Presedintele executiv al Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) Romania, Gigel Lazar, a criticat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, reactia tarzie a autoritatilor statului pentru a rezolva problema consumului de etnobotanice.
El a afirmat ca in perioada 2007-2010 la bugetul de stat s-au strans 1,3 miliarde de euro din taxa pe viciu, dar toti banii au fost folositi pentru alte proiecte, niciunul pentru proiecte alternative in privinta drogurilor.
"Toti banii din taxa de viciu s-au folosit pe transferuri catre bugetul de stat, aparate medicale, achizitionari de salvari, studii de fezabilitate pentru 17 spitale care nu s-au mai construit. In tarile din UE intre 15 si 30 la suta din aceasta taxa se dau la programe alternative pentru consumul de droguri si alcool", a declarat Gigel Lazar, precizand ca reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Sanatatii au organizat diverse intalniri pe aceasta tema, fara a chema insa la consultari si reprezentantii societatii civile.
Gigel Lazar a spus ca, potrivit unei Rezolutii a Parlamentului European, societatea civila joaca un rol important in astfel de discutii privind pericolul consumului si traficului de stupefiante.
"In ultimii 3 ani am asistat la o lipsa de politici coerente pentru consumul de substante psihotrope. In 2008 a inceput in Europa acest scandal al comercializarii produselor, iar la noi nu s-a facut nimic. In tarile din UE au fost reactii imediate, dar in Romania s-a ajuns acum la peste 150.000 de consumatori de substante etnobotanice si o lipsa profunda de informare privind pericolul consumului lor. Statul trebuie sa-si asume aceasta reactie tardiva. Nu e rau ca autoritatile se intalnesc si in al 12-lea ceas, dar trebuie sa ia in calcul ca acum foarte multi tineri sunt dependenti si sunt in sevraj", a mai completat Lazar.
Totodata, el a declarat, pentru AGERPRES, ca reprezentantii CIADO au angajat deja doua case de avocatura care sa identifice vinovatii de consumul acestor substante psihoactive si pe cei care nu au aplicat planul de actiune antidrog. CIADO Romania intentioneaza sa faca in perioada 21-29 februarie un studiu in opt centre universitare pentru a identifica daca autoritatile statului au intervenit cu programe alternative la consumul substantelor etnobotanice. Sursa: AGERPRES
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"