Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum alegem cadoul de Craciun pentru copiii nostri, in functie de varsta lor?

de SuntFericita.ro la 2017-11-29
Cum alegem cadoul de Craciun pentru copiii nostri, in functie de varsta lor?
Sarbatorile de Iarna sunt incarcate de magie, iar parintii cauta sa ii invete pe copii bucuria de a darui si de a primi un cadou de la cei dragi. De multe ori, parintii nu pun atat de mare accent si pe utilitatea cadoului, ci doar vor sa bifeze actiunea si sa ii satisfaca fiului sau fiicei micul … "moft".


In opinia psihologului Lenke Iuhos, asa-zisul cadou perfect nu exista, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care parintele i-l daruieste si de zambetul pe care-l ofera inapoi copilul. Mai mult decat atat, specialistul afirma ca, de multe ori, parintii au tendinta de a trece cu vederea si peste utilitatea cadoului si nu coreleaza natura cadoului cu varsta pe care o are copilul.

Ce sa urmarim atunci cand alegem un cadou?

Bebelusul

La bebelusi, atingerea obiectelor este o activitate motrica cu o eficienta fabuloasa asupra sistemului nervos. “In cazul unui bebelus foarte mic, jucaria perfecta pentru el poate avea forma umanoida, personaj de desene animate sau un animalut si trebuie sa fie construita dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucariei in dezvoltarea bebelusului creste prin muzica placuta emanate de aceasta si contribuie major la adormirea sau linistirea copilului”, afirma psihologul Lenke Iuhos.

Copilul mic

La varsta de 1-2 ani, copilul descopera bucuria miscarii, orice il intereseaza, mai  ales ce este in miscare. De asemenea, sunt extrem de fascinati de orice se deschide sau se inchide sau de obiecte care pot fi impinse sau rostogolite.

“Putem folosi aceasta etapa de descoperire a mediului  prin decizii ferme in cumpararea cadoului perfect pentru el. Putem tine cont de faptul ca tot ce este colorat il atrage, ii place, ii capteaza la maxim atentia, mai ales daca are obiectul incorporat si o fata umana placuta, zambitoare. Folosind aceste interese, il bucuram daca va primi un puzzle format din  bucati mari, o jucarie in care sa introduca forme, cuburi. Prin aceste jucarii se va stimula capacitatea cognitiva, concentrarea, atentia, coordonarea motrica, orientarea in spatiu etc. In dezvoltarea miscarilor fine si stabile, au un rol pozitiv obiectele, bicicletele, masinutele pe care trebuie sa le impinga din picioare”, explica psihologul Lenke Iuhos.

Prescolarul

La varsta prescolara, cea de gradinita, copiii sunt fericiti sa-si petreaca timpul construind turnuri si castele uriase. Blocurile realizate din materii prime naturale si elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei de copii.

“In magazine nu e dificil sa gasim cuburi prin care se pot construi un elicopter sau un castel de printese. E recomandabil sa va asigurati ca gradul de complexitate a jocului este in concordanta cu varsta. Recomandabil este sa evitati acel gand ca va creste si se va juca mai tarziu! Trebuie sa ii oferim o bucurie in prezent, nu sa i-o pregatim pentru viitor. In aceasta perioada, exista o nevoie tot mai mare de a dobandi diferite roluri, indiferent ca este fetita sau baiat. Sunt dispusi sa incerce rolul de om matur, de negustor, de mama, ca sofer de autobuz, de postas, de cantareata pop, de actor, se joaca de-a  mama si tata etc. Cunoscand aceasta normalitate, e binevenit un cadou sub forma de mini-bucatarie, o trusa medicala, un carucior, haine pentru copii, un mic fier de calcat, un aspirator etc. Aceste jucarii ajuta enorm la eliberarea emotionala a copilului, insa ideal este sa va alaturati micii lor aventuri si sa petreceti mai mult timp cu ei”, este de parere psihologul Lenke Iuhos.

Scolarul

La varsta scolara, in viata copilului joaca un rol din ce in ce mai important performanta si concurenta. Scoala formeaza reguli, automat sunt captati de jocuri cu reguli.

“Pentru scolarul mic, este o bucurie sa aiba cat mai multe si mai diverse jocuri de masa, care trebuie jucate in asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implica aruncarea unui zar si pornirea si respectarea unor reguli de catre persoane chiar de diferite varste. Este extrem de benefic jocul in familie, in care adultii pot sa si piarda fara a duce copilul in eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem creste sentimentul de realizare, sa formam automatizarea ideii ca el nu poate intotdeauna sa castige. In caz ca nu este primul care a terminat, nu este o problema, deoarece el acum are o bogata experienta.  In timpul jocului, poate depasi frustrarea provocata de concentrarea pe concurenta si sa invete sa indure esecul prin exemplele comportamentale date de catre parinti”, considera psihologul Lenke Iuhos.

Adolescentul

Adolescentul este prototipul celui mai greu de multumit prin cadourile oferite de Craciun. Este intotdeauna util sa consideram ca este timpul pentru formarea si consolidarea identitatii. Prin discutii deschise, intr-o atmosfera prieteneasca, putem discuta cu tinerii adolescenti ce anume ii intereseaza. Chiar daca nu este intotdeauna usor sa raspunda, poate sa fie o surpriza  imbracamintea dorita, obiecte specifice varstei, carti etc.

“Puteti alege obiecte care au legatura cu hobby-ul lor declarat sau pe care incearca sa il tina ascuns de toata lumea. Un cadou bine ales ii transmite adolescentului sentimentul de apartenenta (va fi incurajat sa vorbeasca despre ideile lui) si sentimentul de acceptare (ii intelegem identitatea, deciziile). In caz ca ati aflat de dorintele sau interesul lui legat de cariera, puteti sa-l surprindeti cu obiecte, carti, workshop-uri din domeniul respectiv. Va recomand sa evitati intrebarile deschise, precum: Tu ce doresti de Craciun? Prin faptul ca doriti sa va usurati munca, va lipsiti de doua efecte spectaculoase ale Craciunului: momentul de a va cunoaste mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul nestiut (surpriza)”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre idei de cadouri

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016