Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 fructe de mare preferate de constanteni

de SuntFericita.ro la 2021-02-02
3 fructe de mare preferate de constanteni
Marile si oceanele au reprezentat din cele mai vechi timpuri o sursa importanta de hrana pentru oameni. Numeroase comunitati s-au dezvoltat datorita roadelor marii, care au adus prosperitate, dar si obiceiuri culturale si gastronomice. Nu doar pestele, ci si fructele de mare sunt apreciate in intreaga lume, iar in jurul lor au aparut o multitudine de retete.


Chiar daca Marea Neagra nu are bogatia de specii a Mediteranei sau a altor mari, cele cateva fructe de mare care se dezvolta aici au calitatea necesara pentru a sta la baza unor preparate delicioase. Romanii au prins insa si gustul fructelor de mare exotice, care in prezent ajung rapid in magazine si restaurante. Constantenii, care se bucura atat de vecinatatea cu marea, cat si de apropierea rutelor comerciale piscicole, consuma fructe de mare in mod obisnuit si si-au dezvoltat propriile preferinte. Descopera in continuare care sunt acestea.

1. Midiile

Midiile sunt moluste care se gasesc in toate marile lumii, inclusiv in Marea Neagra. Se lipesc de stanci, bancuri de nisip si alte structuri si se hranesc prin filtrarea apei. Carcasa lor este dura, pentru a proteja organele interne. Carnea lor este alba, usoara si dulce. Midiile se pot consuma si crude, dar de cele mai multe ori se gatesc la aburi, prin fierbere, sau prin prajire. Carnea dulce si suculenta a midiilor se potriveste perfect in retete de paste, risotto, salate, paella, supe sau in retete cu sos din vin, usturoi sau maioneza.  

 

In ce priveste modul in care se mananca aceste fructe de mare, este bine de stiut ca se consuma cu mana, cu furculita specifica si cu lingura. Cochilia se tine cu degetele, iar cu furculita se scoate carnea, care se mananca dintr-o singura inghititura. Sosul, daca exista, se consuma cu lingura.

2. Rapanele

Rapanele sunt o specie de melci de mare, care nu a existat in Marea Neagra pana la jumatatea secolului trecut. Aparitia ei in apele pontice se datoreaza traficului maritim, acesti melci calatorind lipiti de carena navelor sau in apa de balast. Desi sunt o specie cu impact negativ asupra faunei maritime locale, impactul lor asupra papilelor gustative este deosebit de pozitiv. Carnea rapanelor este delicioasa si are o textura placuta. Dupa ce se scoate din cochilie, se gateste cu sos de vin si usturoi, in tigaie cu legume picante, pane si chiar in tocana de legume.

3. Creveti

Crevetii sunt crustacee acvatice de mici dimensiuni, care se intalnesc in toate apele lumii. Carnea lor este gustoasa si suculenta, de aceea sunt apreciati pretutindeni, inclusiv la noi in tara. Desi crevetii se gasesc si in Marea Neagra, aceasta resursa nu este exploatata suficient de pescarii de la noi, asa ca aproape toti crevetii care se consuma in Romania sunt din import. Acest lucru nu impiedica bucatarii sa gateasca preparate delicioase, care plac mult si constantenilor. 

 

Crevetii pot fi gatiti prin fierbere, pe gratar, la cuptor sau prajiti. Exista retete de creveti pane, creveti cu diverse sosuri, creveti prajiti in unt, frigarui de creveti cu  peste, legume si alte fructe de mare si salate de creveti. Pentru multe persoane, curatarea acestor crustacee pune probleme si este plictisitoare, insa nu este nevoie sa ii gatesti chiar tu. Livrarea de mancare la domiciliu in Constanta este rapida si accesibila oricui. 

 

Fructele de mare au crescut continuu in preferintele romanilor, mai ales dupa ce acestia le-au descoperit gustul in destinatiile de vacanta din strainatate. Midiile, rapanele si crevetii sunt populare in Constanta, iar locuitorii acestui oras au invatat sa le aprecieze gustul intr-o multime de preparate pe care le gatesc ei sau pe care le consuma la restaurant ori le comanda pe platformele online de food delivery. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016