Efectuata corect, in corelatie cu tehnici de respiratie si de concentrare corecte si complete, Yoga stimuleaza sistemele respirator, circulator, nervos si endocrin. Este poate singura forma de activitate care maseaza toate organele si glandele corpului intr-o maniera profunda.
Aceasta stimulare aduce numeroase beneficii concretizate atat prin tinerea la distanta a bolilor, precum si prin oferirea de semnale de alarma in situatiile de functionare necorespunzatoare.
Iata cateva dintre beneficiile acesteia:
- Yoga imbunatateste flexibilitatea corpului. In timpul primei sedinte, probabil ca nu iti vei putea atinge degetele de la picioare. Dar daca continui, vei observa o relaxare graduala si, in cele din urma, imposibilele posturi vor deveni posibile. Vei observa, de asemenea, ca durerile incep sa dispara. Nu este o coincidenta. Posturile Yoga intaresc articulatiile, ligamentele si tendoanele, acestea fiind cele care ne vor sustine corpul atunci cand muschii nu vor mai putea sa faca acest lucru.
- Tonifica muschii. Muschii tonificati arata mult mai bine si ne protejeaza de diferite afectiuni precum artrita sau boli ale coloanei vertebrale. Muschii slabiti in urma sedentarismului sunt stimulati in mod repetat, oferindu-le forta si flexibilitate Acestea nu pot fi obtinute la sala de sport prin ridicari de greutati, ci numai prin
exercitiu gradual. Muschii tonificati ai spatelui sustin coloana vertebrala si diminueaza durerile de spate.
- Imbunatateste postura corpului. Postura defectuoasa a corpului poate provoca dureri de spate, de gat sau de umeri, precum si alte probleme ale muschilor si articulatiilor. Pe masura ce postura corpului este corectata, aceste probleme sunt ameliorate. De asemenea, o postura corecta a corpului este un semn de sanatate si iti
ofera incredere in tine. Previne distrugerea cartilajelor si a articulatiilor.
De fiecare data cand practici Yoga, stimulezi articulatiile prin toata gama de miscari, precum si cartilajele care in mod normal nu sunt antrenate, prevenind astfel degradarea lor. Daca oasele nu ar fi legate intre ele prin articulatii, ai fi asemeni unei statui, nu ai putea face nicio miscare. Datorita acestora putem executa miscari precum indoirea bratelor, a picioarelor, a degetelor, si din acest motiv este atat de important sa avem grija de sanatatea lor
Cele mai cunoscute tipuri de meditatie:
- Concentrarea pe un obiect sau pe un punct, cu ochii deschisi sau inchisi
- Repetarea in gand a unui cuvant sau a unei propozitii
- Recitarea unei rugaciuni sau a unei cantari
- Vizualizarea unei divinitati
- Focalizarea pe lumina unei lumanari aprinse.
De asemenea, observarea respiratiei precum si a senzatiilor corporale poate fi folosita ca punct de concentrare.
Mantra reprezinta o formula sacra cu valoare magica si educativa in unele practici si religii orientale, printre care si Yoga. Aceasta foloseste un sunet, o expresie sau o afirmatie ca punct de focalizare. Repetarea mantrei poarta denumirea de japa. Jaggi Vasudev, un renumit yoghin, este de parere ca, in prezent, stiinta moderna concepe intreaga existenta umana ca pe un complex de energie compus din diferite niveluri de vibratii. Vibratiile sunt strans legate de sunete, drept urmare intreaga existenta are la baza o simfonie de sunete, de mantre. Cateva dintre aceste mantre au fost descoperite, iar atunci cand sunt utilizate, acestea pot deveni chei care deschid usile unor dimensiuni nestiute ale vietii.
Mantrele pot activa anumite energii in diferite parti ale corpului. Totusi, chiar daca o mantra poate fi potrivita cuiva, nu inseamna ca va fi potrivita tuturor. Pentru a descoperi care mantra ti se potriveste, trebuie sa le asculti atent si sa iti dai seama care iti atrage cel mai mult atentia.
Odata descoperita, va trebui ascultata cat mai des pana cand te vei regasi in atmosfera creata de aceasta. O mare parte dintre incepatori considera meditatia cu ajutorul mantrelor usoara si foarte eficienta.
Meditatia cu lumanari este recomandata de asemenea incepatorilor. Pentru unele persoane este mai usor sa se elibereze de ganduri si sa se concentreze pe un lucru fizic, cum este flacara lumanarii, decat pe o mantra. Acest tip de meditatie se recomanda a fi facut intr-o incapere sau intr-un loc intunecat astfel incat atentia sa nu fie distrasa de alte lucruri din jur.
Odata aprinsa lumanarea, aceasta trebuie pozitionata la nivelul ochilor sau putin mai jos, astfel incat sa nu afecteze pozitia corpului. In ceea ce priveste distanta optima dintre fata si flacara, aceasta trebuie sa fie de cel putin 50 de cm.
Urmatorul pas este sa te concentrezi asupra flacarii si sa o lasi sa iti ocupe mintea. Este foarte posibil ca la inceput ochii sa iti lacrimeze, acest lucru este absolut normal si va disparea in timp. O metoda buna de a te adanci cat mai mult in acest tip de meditatie este sa iti imaginezi ca inspiri si expiri flacara lumanarii. In acest fel poti ajunge mai rapid la sentimentul de purificare, de curatare a corpului si a mintii.
La un nivel mai avansat, fixand imaginea flacarii pentru un timp indelungat, ochii nu vor mai furniza nicio informatie noua pentru a fi procesata. Drept urmare, vei observa ca imaginile periferice vor incepe sa se estompeze treptat pana cand va ramane doar flacara. Aceasta este o experienta profunda, iar pentru a ajunge in acest punct este nevoie de foarte mult antrenament, liniste mentala si liniste fizica a ochilor.
La finalul acestui tip de meditatie, este recomandat sa inchizi ochii pentru cel putin 5 minute.
Respiratia este foarte importanta pentru meditatie, controlul acesteia ajuta la buna functionare a corpului si a mintii, in timp ce stresul este redus, fiind inlocuit de calm si relaxare.
Toti respiram, insa nu toti o facem corect. Incapacitatea de a respira corespunzator duce la compromiterea sanatatii fizice, emotionale si mentale. Diverse tehnici de respiratie nu numai ca ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni, ba chiar le pot vindeca.
Iata cateva tehnici de respiratie pe care le poti utiliza inaintea meditatiei:
- Respiratia egala presupune acelasi numar de secunde pentru inspirare si expirare.
Specialistii recomanda pentru incepatori sesiuni a cate 4 secunde. Asadar, inspira timp de 4 secunde si expira tot timp de 4 secunde. Pe masura ce exersezi, poti creste numarul secundelor. Acest exercitiu poate avea o durata cuprinsa intre 3 si 5 minunte.
- Respiratia alternata pe nari este un exercitiu de echilibrare psihica care ajuta la crearea unei conexiuni intre cele doua emisfere (dreapta si sanga). Acest tip de respiratie presupune acoperirea narii drepte cu degetul mare in timp ce inspiri pe nara sanga, iar in momentul maxim, acoperirea narii stangi cu degetul aratator in timp ce expiri pe nara dreapta. Schimbati apoi ordinea succesiunii, inspirand pe nara dreapta si expirand pe stanga.
- Respiratia pentru relaxare progresiva este utilizata, dupa cum se intelege si din denumirea sa, pentru relaxarea succesiva a fiecarei grupe de muschi. Acest procesincepe din varful picioarelor si sfarseste cu muschii oculari. In timpul inspirarii adanci pe nas, tine muschii incordati, dupa care relaxeaza-i cat timp expiri lent pe gura. Repeta acest procedeu pentru fiecare grupa de muschi.
Ca o sugestie de practicare, meditatia se face de obicei singur, insa exista si situatii cand aceasta poate fi coordonata de un lider de grup sau chiar si de o inregistrare audio
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!