Lumea medicala este impartita in doua cand vine vorba despre ideea de a renunta sau nu la alimentele ce contin gluten, insa recomandat ar fi sa nu excludem din dieta acest grup alimentar daca nu este cu adevarat nevoie, pentru ca si la nivelul lor se gasesc o serie de nutrienti de care putem beneficia.
Intoleranta la gluten se mai gaseste descrisa in literatura si sub numele de boala celiaca, o boala autoimuna ce poate aparea la persoanele cu o predispozitie genetica, caz in care ingestia de gluten va duce la afectarea mucoasei intestinului subtire.
Ce este glutenul?
Glutenul este un complex de proteine gasit intr-o multitudine de alimente. El face parte din compozitia mai multor tipuri de cereale, printre care se numara:
- Graul – cel mai des consumat
- Orzul
- Secara
Cele doua proteine ce intra in compozitia glutenului sunt glutenina si gliadina. Gliadina este insa responsabila de majoritatea efectelor negative pe care le poate avea glutenul asupra corpului uman.
Sa nu uitam ca boala celiaca s-a dovedi a avea un determinism genetic, astfel ca persoanele care au una sau mai multe rude de gradul intai ce sufera de aceasta boala au un risc crescut de a dezvolta aceasta patologie.
Lasata netratata, ea poate duce la o serie de grave probleme de sanatate, inclusiv la alte patologii ale sistemului imun, cum ar fi diabet, scleroza multipla, dermatita, dar si infertilitate, dezvoltare deficitara, anemie, avort spontan etc.
Semne si simptome datorate intolerantei la gluten
- Disconfort abdominal
- Diaree
- Constipatie
- Oboseala
- Dureri de cap
- Manifestari neurologice de tipul depresiei
- Scadere in greutate
- Greata
- Varsaturi
- Balonare
De retinut insa ca nu toate persoanele cu boala celiaca manifesta simptome digestive. Un procent mare pot prezenta doar manifestari de tipul anemiei si oboselii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ce alimente trebuie sa evitam atunci cand suntem diagnosticati cu intoleranta la gluten?
Graul − este cel mai des folosit in produse de panificatie si este totodata si cel mai des ingerat dintre cerealele incriminate de producerea acestei patologii. Orice aliment sau substanta care contine grau trebuie sa fie exclusa din dieta noastra. Cum putem face acest lucru? Evitand urmatoarele alimente:
- Paine
- Produse de panificatie
- Paste
- Cereale
- Sosuri
-
Dressinguri pentru salate etc.
- Orzul − ne poate provoca neplaceri atunci cand vorbim de intoleranta la gluten. Acesta se gaseste cu precadere in:
- Malt
- Coloranti alimentari
- Supe
- Bere
- Drojdie
- Faina
-
Extract de malt etc.
- Secara − reprezinta o alta categorie de cereale ce sunt complet interzise in aceasta boala. Ea se gaseste in:
- Faina
- Cereale
- Bere etc.
Cum tratam intoleranta la gluten?
Singurul mod de a trata intoleranta la gluten este sa renuntam la acesta si sa excludem toate alimentele ce il contin din dieta noastra. Desi poate parea o varianta destul de simplu de abordat, glutenul face parte din compozitia unei multitudini de alimente, iar eliminarea acestora va fi destul de dificila, insa, prin intermediul acestei diete, simptomele sunt tinute sub control si sunt prevenite complicatiile.
Informatiile au fost preluate din ghidul Scapa de problemele digestive. Cauze, explicatii si metode de preventie! Ia masuri impotriva problemelor digestive si inarmeaza-te cu cele mai eficiente metode pentru a diminua simptomele si poate chiar de a scapa de ele pentru totdeauna. Imagineaza-ti o viata fara dureri abdominale si disconfort stomacal. Lucrarea se poate comanda aici >>
Informatiile au fost preluate din ghidul Scapa de problemele digestive. Cauze, explicatii si metode de preventie! Ia masuri impotriva problemelor digestive si inarmeaza-te cu cele mai eficiente metode pentru a diminua simptomele si poate chiar de a scapa de ele pentru totdeauna. Imagineaza-ti o viata fara dureri abdominale si disconfort stomacal. Lucrarea se poate comanda aici >>

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
