Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa incepi sa gatesti mai mult acasa intr-un mod eficient.
Planifica mesele
Incepe prin a stabili ce vrei sa contina mesele pentru saptamana care urmeaza si fii cat mai specifica. Ai putea chiar sa intocmesti o schema de baza pentru fiecare zi din saptamana. Aceasta poate face planificarea mai usoara, iar pentru copii este ideal, deoarece le place sa stie la ce sa se astepte.
Alege retete usoare
Incepe cu retete simple. Puiul cu legume la cuptor este usor de preparat si poate fi reincalzit cu usurinta. Lasagna sau tocana de peste, pe de alta parte, necesita mai multa munca si s-ar putea sa nu ramana la fel de proaspete.
Cand gasesti o reteta care arata bine, salveaz-o intr-un fisier. Odata ce ai facut alegerile, intocmeste o lista cu fiecare ingredient pe care trebuie sa-l cumperi, inclusiv cu cantitatea de care ai nevoie.
Pentru mesele de sarbatori, poti sa-ti salvezi chiar si cateva retete de carnati sau piftie, care, in mod surprinzator, vei afla ca sunt foarte usor de preparat.
Alege ingrediente versatile
Cauta alimente care se potrivesc in cateva feluri de mancare diferite. De exemplu, ai putea folosi quinoa pentru a face o garnitura, pentru a o adauga la o salata sau ca parte a unui bol de cereale pentru pranz. O friptura de pui poate fi un antreu, adaugata la o supa sau servita la cuptor pe parcursul saptamanii. Iar, daca a mai ramas ceva, o poti congela.
Mergi la cumparaturi o singura data
Dupa ce ai lista, alege o zi de cumparaturi care sa se potriveasca cu programul tau. Poate ca iti place sa mergi la piata din cartier sambata sau sa mergi la hypermarket intr-o seara din timpul saptamanii, cand nu este aglomerat. Asigura-te ca vei cumpara doar ceea ce ai nevoie. Si nu te lasa coplesita cand ajungi acasa si vezi cate produse s-au adunat. Nu uita ca nu trebuie sa faci cumparaturi si sa gatesti in aceeasi zi.
Alege o zi de pregatire a ingredientelor
Gatitul mai multor preparate deodata face mai usor sa pregatesti mese sanatoase in zilele agitate. Alege o zi din fiecare saptamana pentru a pregati cat mai multe feluri de mancare si incearca sa o transformi intr-o zi distractiva. Pune niste muzica sau fa din aceasta zi o activitate de familie. Daca mesele pentru o saptamana intreaga ti se par prea multe de facut, incepe cu o cantitate pentru 2 sau 3 zile si pregateste un alt fel de mancare mai tarziu in cursul saptamanii.
Gandeste-te la timpul de gatit
In ziua pregatirii, incepe cu alimentele care au nevoie de cel mai mult timp pe aragaz sau in cuptor: gateste carnea, prajeste legumele, fierbe fasolea. Odata ce ai pus oalele si tigaile pe foc, poti incepe sarcini mai rapide, cum ar fi spalarea salatei sau taierea morcovilor si a cepei in dimensiuni practice pentru gustari. Daca nu iti place sa prefierbi carnea, las-o la marinat, astfel incat sa fie gata de aruncat in tigaie sau in cuptor atunci cand ai nevoie de ea.
Un truc pentru legume
Poti sa blansezi legumele scufunzandu-le in apa clocotita si racindu-le rapid pentru a le face sa reziste mai mult timp in congelator. De asemenea, acest proces le pastreaza vie culoarea, le sigileaza gustul si vitaminele si ajuta la eliminarea germenilor. Spala-le si taie-le la dimensiunea potrivita inainte de a incepe.
Ramai organizata
Odata ce ai pregatit preparatele, nu le indesa pe toate in frigider sau congelator. Scrie pe fiecare recipient continutul si data. Pastreaza lucrurile care sunt acolo de mai mult timp aproape de partea din fata, astfel incat sa le consumi primele. Pune alimentele care se strica cel mai repede, cum ar fi ierburile si fructele taiate, la nivelul ochilor, astfel incat sa nu uiti de ele.
Recipientele ermetice sunt cele mai bune pentru congelarea alimentelor. Poti economisi spatiu daca folosesti pungi mari de plastic resigilabile si scoti aerul in plus. Tine minte ca alimentele cu multa apa, cum ar fi salata verde sau rosiile, nu rezista la congelator. Dupa ce depozitezi alimentele la congelator, tine cont de cat timp vor ramane bune: supele, tocanitele, fasolea - 2-3 luni, fructele - 6-8 luni, legumele - 8-12 luni.
Asadar, pregatirea mesei poate varia de la un simplu smoothie pentru micul dejun pana la gatirea unor mese complete pentru saptamana urmatoare. Nu exista un mod sau o metoda corecta de a pregati masa, ci este vorba despre ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
Sursa foto: shutterstock.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!