Deficitul este un dezechilibru. Nu ai cat ar trebui din ceva. In ultima vreme, se vorbeste tot mai mult despre deficitul bugetar. Se vorbeste si despre deficitul comercial, si despre deficitul de cont curent. Oare ce sa insemne... deficitul de natura, intr-o lume prinsa in cifre, in calcule si combinatii?
Pai, cica deficitul de natura este o afectiune... Este felul insusi in care cresc noile generatii, copiii din statele dezvoltate, aceste generatii petrecand din ce in ce mai putin timp in aer liber, habar neavand despre felul in care arata un animal domestic sau salbatic sau cum arata si cum miros diferite plante.
Acest deficit ar cauza efecte mult mai grave (boli cum ar fi diabetul sau obezitatea) decat micile accidente care se intampla la joaca. La bolile fizice, s-ar adauga si cele psihice, viitorii adulti urmand sa fie afectati de fobii si de slaba capacitate de a interactiona cu semenii.
Cam acestea sunt concluziile unei analize publicate de cotidianul britanic The Guardian, care citeaza mai multe studii privitoare la efectele izolarii de natura a copiilor.
Va mai amintiti ca unii romani (de fapt aproape jumatate) cred ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului? Tot asa, studiile citate arata ca multi copii din statele dezvoltate cred ca… vacile hiberneaza, iar multi sunt capabili sa identifice cu usurinta personaje de televiziune, dar nu si o bufnita.
Asta pentru ca 64% dintre copii se joaca afara mai putin de o data pe saptamana, iar 28% nu au facut nicio plimbare in natura de-a lungul anului trecut; 28% nu au vazut vreodata cum arata o ferma de animale si 20% nu s-au urcat niciodata intr-un copac!
Asa se face ca mai multi copii ajung la spitale in urma unei cazaturi din… pat, decat cei care au cazut dintr-un copac. Evident, statul in casa este incurajat de parinti, care considera ca ai lor copii sunt in siguranta in spatiul inchis, unde se straduiesc sa le creeze tot confortul si ii inconjoara cu cele mai noi jucarii electronice.
Cam acestea sunt datele pentru tarile foarte dezvoltate cum ar fi Marea Britanie si SUA. Exista insa si un banc romanesc care arata ca ne apropiem de o situatie similara. Cica Bula, copil fiind, se duce cu parintii la tara. Acolo, intr-un tufis, vede mai multe cutii de lapte praf pe care erau desenate niste vaci. Uimit la culme, Bula le striga parintilor: "Mami, tati, veniti repede ca am descoperit un... cuib de vaci!"
Asa ca, dragi parinti, lasati-va copii sa se urce-ntr-un copac pentru ca, mai tarziu, sa nu se trezeasca in… pom.
Alexandra Stanescu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"