Totodata, din ianuarie 2012, in noua cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei, se va muta si Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), dupa cum a anuntat, in 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.
"Dupa 22 de ani, eu spun ca este un pas important, vom avea o cladire pentru Biblioteca Nationala si, incet-incet, vom aduna toate colectiile din depozite", a spus ministrul Culturii.
In prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Soseaua Kiseleff, langa Muzeul Satului. Cladirea de pe Kiseleff apartine Muzeului Satului si a fost data in folosinta Ministerului Culturii in noiembrie 2003, dupa cum a mai spus Kelemen Hunor, in sedinta Comisiilor de Cultura ale Parlamentului.
La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat ca spatiul de care dispun angajatii MCPN in cladirea de pe Kiseleff este insuficient, iar imobilul va fi folosit in continuare de Muzeul Satului, cu destinatia de sediu administrativ si laboratoare de restaurare.
In prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Nationale va fi finalizat de Aedificia Carpati S.A., contractul dintre firma si Ministerul Culturii fiind semnat in martie 2009. Oferta depusa de Aedificia Carpati la licitatia organizata de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Nationale a fost de 69.963.068 euro fara TVA, perioada de executie fiind de 30 de luni.
Suma alocata noului sediu al Bibliotecii Nationale provine dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii.
Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Nationale a avut o istorie agitata dupa Revolutie. Lungi perioade de timp nu s-au facut nici un fel de investitii, astfel ca parti din imobil s-au degradat si, in plus, locul a atras hotii de fier vechi si de materiale de constructie. In 2002, o controversa a izbucnit in jurul constructiei, dupa ce aceasta a fost transferata in administrarea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat in cele din urma.
Pe de alta parte, actualul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucuresti, a fost retrocedat in 2008 Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in 3 septembrie 2010 in Monitorul Oficial.
Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presa al CCIB, in decembrie 2008, Biblioteca Nationala a Romaniei poate, conform legii, sa functioneze in respectivul imobil, timp de cinci ani, de la retrocedare, iar chiria este platita de Ministerul Culturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!