Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Literatura, arte plastice, muzica, de Ziua Culturii Nationale si la aniversarea lui Eminescu

Literatura, arte plastice, muzica, de Ziua Culturii Nationale si la aniversarea lui Eminescu
Gala Tinerilor Scriitori, un concert al Filarmonicii "George Enescu", expozitii si recitaluri de poezie se numara printre manifestarile ce vor avea loc in Bucuresti si in tara pentru a marca Ziua Culturii Nationale si implinirea a 162 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie.


Anul acesta, pentru a doua oara, in ziua nasterii lui Eminescu, se sarbatoreste Ziua Culturii Nationale. Cu aceasta ocazie, Ministerul Culturii finanteaza o serie de evenimente, in timp ce serviciile publice de radio si televiziune difuzeaza programe speciale, potrivit Legii 238/2010, prin care data de 15 ianuarie a fost declarata Ziua Culturii Nationale.

Anul acesta, de Ziua Culturii Nationale, Ministerul Culturii finanteaza sapte manifestari dedicate acestei sarbatori si aniversarii lui Eminescu: Gala Tinerilor Scriitori, cu 25.000 de lei, "Poezia lui Mihai Eminescu, sursa de inspiratie in artele vizuale" de la Muzeul Literaturii, cu 20.000 de lei, Zilele Eminescu, cu 25.000 de lei, alaturi de "Mihai Eminescu - poetul nepereche", organizata de Asociatia Culturala Center Inter Art la Slatina, cu 6.000 de lei, Premiile revistei Dunarea de Jos - Centrul Cultural Dunarea de Jos, Galati, cu 8.000 de lei, "Muzica si poezie romaneasca", la Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti - Asociatia Culturala Civis Mart, cu 15.000 de lei, un concert, o expozitie si un spectacol de teatru la Arcus, judetul Covasna - Centrul de Cultura Arcus, cu 14.000 de lei.

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) nu organizeaza nimic special pentru a marca Ziua Culturii Nationale. "Nu facem nimic special pentru asta. Noi facem manifestari culturale tot timpul anului si nu legat de date fixe", a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu, presedintele USR.

In schimb, alte institutii culturale din Romania organizeaza diverse manifestari pentru a sarbatori Ziua Culturii, care coincide cu aniversarea lui Mihai Eminescu.

Astfel, Academia Romana organizeaza duminica, de la ora 11.00, o sesiune solemna dedicata Zilei Culturii Nationale, in cadrul careia va lua cuvantul Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura, cel care a coordonat publicarea manuscriselor lui Mihai Eminescu. Cele 14.000 de pagini de manuscris au fost publicate in 38 de volume facsimilate, dar si pe suport CD, in perioada 2005 - 2009.

"Dor de Eminescu", un recital sustinut de Ion Caramitru si clarinetistul Aurelian Octav Popa, va fi prezentat in ajunul sarbatorii nasterii marelui poet, sambata, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului National Bucuresti (TNB). Incepand cu aceasta data, TNB va include in repertoriul permanent spectacolul prezentat pana acum in tara si peste hotare. Recitalul va mai fi prezentat si la Academia Romana, duminica, in cadrul sesiunii solemne dedicate Zilei Culturii Nationale.

Totodata, Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, in colaborare cu Academia Romana si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, onoreaza Ziua Culturii Romane cu doua evenimente - o expozitie de arta romaneasca si un concert extraordinar, duminica, de la ora 18.30. Vor sustine discursuri aniversare ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Expozitia "Despre internationalitatea picturii romanesti", ce cuprinde 37 de lucrari ce vor figura in Licitatia de Avangarda si Expresionism Artmark 2012 din 26 ianuarie, va fi prezentata de academicianul si criticul Razvan Theodorescu si va putea fi vizionata la Ateneul Roman pana marti. Expozitia cuprinde lucrari de pictura, grafica si sculptura, realizate de artistii partizani ai revolutiei estetice: Max Herman Maxy, Victor Brauner, Constantin Brancusi, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu si Corneliu Baba, printre altii. "Fie ca este vorba de opere apartinand curentelor istorice, realizate de artistii care au imbratisat, in epoca, tendintele cele mai actuale, fie de opere datand de dupa razboi sau contemporane, inspirate de experimentele perioadei interbelice, operele expuse alcatuiesc o imagine de exceptie asupra artei romanesti care a rupt cu trecutul si traditiile", spune Cristina Niculescu, Corporate Clients Manager Artmark

Concertul sustinut de Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" va fi dirijat de Horia Andreescu si va cuprinde lucrari de George Enescu - "Rapsodia nr. 2", Bela Bartok - "Dansuri romanesti", Johann Strauss - Uvertura "Liliacul", Piotr Ilici Ceaikovski - "Valsul florilor", Iosif Ivanovici - "Valurile Dunarii", Manuel de Falla - "Farruca", Georges Bizet - "Toreadorul", Johannes Brahms - "Dans ungar nr. 5", Antonin Dvorak - "Dans slav nr. 8", Tiberiu Olah - sectiuni din "Suita «Mihai Viteazul»", Leonard Bernstein - "Mambo" - si Grigoras Dinicu - "Hora Staccato".

Biblioteca Nationala a Romaniei organizeaza, in intervalul 14 - 20 ianuarie, expozitia "Donatii si donatori in colectiile BNR", care va prezenta, in format digital, dar si in original, o selectie din cartile, manuscrisele, fotografiile, stampele, afisele de spectacol, ex-libris-urile si documentele de arhiva donate in ultimii ani de personalitati precum: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Marcel Zambaccian, Ana-Maria Smigelschi, Constantin Laurentiu Erbiceanu, Constanta Duinea, Adrian Boeriu, Tudor Ghinea, Dana Schobel Roman, Marcel Ciorcan. Evenimentul va fi incununat de prelegerea sustinuta, in data de 18 ianuarie, de la ora 11.00, de reputatul istoric Neagu Djuvara, care a donat de curand Bibliotecii Nationale a Romaniei un valoros lot de manuscrise, piese de corespondenta si de arhiva personala. Moderatorul intalnirii va fi binecunoscutul critic literar Alex. Stefanescu.

Duminica, de la ora 17.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Carol I" din Bucuresti, va avea loc Gala Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2011, eveniment initiat de poetul Dan Mircea Cipariu, organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Administratia Fondului Cultural National, BCU si Asociatia Euro Culturart si coprodus de Radio Romania Cultural si TVR Cultural.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatura romana, cu varste intre 18 si 35 de ani, din spatiul geografic si cultural romanesc. Juriul compus din trei critici literari - academicianul Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache si Bogdan Cretu - l-a desemnat castigator al premiului pentru Cartea de Poezie a anului 2011 pe Ioan Es. Pop, pentru volumul "unelte de dormit", cu 10 desene de Dumitru Gorzo, aparut la editura Cartea Romaneasca.

De asemenea, juriul a anuntat nominalizarile pentru cele trei sectiuni ale galei: Tanarul Poet al anului 2011 - Ionut Chiva, pentru volumul "Institutia moarta a postei" (Casa de Pariuri Literare), Medeea Iancu, pentru volumul "Divina tragedie" (Brumar), si Stefan Manasia, pentru volumul "Motocicleta de lemn" (Charmides) -, Tanarul Prozator al anului 2011 - Bogdan Cosa, pentru volumul "Poker" (Cartea Romaneasca), Augustin Cupsa, pentru volumul "Profesorul Bumb si macii suedezi" (Cartea Romaneasca), si Paul Mihalache, pentru volumul "Targ de arlechini" (Tracus Arte) -. Tanarul Critic literar al anului 2011 - Bianca Burta-Cernat, pentru volumul "Fotografie de grup cu scriitoare uitate: proza feminina interbelica" (Cartea Romaneasca), Adina Dinitoiu, pentru volumul "Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii in fata politicului si a mortii" (Tracus Arte), si Doris Mironescu, pentru volumul "Viata lui M. Blecher. Impotriva biografiei" (Timpul).

Gala Tinerilor Scriitori se va desfasura in cadrul unui eveniment multiart, unde vor fi prezenti Mike Godoroja & Blues Spirit si Marius Mihalache.

Un alt eveniment, intitulat "Poezia lui Mihai Eminescu, sursa de inspiratie in artele plastice vizuale", va avea loc vineri, de la ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane. In cadrul acestei manifestari, organizata de Ministerul Culturii, Muzeul National al Literaturii Romane si Asociatia Centrul Cultural H.D.U., 16 sculptori si pictori, membri marcanti ai acestei bresle, isi vor prezenta lucrarile in incercarea de a omagia opera poetului national si de a aduce in fata publicului consumator de arta dialogul intre arta plastica si literatura. Artistii vor sa evidentieze faptul ca universalitatea tematicilor abordate transcede atat mijloacele de exprimare artistica, cat si timpul si spatiul.

Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu marcheaza ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu si Ziua Nationala a Culturii printr-o serie de recitaluri de poezie ce vor avea loc, de vineri pana miercuri, in mai multe spatii din Sibiu. "Recitalurile de poezie din 2011 au fost foarte bine primite de publicul nostru si ne propunem sa facem o traditie din acest eveniment. Noi credem ca e important sa ne promovam patrimoniul, limba si obiceiurile, iar Eminescu e unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai culturii romanesti", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.

Seria de poezie va debuta vineri, la ora 17.00, la Libraria Humanitas, unde Renate Müller Nica si Catalin Neghina vor sustine un recital intitulat "Scrisorile dintre Veronica Micle si Mihai Eminescu". Programul continua sambata, de la ora 17.00, cu un moment sustinut de actrita Diana Fufezan, tot la Libraria Humanitas. Seara de sambata se va incheia cu recitalul "Mult iubite Titi, Mitzule, Mitzicule, Mimi, Mimitzicule, Eminescule, Domnule Eminescu, Eminul meu drag", sustinut de Cristina Ragos in cafeneaua Einstein din Piata Mica, incepand cu ora 20.00. Ioana Blaga Frunzescu, Lerida Bucholtzer, Gabriela Neagu, Catalin Neghina si corul Allegretto prezinta duminica, de la ora 18.00, un recital spectaculos intitulat "Vocea poetului". Evenimentul va avea loc la Biserica "Sfanta Ursula".

Seria recitalurilor continua luni, de la ora 11.00, cu doua evenimente organizate de actorii Dana Talos, Eduard Patrascu, Viorel Rata, Laura Ilea, Cristina Stoleriu, Iulia Maria Popa, Arina Trif, Vlad Robas, Liviu Vlad si Codruta Vasiu la Scoala Generala "Regina Maria" si la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu". Programul de marti ii va aduce impreuna pe actorii Geraldina Basarab, Rodica Margarit, Eduard Patrascu si Viorel Rata intr-un recital de poezie sustinut la Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". Seria recitalurilor de poezie de Mihai Eminescu din acest an se va incheia miercuri, printr-un moment sustinut de Irina Deak si Lerida Bucholtzer la Scoala Generala nr. 15, de la ora 12.00.

Intrarea la toate recitalurile se face gratuit, in limita locurilor disponibile.

La Botosani, Ipotesti si Vorona, dar si in orasele Balti si Soroca din Republica Moldova vor avea loc, de vineri, Zilele Eminescu, organizate de Fundatia Culturala Hyperion - Caiete botosanene.

Evenimentul se va incheia duminica, cu gala de decernare a Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, editia a XIV-a, si Opera Omnia, editia a XXI-a, prezentata de actorul Marius Rogojinschi la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani. La gala vor sustine un recital artistii Mircea Tiberian si Nadia Trohin. Printre participantii la eveniment se numara Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Mircea A. Diaconu, Dinu Flamand, Ion Mircea si Varujan Vosganian.

Duminica, Editura Casa Radio lanseaza volumul "Vis", cu 31 de poeme eminesciene, descifrate de regretatul eminescolog Petru Cretia, alese si prezentate de Mircea Cartarescu, ce cuprinde si un CD pe care versurile sunt recitate de Marcel Iures. In volum sunt incluse si cinci pasteluri originale semnate de binecunoscutul ilustrator de poezie Tudor Jebeleanu.

Cu ocazia implinirii a 162 de ani de la nasterea lui Eminescu, editura Cununi de stele organizeaza pe 19 ianuarie, de la ora 16.00, la Muzeul Literaturii din Bucuresti, evenimentul intitulat "Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu", dedicat primei traducatoare a poetului roman in spatiul asiatic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mihai eminescu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre poezie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre eveniment

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cultural

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre literatura

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0