Ca toate drogurile, mancarea bogata in aceste componente declanseaza producerea de substante chimice ce ne fac sa ne simtim bine (dopamina). Odata ce persoanele experimenteaza placerea asociata cu cresterea productiei de dopamina, simt imediat nevoia sa manance iarasi.
Semnalele de recompensa produse de alimentele cu gust bogat acopera semnalele de satietate si satisfactie. Prin urmare, continuam sa mancam, chiar daca nu ne mai este foame.
Persoanele care afiseaza semne de dependenta de alimente pot dezvolta si forme de toleranta la mancare. Mananca mai mult, si mai mult, numai pentru a descoperi ca mancarea ii satisface din ce in ce mai putin.
Oamenii de stiinta cred ca dependenta de alimente poate juca un rol major in obezitate. Dar si cei cu greutate normala se pot lupta cu aceasta afectiune. Corpul lor poate fi insa mai bine programat genetic sa faca fata caloriilor in plus pe care le consuma. Sau poate ca fac mai mult sport sa compenseze excesele alimentare.
Oamenii dependenti de mancare continua sa manance in ciuda consecintelor negative, cum ar fi castigul in greutate sau relatii interpersonale avariate. Si, la fel ca cei care sunt dependenti de droguri sau jocuri de noroc, nu se pot opri. Daca incearca, trec de multe praguri.
Semne ale dependentei de mancare
Cercetatorii de la Universitatea Yale au elaborat un chestionar pentru a identifica persoanele cu afectiunea despre care discutam.
Iata o serie de intrebari care te pot ajuta si pe tine sa vezi daca te gasesti in aceasta situatie:
Mananci mai mult decat ti-ai propus cand ai inceput sa consumi anumite alimente?
Mananci anumite alimente chiar daca nu iti este foame?
Mananci pana ti se apleaca?
Ti-e teama ca nu cumva sa ramai fara anumite alimente?
Daca anumite alimente nu sunt disponibile, te dai peste cap sa faci rost de ele?
Chestionarul intreaba si in legatura cu impactul relatiei cu mancarea asupra vietii personale:
Mananci anumite alimente atat de des sau in cantitati atat de mari, incat ai ajuns sa mananci in loc sa muncesti, sa stai cu familia sau sa urmezi activitati recreationale?
Eviti situatii sociale unde se pune mancare la dispozitie de teama ca vei manca prea mult?
Ai probleme cu eficienta la munca, din cauza mancarii?
Chestionarul atinge si simpromele de sevraj. De exemplu, cand reduci anumite produse (excluzand bauturile cofeinizate), ai simprome precum:
- anxietate,
- agitatie,
- alte simptome fizice.
Chestionarul incearca sa surprinda si impactul deciziilor alimentare asupra emotiilor:
Consumul anumitor alimente iti provoaca depresie, anxietate, ura de sine sau vina?
Ai nevoie de mai multa mancare pentru a reduce emotiile negative sau pentru a-ti intensifica placerea?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
