Siropuri de tuse: retete simple la tine acasa
In continuare, va prezentam diverse siropuri naturale pe care le poti face acasa, utilizand ingrediente simple si accesibile, precum mierea, ghimbirul, usturoiul si multe altele. Fiecare reteta este special conceputa pentru a calma tusea, a deschide caile respiratorii si a reduce inflamatia.
Sirop de miere si lamaie
Mierea este cunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene si calmante, in timp ce lamaia este bogata in vitamina C si are proprietati antioxidante si de intarire a sistemului imunitar. Impreuna, aceste doua ingrediente formeaza un remediu simplu si eficient pentru tuse, avand si avantajul de a fi extrem de usor de preparat.
Ingrediente:
- 250 g de miere organica
- Sucul de la 2 lamai proaspete
- 50 ml apa calda (optional, pentru a dilua amestecul)
Mod de preparare:
Incalzeste putin mierea, dar fara a o fierbe, pentru a nu pierde proprietatile benefice.
Stoarce sucul din cele doua lamai si amesteca-l cu mierea calda.
Adauga apa calda daca doresti un sirop mai lichid.
Pastreaza amestecul intr-un borcan de sticla si consuma 1-2 lingurite de 2-3 ori pe zi.
Efecte benefice: Mierea calmeaza iritatiile gatului, iar lamaia ajuta la intarirea sistemului imunitar. Acest sirop este potrivit pentru tuse uscata, dar si pentru cea productiva, datorita efectelor sale antibacteriene si antiinflamatorii.
Sirop de ceapa si miere
Ceapa este cunoscuta pentru efectele sale antibacteriene si expectorante, fiind utilizata de secole in medicina traditionala pentru a trata tusea si racelile. Combinata cu mierea, acest remediu devine un aliat puternic impotriva tusei productive.
Ingrediente:
- 1 ceapa mare
- 3-4 linguri de miere
Mod de preparare:
Taie ceapa in felii subtiri si pune-le intr-un bol de sticla.
Acopera feliile de ceapa cu miere.
Lasa amestecul sa stea la temperatura camerei timp de 6-8 ore, pana ce mierea absoarbe sucul eliberat de ceapa.
Strecoara siropul obtinut si pastreaza-l intr-un recipient de sticla.
Consuma cate o lingura la fiecare 3-4 ore.
Efecte benefice: Siropul de ceapa si miere ajuta la reducerea inflamatiei si eliminarea mucusului din plamani. Este deosebit de eficient in cazul tusei productive, favorizand expectoratia.
Sirop de ridiche neagra si miere
Ridichea neagra este un alt ingredient natural cu efecte puternice in tratarea tusei. Aceasta are proprietati antibacteriene, antivirale si expectorante. Folosirea ridichii negre in combinatie cu mierea este o metoda traditionala eficienta, folosita de generatii pentru a combate tusea persistenta.
Ingrediente:
- 1 ridiche neagra mare
- 4-5 linguri de miere
Mod de preparare:
Taie capacul ridichii si scobeste-o putin in interior.
Adauga mierea in cavitatea formata si acopera ridichea cu capacul taiat.
Lasa ridichea intr-un loc cald timp de 12 ore (preferabil peste noapte).
Siropul format in interiorul ridichii poate fi consumat de 2-3 ori pe zi, cate o lingurita.
Efecte benefice: Siropul de ridiche neagra este foarte eficient in tratarea tusei persistente si ajuta la curatarea cailor respiratorii. Acesta actioneaza ca un expectorant natural, stimuland eliminarea mucusului.
Sirop de ghimbir, lamaie si miere
Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si antivirale puternice, fiind recunoscut pentru capacitatea sa de a calma tusea si a combate infectiile. In combinatie cu mierea si lamaia, ghimbirul devine un remediu extrem de eficient pentru tusea cauzata de raceli sau gripe.
Ingrediente:
- O bucata de ghimbir proaspat (aproximativ 5 cm)
- Sucul de la 2 lamai
- 3-4 linguri de miere
- 300 ml apa
Mod de preparare:
Curata ghimbirul si taie-l in felii subtiri.
Fierbe ghimbirul in apa timp de 10 minute, apoi strecoara-l.
Adauga sucul de lamaie si mierea in ceaiul de ghimbir obtinut.
Amesteca bine si pastreaza amestecul la frigider.
Consuma 2-3 lingurite de sirop pe zi, in special inainte de culcare.
Efecte benefice: Ghimbirul reduce inflamatia in gat, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la eliminarea infectiilor respiratorii. Acest sirop este excelent pentru tusea uscata si tusea iritanta.
Sirop de lemn dulce
Lemnul dulce este un remediu popular in medicina traditionala chineza, cunoscut pentru proprietatile sale emoliente si antiinflamatorii. Acesta este adesea folosit pentru a calma tusea uscata si pentru a reduce inflamatia din caile respiratorii.
Ingrediente:
- 1 lingura de radacina de lemn dulce (uscata si macinata)
- 250 ml apa
- 3 linguri de miere
Mod de preparare:
Fierbe radacina de lemn dulce in apa timp de 10-15 minute.
Strecoara lichidul si adauga mierea.
Consuma siropul obtinut de 2-3 ori pe zi.
Efecte benefice: Lemnul dulce ajuta la calmarea tusei uscate si la reducerea iritatiilor din gat, fiind un remediu excelent pentru tusea cauzata de alergii sau de infectii virale.
Siropurile naturale pentru tuse preparate in casa ofera o alternativa sigura si eficienta la medicamentele din comert, aducand beneficii nu doar pentru calmarea tusei, ci si pentru intarirea imunitatii si sanatatea generala. Ingrediente simple precum mierea, lamaia, ceapa, usturoiul si plantele medicinale pot oferi solutii naturale, fara efecte secundare negative.
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!