Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce aditivi alimentari contin figurinele din ciocolata

de Alina Ilie la 2017-12-06
Ce aditivi alimentari contin figurinele din ciocolata
Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat recent un studiu prin care atrage parintilor atentia ca figurinele din ciocolata contin foarte mult zahar, favorizand astfel aparitia cariilor si a obezitatii la copii.


La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere si duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura si genereaza probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc).

Asadar, specialistii au analizat 33 de sortimente si au descoperit urmatorii aditivi alimentari in figurinele de ciocolata:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata si diaree.

E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E132 - carmin indigo este un colorant sintetic pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide. Fiind foarte solubil in apa poate functiona si ca eliberator de histamina, intensificand simptomele caracteristice astmului.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americana de Oncologie, cel obtinut prin sinteza chimica poate provoca cancer de plamani, fiind responsabil si de cresterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.

E163 – antocianina, colorant rosu, albastru sau violet care se obtine prin extractie cu apa acidulata, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E322 – lecitine din soia/floarea soarelui, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului. Lecitina de soia se obtine din reziduurile lichide ramase dupa ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rasinilor si gumelor). Este un deseu care contine solventi si pesticide si poate avea o consistenta fie gumoasa, fie solida, ca de plastic. Lecitina se foloseste ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grasimi, dar ajuta si la conservarea alimentelor marindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E325 - lactatul de sodiu se utilizeaza in industria alimentara ca regulator de aciditate, agent de ingrosare, umectant, conservant. Nu trebuie consumat de copiii mici pentru ca acestia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient si astfel nu il pot metaboliza.

E330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.

E414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.

E442 - fosfatide de aluminiu, folosit ca emulgator si stabilizator, obtinut din amoniac si acizi grasi fosforilati. Fosfatidele de amoniu  permit amestecarea grasimilor cu apa si impiedica separarea acestora. Face parte din categoria e-urilor suspecte.

E475 - esteri poliglicerici ai acizilor grasi, utilizati casabilizatori sau emulsificatori, fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, etc.

E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

E492 - sorbitan tristearat este un aditiv folosit ca emulgator si stabilizator, poate provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere si poate cauza: cresterea nivelului de sodiu din organism, cresterea tensiunii arteriale si probleme la nivel digestiv.

E901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate da reactii alergice.

E903 – ceara de carnauba este un aditiv folosit pentru a da stralucire produselor si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

E904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

E1420 - amidon modificat acetilat este un aditiv de natura sintetica, folosit ca agent de ingrosare, care poate provoca alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

Sursa: APC Romania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obezitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carii

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016