Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a inaugurat noul sediu al Bibliotecii Nationale

S-a inaugurat noul sediu al Bibliotecii Nationale
Noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei va fi inaugurat, joi, de la ora 13.00, de ministrul Culturii Kelemen Hunor, la eveniment fiind asteptat si premierul Emil Boc, au declarat reprezentantii Ministerului Culturii. Nou sediu va fi inaugurat in contextul finalizarii lucrarilor de constructie la cladirea de pe bulevardul Unirii din Bucuresti. Evenimentul va fi rezervat presei si va constitui o avanpremiera, inaintea deschiderii propriu-zise a cladirii pentru public, au precizat reprezentantii Ministerului Culturii.


Ulterior, ocuparea noului spatiu de catre Biblioteca Nationala a Romaniei si deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentantii institutiei conduse de Kelemen Hunor.

Totodata, din ianuarie 2012, in noua cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei, se va muta si Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), dupa cum a anuntat, in 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.

"Dupa 22 de ani, eu spun ca este un pas important, vom avea o cladire pentru Biblioteca Nationala si, incet-incet, vom aduna toate colectiile din depozite", a spus ministrul Culturii.

In prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Soseaua Kiseleff, langa Muzeul Satului. Cladirea de pe Kiseleff apartine Muzeului Satului si a fost data in folosinta Ministerului Culturii in noiembrie 2003, dupa cum a mai spus Kelemen Hunor, in sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului.

La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat ca spatiul de care dispun angajatii MCPN in cladirea de pe Kiseleff este insuficient, iar imobilul va fi folosit in continuare de Muzeul Satului, cu destinatia de sediu administrativ si laboratoare de restaurare.

In prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Nationale va fi finalizat de Aedificia Carpati S.A., contractul dintre firma si Ministerul Culturii fiind semnat in martie 2009. Oferta depusa de Aedificia Carpati la licitatia organizata de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Nationale a fost de 69.963.068 euro fara TVA, perioada de executie fiind de 30 de luni.

Suma alocata noului sediu al Bibliotecii Nationale provine dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Nationale a avut o istorie agitata dupa Revolutie. Lungi perioade de timp nu s-au facut nici un fel de investitii, astfel ca parti din imobil s-au degradat si, in plus, locul a atras hotii de fier vechi si de materiale de constructie. In 2002, o controversa a izbucnit in jurul constructiei, dupa ce aceasta a fost transferata in administrarea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat in cele din urma.

Pe de alta parte, actualul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucuresti, a fost retrocedat in 2008 Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in 3 septembrie 2010 in Monitorul Oficial.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presa al CCIB, in decembrie 2008, Biblioteca Nationala a Romaniei poate, conform legii, sa functioneze in respectivul imobil, timp de cinci ani, de la retrocedare, iar chiria este platita de Ministerul Culturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sediul

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0