Revista medicala a Academiei Americane de Neurologie a publicat un studiu in care se arata ca subtierea retinei ar putea avea legatura cu pierderea celulelor creierului care controleaza miscarile.
Ochii pot denota aparitia bolii Parkinson, intrucat subtierea retinei, care e formata din celule nervoase pozitionate in partea din spate a ochiului, este strans legata de pierderea celulelor care produc dopamina si ajuta la controlul miscarii.
”Studiul nostru este primul prin care s-a demonstrat o legatura intre subtierea retinei si un semn cunoscut al progresiei bolii Parkinson, si anume pierderea celulelor creierului care produc dopamina. De asemenea, am descoperit ca, cu cat retina este mai subtire, cu atat mai severa este boala. Aceste descoperiri ar putea ajuta neurologii sa detecteze boala intr-un stadiu precoce, printr-o simpla scanare a ochilor, inainte sa devina sesizabile problemele in miscare”, spune autorul studiului, Jee-Young Lee, din Coreea de Sud.
Studiul a inclus 49 de persoane, cu varsta medie de 69 de ani, care au fost diagnosticte cu boala Parkinson in urma cu 2 ani, dar care nu au inceput inca tratamentul. Acestea au fost comparate cu alte 54 de persoane sanatoase, de aceeasi varsta.
Participantilor li s-a facut cate un examen complet la ochi, dar si scanari de inalta rezolutie, care folosesc valuri de lumina pentru a fotografia fiecare strat al retinei. In plus, 28 dintre participantii diagnosticati cu Parkinson au facut si cate o tomografie cu emisie de pozitroni pentru transportul dopaminei, prin care specialistii au masurat densitatea celulelor producatoare de dopamina din creier. Astfel au descoperit ca cei diagnosticati au Parkinson au o retina mai subtire, in special la nivelul a doua straturi interioare din totalul de cinci. De exemplu, un strat al retinei unui bolnav de Parkinson a avut o grosime medie de 35 de micrometri, comparativ cu 37 micrometri la un individ sanatos.
In plus, subtierea retinei a fost legata de pierderea celulelor cerebrale care produc dopamina, dar si de severitatea bolii. Cand invaliditatea provocata de boala a fost masurata pe o scara de la 1 la 5, indivizii cu cea mai subtire retina, adica sub 30 de micrometri, au avut un scor mediu de 2, pe cand indivizii cu cea mai groasa retina, adica aproximativ 47 de micrometri, au avut un scor mediu de 1,5.
”Sunt necesare studii mai mari si mai complexe pentru a confirma descoperirile noastre si pentru a determina de ce subtierea retinei este legata de pierderea celulelor care produc dopamina. Daca aceasta ipoteza se confirma, boala Parkinson va putea fi tratata mai devreme si tratamentele care ar putea incetini progresia bolii ar putea fi monitorizate mai eficient”, spune Lee.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!