Iata ce spun tratatele de medicina despre glicemie:
Glucoza este cea mai simpla molecula de zahar aflata in sange, se gaseste in mod natural in organismul uman si constituie sursa de energie pentru activitatile zilnice ale organismului. De exemplu, celulele creierului se hranesc exclusiv cu glucoza! stiai?
Glicemia reprezinta nivelul glucozei din sange si poate varia in functie de numerosi factori: obezitate, stres, lipsa de miscare, alcool sau anumite medicamente. Avem hiperglicemie pentru valori mai mari de 110 mg/dl si hipoglicemie pentru valori mai mici de 70 mg/dl.
Testul "a jeun" (pe nemancate)
Pentru un om normal, valoarea glicemiei, masurata dimineata, pe nemancate, dupa un post alimentar nocturn de 10-14 ore, are valori "de 2 cifre" cuprinse in intervalul 70-99 mg/dl. Se admite insa ca limita maxima are valoarea de 110 mg/dl. zona de alerta a glicemiilor este cuprinsa intre 110 si 125 mg/dl.
La valori de 126 mg/dl si peste, constatate la doua testari succesive, efectuate in aceleasi conditii, se declara diabetul. Dar in ce conditii? Se intampla uneori ca, din cauza stresului, emotiei maxime sau fricii (generate, de exemplu, de acul cu care se ia proba de sange), glandele suprarenale sa descarce in sange adrenalina si noradrenalina care "zboara" glicemia la valori de peste 160 mg/dl! si atunci? De unde stim care este valoarea adevarata a glicemiei?
Testele care dau cele mai exacte rezultate in privinta nivelului de zahar din sange sunt:
- Testul de toleranta la glucoza (TTGo sau glicemia provocata) si Hemoglobina A1 glicata (HbA1c).
In ce constau aceste teste:
- Testul de toleranta la glucoza (TTGo sau glicemia provocata) consta in administrarea pe cale orala a 75 g de glucoza dizolvata intr-un pahar cu apa, "a jeun" (pe nemancate), dupa un post alimentar nocturn de 10-14 ore. Este important, deoarece poate da o explicatie tuturor neregularitatilor valorilor maxime si minime ale glicemiei.
➢ Daca inainte de test glicemia are valori sub 110 mg/dl, iar la o ora dupa test valoarea glicemiei nu depaseste 199 mg/dl, se considera ca pacientul este sanatos.
➢ Daca inainte de test glicemia are valori sub 110 mg/dl, iar la doua ore valoarea glicemiei nu depaseste 140 mg/dl, se considera ca pacientul este sanatos.
➢ La valori de 110-125 mg/dl "a jeun" si cuprinse intre 140 si 199 mg/dl la doua ore dupa efectuarea testului, pacientul prezinta scaderea tolerantei la glucoza (pre diabetic).
➢ La valori "a jeun" mai mari decat 126 mg/dl si mai mari de 200 mg/dl la doua ore de la efectuarea testului, pacientul se declara diabetic.
- Hemoglobina A1 glicata (HbA1c) este un test si mai precis care demonstreaza cat de bine a fost controlata glicemia in ultimele 3 luni.
HbA1c poate avea valori:
- < 6 si atunci pacientul este sanatos fara diabet zaharat sau cu diabet perfect controlat;
- 6-10 persoana cu diabet zaharat bine controlat;
- > 10, pacient cu diabet zaharat prost gestionat in ultimele 3 luni.
A se monitoriza de doua ori/an.
ATENTIE!
Sangele unui om sanatos contine doar 1 lingurita de zahar! orice adaos de zahar in sange conduce la glicemii mai mari de 125 mg/dl si orice gram de glucoza in plus in sange inseamna deteriorarea progresiva a organelor tale vitale!
Ce alte teste te-ar putea ajuta sa stii cum stai, o clipa mai devreme
Testul insulinei serice
In general, insulina serica in cantitate mare in sistem genereaza aparitia unor substante inflamatoare si a cortizolului in exces – hormon raspunzator de aparitia diabetului, dar si a cancerului. Valorile ridicate ale insulinei pot ajuta astfel la depistarea unui prediabet, chiar daca nivelul zaharului din sange este normal.
Ele demonstreaza stresul la care este deja supus pancreasul si trag un semnal de alarma asupra schimbarilor pe care trebuie sa le operezi in modul tau de viata, inainte de a fi prea tarziu. Nivelul optim de insulina este de 5-10 microunitati/ml. A se monitoriza anual. Valori > de 25 microunitati/ml atesta riscul sigur de diabet.
ATENTIE!
Testul se poate efectua impreuna cu testul de glicemie postprandiala (dupa masa), pentru efectuarea raportului insulina/glicemie. Raportul optim insulina/glicemie este de 1/10. orice modificare a acestui raport poate insemna pentru tine diabet!
- Testul glicemiei postprandiale (dupa doua ore de la masa)
Este similar TTGo, dar apa cu glucoza este inlocuita de o masa. El demonstreaza daca organismul tau secreta destula insulina, daca o foloseste corespunzatorsi cum face fata unui aport crescut de carbohidrati. Valorile normale ale glicemiei nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl la doua ore dupa masa.
- Profilul tiroidian si nivelul de feritina
Profilul tiroidian ar trebui sa cuprinda: TSH (hormonul de stimulare tiroidiana), T3 liber, T4 liber, anticorpii TPo (peroxidaza tiroidiana) si TE3 invers (rT3). De ce sunt necesare toate aceste valori? Deoarece hormonul tiroidian este raspunzator de pierderea grasimilor, protejeaza impotriva aritmiilor cardiace si iti da energie. Toate acestea constituie probleme acute ale diabeticilor!
In plus, hormonul tiroidian imbunatateste nivelul de insulina! Cere medicului tau si un test pentru masurarea fierului! Daca nu prea ai fier, s-ar putea sa nu produci suficient T3 activ, sa fii hipotiroidic, sa fii obosit si/sau deprimat. Nu face aceste analize pe stomacul gol; rezultatele obtinute ar putea fi false! Valorile normale ale T3 ar trebui sa fie intre 230 pg/dl si 420 pg/dl.
ATENTIE!
Informatii despre actiunea tiroidei tale poti afla si acasa luandu-ti temperatura corporala! o buna activitate tiroidiana este caracterizata de temperatura de 37°C fix rezultata ca valoare medie a masuratorilor efectuate zilnic, intre orele 14 si 15, timp de o saptamana. Daca este mai mica, aceasta denota o activitate mai scazuta a tiroidei, motiv pentru care ar trebui sa vorbesti cu medical tau despre marirea nivelului de hormon tiroidian.
- Analiza de urina
Faciliteaza depistarea simpla si rapida a diabetului. La valori prea mari ale glucozei in sistem, rinichii neputand face fata cantitatii mari, o deverseaza in urina. Testul urmareste depistarea particulelor de microalbumina. Daca acestea exista in urina, inseamna ca rinichii pierd proteine si este cazul sa iei masuri pana nu e prea tarziu. A se monitoriza anual.
Vitamina D
Vitamina D, numita acum si hormon de catre cercetatori, ajuta in caz de rezistenta la insulina, sindrom metabolic, leziuni nervoase, la functia imunitara si la rezistenta oaselor. Cantitatea insuficienta sau lipsa ei determina productia de substante inflamatoare, cum ar fi factorul de necroza tumorala alfa (TNF-alfa), care iti sporeste riscul de durere si tulburari autoimune.
Un studiu din 2007, publicat in revista Diabetics Care, atragea atentia ca vitamina D reduce riscul de diabet de tip II cu pana la 40%! in numarul din august 2009 al publicatiei americane Pediatrics, cercetatorii declarau in urma unui studiu efectuat asupra adolescentilor americani: "Nivelul seric redus al vitaminei D la adolescentii din SUA este puternic asociat cu hipertensiune, hiperglicemie, sindrom metabolic independent de adipozitate."
O simpla analiza te poate ajuta sa lupti impotriva diabetului si nu numai, doar cu aport de vitamina D! Se recomanda monitorizare anuala. Valori normale: 69-90 ng/ml.
- Lipidele din sange
Se stie ca diabetul este strans legat de obezitate. Aceasta este asociata la randul ei cu un profil lipidic alterat (hipercolesterolemii, valori crescute ale trigliceridelor etc.) care sporeste riscul de complicatii. In plus, anumite medicamente recomandate pentru scaderea colesterolului (statinele) determina cresterea glicemiei in sistem!
Testul te ajuta sa stii cum stai la acest capitol si sa iei masuri in cazul in care valorile acestora (LDL, HDL, colesterol total, trigliceride) sunt sarite din interval, sa micsorezi acumularea de grasime pentru a micsora presiunea asupra arterelor pancreasului, ficatului si inimii tale. si asta inainte de aparitia unor leziuni sau complicatii majore cum ar fi hipertensiune, atac de cord sau accident vascular! Se recomanda monitorizarea de 1-2 ori pe an.
Valorile normale sunt:
- colesterolul "rau" LDL: sub 100 mg/dl (in absenta bolii cardiovasculare) si sub 70 mg/dl (in prezenta bolii cardiovasculare)
- colesterolul "bun" HDL: peste 50 mg/dl la femei si peste 40 mg/dl la barbati
- colesterolul total: sub 175 mg/dl
- trigliceride: sub 150 mg/dl.
Tensiunea arteriala
Monitorizarea acesteia se face ori de cate ori este nevoie. Fiindca te ajuta sa stii intre ce valori fluctueaza in diversele etape ale zilei, pe parcursul diverselor activitati. De ce este nevoie s-o monitorizezi? Fiindca hipertensiunea arteriala este asociata atacului de cord sau accidentului vascular cerebral. in consecinta, masuratorile care scot in evidenta valori ce depasesc constant limita superioara permisa te obliga sa actionezi si iti pot salva viata. Mai ales ca, in cadrul diabetului, riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord este considerabil crescut!
Valorile permise sunt:
➢ Tensiune arteriala normala: 120/70 mm Hg
➢ Limita superioara: 140/90 mm Hg
➢ Limita inferioara: 90/60 mm Hg
Testul markerilor inflamatiei
Scoate in evidenta gradul de inflamatie din corpul tau, exprimat prin deteriorarea accentuata a celulelor, prin actiunea radicalilor liberi. Cunoscand acesti markeri specifici, iti poti face o idee despre procesele deteriorate din sistem. Valorile marite ale markerilor inflamatiei pot furniza informatii fie despre o boala de inima, diabet, obezitate, artrita, tulburari tiroidiene, sindromul oboselii cronice, scleroza multipla, fie despre tulburari autoimune.
Se pot cere analize pentru:
- Proteina C reactiva (CRP)
- TNF alfa (factor de necroza tumorala alfa)
- Homocisteina cu sensibilitate inalta
- IGF-1(factor de crestere de tip insulinic)
- Examenul renal
Are rolul de a scoate in evidenta modul in care functioneaza rinichii tai. Tulburarile de tip renal ar putea trece neobservate sau adesea ar putea fi puse pe seama altor organe. Durerile lombare, umflarea picioarelor, oboseala cronica sau mancarimile ar putea fi luate drept semnale venite din partea altor organe, nicidecum din partea rinichilor. iti sunt necesare doar o simpla mostra de urina, recoltata dimineata (prima urina), si o mica proba de sange asociata (pentru date privind creatinina) pentru a afla toate informatiile necesare despre functionarea rinichilor tai: daca pierzi albumina sau sange prin urina, daca te hidratezi normal si elimini toxinele corect etc.
Poti astfel preveni la timp eventualele disfunctii renale, care netratate pot deveni fatale. Se recomanda monitorizarea de 1-2 ori pe an.
Valorile normale ale testelor sunt:
Valorile normale ale testelor sunt:
- Creatinina barbati 0,6-1,2 mg/dl; femei 0,5-1,1 mg/dl
- Microalbumina: sub 30.
Examenul ocular
Vizeaza deteriorarea functiei oculare, stiut fiind faptul ca retinopatia diabetica este prima cauza de orbire la adultii sub 65 de ani! Un astfel de control iti poate salva ochii. Se recomanda examen de 1-2 ori pe an pentru corectarea schimbarilor provocate de evolutia diabetului.
Examenul piciorului
La nivelul piciorului diabetic are loc, din cauza circulatiei deficitare si a neuropatiei periferice, scaderea sensibilitatii termice, senzitive si dureroase a piciorului. Se pot produce astfel mici accidente care pot afecta integritatea piciorului, fara macar a fi resimtite. Acest fapt poate conduce la infectarea plagilor, la vindecarea lenta sau, in cazul unei involutii, la amputatia membrului. Examenul piciorului diabetic o data sau de 2 ori pe an, are rolul de a gasi eventuale nereguli cauzate de boala si de a le remedia in timp util prin tratament adecvat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.38
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!