Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stresul si riscul de infarct: ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja inima

de SuntFericita.ro la 2024-09-27
Stresul si riscul de infarct: ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja inima
Stim cu totii ce este stresul. Il simtim in fiecare zi. Vorbind la modul cel mai simplu, stresul este rezultatul conflictului dintre solicitarile vietii de zi cu zi si abilitatea noastra de a le face fata. Astfel ca lucrurile care ne streseaza si modul in care reactionam la stres sunt unice si difera de la om la om. Cei mai frecventi factori de stres sunt familia, locul de munca si banii. Fiecare dintre noi a dat voie stresului, intr-un moment sau altul, sa-i afecteze comportamentul si sanatatea.


De exemplu, atunci cand suntem stresati este foarte posibil sa mancam in exces, sa ne apucam de fumat sau sa fumam mai mult decat de obicei. Nu este deloc surprinzator ca cercetatorii au descoperit o corelatie intre nivelul de stres din viata unei persoane si incidenta bolilor de inima.

Este lesne de inteles de ce stresul este considerat un factor de risc pentru bolile de inima desi nu se stiu foarte multe despre efectele sale.
In prezent cercetatorii nu afirma sa stresul cauzeaza afectiuni ale inimii, dar sunt de parere ca le agraveaza cel putin si ca riscul de infarct miocardic creste in perioadele stresante. Iata cateva exemple:
-  Cand suntem stresati, inima bate in ritm alert si tensiunea arteriala creste, crescand si nevoia de oxigen. Cand este vorba despre o inima bolnava, aceasta nu poate pompa sangele suficient de repede pentru a furniza oxigenul de care are nevoie organismul si nefericitul rezultat poate fi angina pectorala (dureri in piept).

- In perioadele stresante sistemul nervos secreta hormoni aditionali (precum adrenalina).
Acestia cresc tensiunea arteriala, fapt care poate cauza leziuni ale arterelor. Pe masura ce aceste leziuni se vindeca este posibil ca peretii arteriali sa se intareasca sau sa se ingroase, ceea ce faciliteaza depunerea placilor lipidice (ateroame) ce provoaca in timp arterioscleroza.

- Riscul formarii cheagurilor de sange este mai ridicat in perioadele stresante. Acestea pot bloca o artera deja afectata de arterioscleroza (ingustata de ateroame), ceea de poate duce la infarct miocardic.
 
Iata ce ne spune Dr. Denton Cooley din Statele Unite ale Americii, presedinte, fondator si chirurg-sef al Institutului Inimii din Texas:
 
„Gestionarea stresului ne poate face viata mai buna indiferent de cat de sanatosi suntem.” Insa pentru a putea gestiona situatiile stresante trebuie mai intai sa putem identifica momentele in care ne simtim depasiti de situatie. Printre simptomele cele mai intalnite se numara pulsul rapid, accese de transpiratie, accese de furie, dureri de stomac (sau alta senzatie de disconfort gastric), dureri de cap, anxietate, muschi incordati, mancat si baut in exces – iar acestea sunt numai cateva dintre ele.

„Atunci cand realizati ca ati cazut victima stresului, incercati sa identificati cauza” recomanda Cooley. Notati intr-un jurnal special toate momentele in care simtiti ca va cuprinde stresul pentru a afla care este tiparul dumneavoastra personal de stres si ganditi-va la moduri in care ati putea evita situatiile cu pricina. Dupa cum spune Coole, „Nu puteti schimba toate situatiile stresante din viata dumneavoastra, dar puteti schimba modul in care reactionati la ele. Exista mai multe metode prin care puteti reduce efectele stresului asupra mintii si corpului dumneavoastra. Sportul, plansul, baile calde si respiratia adanca sunt doar cateva dintre ele. Gasiti o metoda care functioneaza pentru dumneavoastra.”

Cum castigi lupta cu bolile de inima 


Invata sa faci fata presiunilor la care orice boala a inimii te supune! Descopera solutii pentru:
  •      managementul proceselor in care inima are un rol determinant
  •      un stil de viata sanatos, activ
  •      tratamente alternative la medicatia alopata
  •      stil alimentar sanatos
  •      echilibrul emotional al inimii
  •      evitarea factorilor de risc care altereaza functionarea inimii
     

Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016