Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intoleranta la lactoza - Cauze, Simptome si Tratament

de Sunt Fericita la 2022-09-21
Intoleranta la lactoza - Cauze, Simptome si Tratament
Din ce in ce mai multi oameni descopera ca au intoleranta la lactoza. De aceea e important sa stim ce inseamna acest lucru pentru organismul nostru, care sunt posibilele cauze, cum se manifesta si ce tratament exista.


Ce este intoleranta la lactoza?
 
Lactaza este o enzima necesara organismului pentru a degrada laptele in componentele sale de baza. Pe masura ce oamenii imbatranesc, isi pierd capacitatea de a digera lapte.
 
Acest lucru se datoreaza in principal nivelurilor mai scazute de lactaza din corpul nostru. Cand oamenii isi pierd abilitatea de a digera laptele, acest lucru se numeste intoleranta la lactoza.
 
Intoleranta la lactoza se poate manifesta fie printr-o cantitatea scazuta de lactaza, fie printr-un sistem digestiv complet lipsit de aceasta. Intoleranta la lactoza poate fi confundata cu o alta afectiune, mai exact cu alergia la lapte. Simptomele alergiei la lapte includ urticarie, mancarimi si respiratie suieratoare.
 
Cauzele intolerantei la lactoza
 
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. Medicamentele pot provoca, de asemenea, intoleranta la lactoza. Persoanele care sufera de boli cronice pot suferi uneori si de intoleranta la lactoza.
 
Factori de risc:
 
● Cresterea varstei. Intoleranta la lactoza apare de obicei la varsta adulta. Boala este mai putin frecventa la copii. 
 
● Etnie. Intoleranta la lactoza este cea mai frecvent intalnita in randul persoanelor de origine africana, asiatica, hispanica si indiana americana.
 
● Nastere prematura. Sugarii nascuti prematur pot avea niveluri scazute de lactaza, deoarece intestinul subtire nu dezvolta celule producatoare de lactaza pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina.
 
● Boli care afecteaza intestinul subtire. Problemele intestinului subtire care pot cauza intoleranta la lactoza includ cresterea excesiva a numarului bacteriilor, boala celiaca si boala Crohn.
 
● Anumite tratamente pentru cancer. Daca am primit radioterapie pentru cancer la nivelul abdomenului sau avem complicatii intestinale de la chimioterapie, avem un risc crescut de intoleranta la lactoza.
 
Simptomele intolerantei la lactoza
 
● dureri abdominale
● balonare
● gaze
● greata
● diaree
● crampe stomacale
 
Cum depistam intoleranta la lactoza?
 
Medicul specialist poate suspecta intoleranta la lactoza pe baza simptomelor noastre si pe baza raspunsului la reducerea cantitatii de alimente lactate din dieta noastra zilnica. Medicul poate confirma diagnosticul efectuand unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
 
● Testul de toleranta la lactoza. Testul de toleranta la lactoza masoara reactia corpului nostru la un lichid care contine niveluri ridicate de lactoza. Dupa cateva ore dupa ce am baut lichidul, vom fi supusi testelor de sange pentru a masura cantitatea de glucoza din sange. Daca nivelul glucozei nu creste, inseamna ca organismul nostru nu digera corect si nu absoarbe bautura plina de lactoza.
 
● Testul de aciditate al scaunului. Pentru sugari si copiii care nu pot fi supusi altor teste, poate fi utilizat un test de aciditate al scaunului. Fermentarea lactozei nedigerate creeaza acid lactic si alti acizi care pot fi detectati intr-o proba de scaun.
 
Tratament
 
Intoleranta la lactoza poate fi tratata printr-o dieta simpla.
 
Lactaza este o enzima necesara pentru descompunerea laptelui. Gestionarea si intelegerea intolerantei la lactoza este importanta in managementul ei. Mentinerea unei alimentatii adecvate este ceea ce ne salveaza si de aceasta data si ne ajuta sa tinem sub control simptomele.
 
Desi majoritatea dintre noi asociaza lactoza doar cu laptele si derivatele din acesta, exista alimente la care nu v-ati fi asteptat sa o contina si care ar trebui evitate in cazul in care avem simptomele specifice acestei afectiuni. 
 
Printre acestea se numara: painea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), mustarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
    In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
    Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0