Desi consumul de miel este asociat cel mai frecvent cu Pastele, merita introdus in alimentatie si in alte momente ale anului datorita continutului sau nutritiv bogat, daca este gatit corect si consumat cu masura.
Ce beneficii are carnea de miel
In primul rand, carnea de miel este o sursa excelenta de proteine complete, adica proteine care contin toti aminoacizii esentiali de care corpul uman are nevoie pentru a functiona corect. Proteinele sunt esentiale pentru regenerarea celulara, pentru masa musculara, dar si pentru un sistem imunitar puternic. De aceea, carnea de miel poate fi o alegere foarte buna pentru persoanele active, sportivi, copii in crestere sau varstnici care doresc sa-si mentina tonusul muscular.
Un alt avantaj major este continutul sau ridicat de fier, in special fier hemic – forma cea mai usor absorbita de catre organism. Fierul este vital pentru formarea hemoglobinei si prevenirea anemiei. Spre deosebire de fierul din plante, cel din carnea de miel se asimileaza mult mai eficient, iar acest lucru e important mai ales pentru femeile tinere, care au o nevoie crescuta de fier, dar si pentru adolescenti sau persoanele care sufera de oboseala cronica. Chiar si o portie de 100 de grame poate acoperi un procent semnificativ din necesarul zilnic.
Carnea de miel mai contine si o cantitate semnificativa de vitamina B12, esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos, pentru producerea de globule rosii si pentru mentinerea sanatatii psihice. Un deficit de B12 se poate manifesta prin oboseala, depresie, tulburari de memorie sau furnicaturi in maini si picioare. Intr-o era in care tot mai multe persoane renunta la produsele de origine animala fara o planificare nutritionala riguroasa, astfel de surse naturale de B12, precum carnea de miel, devin cu atat mai importante.
Pe langa toate acestea, carnea de miel contine zinc, un alt mineral-cheie in mentinerea imunitatii si in procesele de vindecare ale organismului. Zincul este implicat in sute de reactii enzimatice si ajuta la sanatatea pielii, la functia cognitiva si la sustinerea sistemului reproducator.
Un alt avantaj demn de mentionat este faptul ca mielul este o carne relativ slaba, mai ales daca se indeparteaza grasimea vizibila. In functie de taietura aleasa (pulpa, spata, muschiul), carnea poate fi chiar mai slaba decat carnea de porc sau vita. Preparata la cuptor, fiarta sau la gratar, fara adaosuri excesive de grasimi, devine o optiune sanatoasa, hranitoare si usor digerabila.
Miel la cuptor cu legume
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de miel (sau muschi de miel, daca preferi o carne mai frageda)
- 4 cartofi mari
- 3 morcovi
- 1 ceapa mare
- 4 catei de usturoi
- 2 ramuri de rozmarin proaspat (sau 1 lingurita de rozmarin uscat)
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 2-3 linguri de ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Zeama de la 1 lamaie
- 100 ml vin alb (optional, pentru un plus de savoare)
- 150 ml apa
Instructiuni:
Pregatirea carnii de miel:
Incepe prin a spala si a usca carnea de miel. Daca este pulpa, taie-o in bucati mai mici, astfel incat sa se patrunda uniform in timpul gatitului. Daca ai muschi de miel, lasa-l intreg.
Condimenteaza carnea cu sare, piper, cimbru si rozmarin. Adauga zeama de lamaie si un praf de usturoi pisat (poti sa folosesti si usturoi zdrobit pentru un gust mai intens).
Unge carnea cu 1-2 linguri de ulei de masline si lasa-o sa se marineze pentru aproximativ 30 de minute, pentru a absorbi aromele.
Pregatirea legumelor:
Curata cartofii, morcovii si ceapa. Taie cartofii in felii mari, morcovii in rondele si ceapa in sferturi. Taie si usturoiul in felii subtiri.
Asamblarea preparatului:
Intr-o tava de cuptor, pune carnea de miel. Adauga legumele pregatite deasupra carnii. Pune usturoiul taiat si, daca vrei, poti adauga si cateva ramuri de rozmarin pentru un plus de aroma.
Toarna vinul alb si apa in tava, pentru a ajuta la gatirea lenta a carnii si legumelor.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o in cuptor. Lasa sa se coaca timp de aproximativ 1,5 - 2 ore, verificand din cand in cand ca carnea sa nu se usuce. Daca este nevoie, adauga un pic de apa.
La final, indeparteaza folia si lasa preparatul la cuptor pentru inca 10-15 minute pentru a obtine o crusta usor rumenita pe carne.
Servirea:
Dupa ce carnea este frageda si legumele sunt coapte, scoate tava din cuptor si lasa sa se odihneasca cateva minute.
Serveste preparatul cald, alaturi de o salata verde sau de muraturi, pentru o masa completa si savuroasa.
Aceasta reteta este usor de realizat, iar gustul carnii de miel se potriveste perfect cu aromele legumelor coapte.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Concluzie
Evident, ca orice aliment, carnea de miel trebuie consumata cu masura. Nu este recomandata in cantitati mari celor cu probleme renale, hiperuricemie (guta) sau cu colesterol foarte ridicat. De asemenea, metodele de gatire fac o mare diferenta: daca e prajita in ulei din belsug sau combinata cu multe grasimi si sosuri grele, devine un aliment greu de digerat si mai putin prietenos cu sanatatea cardiovasculara. In schimb, preparata simplu – la cuptor, inabusita cu legume, in ciorba sau la gratar – carnea de miel isi pastreaza toate beneficiile fara a incarca inutil organismul.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
