteriale mai mari decat cele permise.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste rezolvate pentru reusita la examenul de titularizare - Educatie Fizica si Sport
Lucrarea tiparita "Teste rezolvate pentru reusita la examenul de titularizare - Educatie Fizica si Sport" este rodul unei experiente deosebite de aproape 25 de ani la catedra pe terenul sau in sala de sport la antrenament ca manager scolar profesor metodist expert formator in cadrul proiectului CRED sau diriginte a dlui profesor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Asadar, iata grupele alimentare indicate persoanelor cu diabet:
1. Fructe si legume
Asigura organismului glucidele, vitaminele, mineralele si fibrele de care ai nevoie. Nutritionistii din toata lumea recomanda consumul a 5 portii de fructe si legume pe zi, dintre care 2-3 sa fie portii de fructe. Evita sau micsoreaza portiile de fructe cu continut crescut de zahar sau al caror ritm de absorbtie a continutului de zahar este foarte rapid: banane, struguri, pepene rosu etc.
2. Paine, cereale si leguminoase
Alimentele din aceasta categorie aduc organismului glucide, proteine vegetale, fibre si furnizeaza necesarul de energie. Poti consuma o portie din aceste alimente la fiecare masa, alege insa produsele integrale, cu tarate de grau, secara, ovaz, faina integrala. Evita pe cat posibil glutenul!
3. Lapte si produse lactate
Organismul are nevoie de proteine, grasimi si calciu, esentiale pentru sanatate. Este recomandat sa le consumati moderat, din cauza aportului ridicat de grasimi.
4. Carne, peste si oua
Furnizeaza in special proteine de origine animala, dar si grasimi, fier, vitaminele din complexul B, in special vitamina B12, atat de necesara
organismului. Este important sa echilibrezi portia de carne cu o portie dubla de legume sau cereale. Variaza tipurile de carne pe care le mananci, alege-le pe cele slabe! Incearca sa mananci peste gras cel putin o data pe saptamana (somon, sardine, ton, macrou), intrucat contine acizi grasi esentiali!
5. Grasimi
Grasimile fac parte si ele dintr-o alimentatie echilibrata, dar nu trebuie sa depasesti o lingura de grasimi sanatoase (lichide la temperatura camerei – uleiurile) la o masa. Dintre acestea, sunt de preferat grasimile de origine vegetala – uleiul de masline, de soia sau de nuca. Evita pe cat posibil grasimile de origine animala (unt, smantana). In mod expres de evitat grasimile nesanatoase saturate sau „trans” (solide la temperatura camerei – margarina, untura etc.).
6. Dulciuri
Consuma dulciurile ocazional si intotdeauna insotite si de alte alimente (dupa masa, de exemplu) pentru a limita efectul hiperglicemiant. Evita produsele de patiserie cu continut ridicat de faina alba si grasimi

7. Lichide
Lichidele ofera minerale si oligoelemente, fiind recomandat consumul zilnic a 1-1,5 litri de lichide. In cazul temperaturilor ridicate sau al efortului fizic crescut, cantitatea trebuie marita. Dintre bauturi, doar apa este indispensabila. Evita consumul de bauturi cu zahar, hiperglicemiante si tine cont ca sucurile naturale din fructe nu au aceeasi valoare nutritiva ca fructul din care provin, pentru ca nu contin fibre!
Lucrarea "11 pasi pentru managementul diabetului" va pune acum la dispozitie toate informatiile necesare unei vieti normale in prezenta diabetului!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.22
din 5
- 39 voturi.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Comentarii articole