Un copil egocentric are senzatia ca toate i se cuvin in mod natural, fara a depune nici cel mai mic efort. Rasfatatul este exagerat in pretentii si ultimativ in cereri, iar orice refuz de îndeplinire a unei cereri ii declanseaza manifestari exagerate. Un asemenea comportament este rezultatul greselii exclusive din partea adultilor – fie copilul devine centrul universului lor, fie este subiectul unei forme de abandon in bratele unor rude, de obicei bunicii, care tind sa le satisfaca orice dorinta, nu sa depuna eforturi pentru educarea lui.
Interactiunea cu orice copil este un permanent proces de educare. De aceea, este important sa avem in vedere cateva aspecte esentiale pentru a evita rasfatul.
I Importanta regulilor de urmat
In orice proces de evolutie sunt fundamentale stabilirea si mentinerea unui set de reguli clare de urmat. Copiii testeaza permanent limitele impuse de parinti, impingand granita unor beneficii precum timpul petrecut afara la joaca sau cantitatea de dulciuri dorite. Cheia este ca tot ce ati stabilit sa fie impus cu blandete si respectat cu strictete, astfel incat copilul sa constientizeze ce este permis si ce nu. Altfel, urmarea va consta intr-o libertate nesanatoasa, de pe urma careia veti suferi impreuna si-i va afecta inclusiv pe cei din jur, prin comportamentul deranjant al copilului.
Evitarea negatiilor permanente
O regula de aur in educatie ne atrage atentia asupra unui aspect care ne afecteaza indiferent de varsta: nu spune „nu” la orice solicitare! In mod evident, negarea implinirii unei cereri a copilului genereaza tocmai o situatie contrara – insista tocmai pentru ca este refuzat. Practic, cel mic va ajunge sa inteleaga realitatea astfel: „Mama spune mereu NU, dar eu fac ce vreau! Nu-i mai cer voie, pentru ca oricum nu ma lasa!”. Este nevoie, asadar, sa arati deschidere fata de propunerile celui mic si el sa vada ca evaluezi solicitarea pentru a intelege daca e bine pentru el sa fie indeplinita. In acest fel, copilul se va simti ascultat si va capata increderea in sine necesara dezvoltarii sale echilibrate.
Importanta manierelor
Orice fetita se viseaza printesa, regina, eroina, iar baieteii vor sa fie urmatorul supererou de care sa vorbeasca lumea intreaga. Modelele sunt extrem de importante pentru un copil, care invata prin imitare si experimentare. Aici este cheia: pentru a dobandi un set corect de valori, cel mic are nevoie sa o asimileze pe prima care il implica pe cel de langa el – respectul. Si, ca in majoritatea cazurilor in care urmaresti sa ai succes, in educarea puiului tau iti va fi de ajutor sa invoci exemplele eroilor sai. Cine a vazut-o, de pilda, pe Alba-ca-Zapada rastindu-se la pitici sau pe Superman facand crize de nervi daca nu-i reuseste un salt?
Daca invatarea bunelor maniere incepe de la varsta mica, puiul tau va putea, mai tarziu, sa identifice singur comportamentele de evitat si chiar sa faca observatie unui alt copil care nerespectuos.
Responsabilizarea personala
Copiilor le este de mare folos sa devina parte din activitatile celor mari. Are initiativa, vrea sa incerce sa lucreze alaturi de tine? Acorda-i incredere, fa-l ajutorul tau! Are nevoie sa invete, conform varstei si puterii lui de intelegere – sa faca ordine, sa-si stranga hainele, sa le impatureasca si sa le aseze la locul lor, sa puna sau sa stranga masa etc. Toate acestea il ajuta sa dobandeasca abilitati practice si sa inteleaga mecanismul mental care sta la baza unei functionari armonioase: necesitatea de a te respecta pe tine si pe celalalt.
Importanta miscarii
Cel mic dispune de rezerve incredibile de energie si se afla, mai mereu, in cautare de ceva interesant. Este o manifestare perfect normala, care face parte din procesul de crestere. De aceea, este foarte important sa il atragi catre activitati sportive – il vor ajuta sa isi consume constructiv energia si sa castige exercitiul sanatos al miscarii.
Plimbari sau alergari prin parc, intreceri pe biciclete sau pe triciclete pentru copii in diferite modele, cursuri de dans, arte martiale, inot, sporturi de echipa, toate pot fi incercate. Este important ca el sa aiba cel putin o preocupare constanta, prin intermediul careia timpul sa-i fie bine organizat si sa invete sa respecte un program.
In concluzie, secretul cresterii echilibrate a copiilor consta in rabdare si bun simt. Empatia, dragostea si intelegerea nevoilor reprezinta cei mai buni aliati. Ca parinte, iti vor fi de mare folos calmul, intelegerea, fermitatea, in niciun caz exagerarea. Evita implicarea emotionala in educarea punctuala a capriciilor, pentru a fi sigur ca echilibrul tau va fi preluat de copil.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!