SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Frica. De cate tipuri e si cum scapam de ea?

de SuntFericita.ro la 2018-08-10
Frica. De cate tipuri e si cum scapam de ea?
Neurologii identifica circuitul cerebral localizat in cortexul prefrontal ce declanseaza raspunsul la frica innascuta.


Exista doua tipuri de frica: cea invatata si cea innascuta. Cea innascuta este indusa fara a exista o experienta anterioara si este codificata in mod natural in creier. O echipa de cercetatori  a descoperit circuitul creierului responsabil de raspunsul la frica innascuta. 
 
Cand animalele se confrunta cu un pericol, acestea fie raman pe loc, parca paralizate, fie fug. Pe baza a ce iau aceasta decizie intr-o situatie de viata si moarte?
 
Studiul a fost realizat de o echipa de neurologi, coordonata de profesorul Jin-Hee Han de la departamentul de biologie si a fost publicat in revista ”Nature Communications”. Este un pas important pentru intelegerea modului in care circuitele neuronale din cortexul prefrontal creeaza raspunsuri comportamentale la amenintarile externe. Reprezinta, de asemenea, un nou model in dezvoltarea terapeutica pentru tulburarile psihice bazate pe frica.
 
Reactiile mentionate mai sus pentru animale, de a ramane pe loc sau de a fugi cand se confrunta cu amenintari reflecta schimbari comportamentale si fiziologice in incercarea de a se adapta la noul mediu de supravietuire. Aceste raspunsuri sunt controlate de sistemele de circuite emotionale ale creierului si defectarea acestui sistem duce la tulburari bazate pe frica.
 
Cortexul cingular anterior este o subregiune a cortexului prefrontal, care cuprinde o parte a circuitelor cerebrale responsabile de reglarea raspunsurilor comportamentale si fiziologice ale fricii. Aceasta zona proceseaza informatiile senzoriale percepute si transmite informatii ”de sus in jos”, spre amigdale si trunchiul cerebral. Studiile anterioare au demonstrat deja ca regiunile creierului din cortexul prefrontal regleaza raspunsul impotriva amenintarilor invatate. Totusi, ramane inca necunoscut modul in care raspunsurile innascute impotriva fricii sunt codificate in circuitele neuronale din cortexul prefrontal.
 
”Multe studii anterioare au demonstrat deja ca circuitul cortexului prefrontal functioneaza pentru a regla raspunsul fricii. Cu toate acestea, cercetatorii nu au acordat suficienta atentie raspunsului innascut impotriva pradatorilor, in cazul animalelor. Profesorul Han a sugerat sa cercetam acest raspunsul instinctiv al fricii in loc de cel invatat. Ne-am concentrat in special asupra regiunii cingulate anterioare, care a fost legata de memorie, durere si simpatie, dar nu si de raspunsul fricii in sine. Deoarece ne-am intors in aceasta noua directie, am acumulat cateva date semnificative prin acest studiu”, spune Dr. Jinho Jhang, autorul principal al studiului.
 
Pentru aceasta cercetare, echipa profesorului Han a investigat modul in care soarecii reactioneaza atunci cand sunt expusi stimulilor olfactivi ai pradatorilor. Pe baza rezultatelor optogeneticii (o noua ramura de studiu a creierului), a trasarii circuitelor neuronale si a experimentelor electrofiziologice, echipa a demonstrat ca cortexul cingular anterior joaca un rol in reglarea raspunsurilor la frica innascuta si la mirosurile pradatorilor in cazul soarecilor.
 
Profesorul Han sustine ca aceste rezultate vor ajuta la intelegerea modului in care raspunsurile la frica instinctiva se codifica in circuitele noastre cerebrale. In plus, spera ca vor ajuta la dezvoltarea unor tratamente terapeutice pentru tulburarile mentale cauzate de frica, precum afectiuni bazate pe panica sau stres post-traumatic.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre frica

Cele mai citite articole

Temperaturile prea scazute impreuna cu vantul pot avea un efect neplacut asupra buzelor tale. ...
Oricat de mult am vrea sa ascundem faptul ca nu ne-am odihnit suficient, incercand cu ajutorul ...
Calitatea machiajului, a obiectelor sau accesoriilor pe care le purtam ne poate ajuta sa obtinem un ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016