“Copilul a fost invatat de mic ca Sarbatorile, in special Craciunul, inseamna familie, iubire, liniste, muzica, dans si veselie. Toata frustrarea stransa in decursul unui an, cand nu intelege de ce mami si tati nu mai sunt impreuna sau cand nu stie de ce trebuie sa stea o perioada de timp la mami, dupa care la tati, va refula in perioada Craciunului. Odata cu apropierea sarbatorilor, parintii trebuie sa uite divergentele dintre ei si sa construiasca un plan comun, in centrul caruia sa fie copilul. Chiar daca nu vor sarbatori impreuna, au datoria sa-l faca pe copil sa se simta in siguranta, iubit, apreciat si ascultat”, considera psihologul Lenke Iuhos.
Recomandarile psihologului Lenke Iuhos pentru parintii divortati
Specialistul este de parere ca, daca vor respecta un set de recomandari, parintii isi vor da seama ca poate exista fericire si colaborare si pentru cuplurile despartite, aspecte pozitive care se vor rasfrange si asupra fericirii copilului lor.
1. Planifica la timp! Sa va intelegeti de comun acord cu copilul si fostul partener de viata unde va sarbatori copilul Craciunul!
2. Colaborati! Daca nu puteti fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Craciunul, stabiliti-va o schimbare anuala la cate un parinte.
3. Da-i timp copilului tau! Copilul este apasat de separarea parintilor, aceasta despartirea este dureroasa in adancul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca putin cate putin durerea din suflet!
4. Nu-l folositi! Copilul nu e o sursa de informatii despre viata celuilalt parinte. Nu-l obosi cu intrebari, nu-l provoca sa gandeasca de rau despre celalalt parinte!
5. Ascultati-va copilul! Nu ratati sa intrebati copilul ce doreste sa faca de Craciun, puneti mare accent pe emotiile transmise prin cuvinte si gesturi. Ascultand, evitati frustrarile copilului, astfel daca el nu doreste sa mearga in vizita la cineva, puteti afla acest lucru prevenind un conflict pe moment, explica psihologul Lenke Iuhos.
6. Fii prezent atunci cand esti cu copilul tau! Exista foarte multe teme de abordat cu copilul, de exemplu, cand desfasurati impreuna un program: fara prea multe intrebari, abordati o tema specifica varstei copilului si in cateva clipe veti vedea un copil care se alatura discutiei, relatand viata si trairile lui. Este un ingredient simplu prin care ii acordati copilului clipe de valoare alaturi de voi.
7. Nu-i obositi pe copii! Din pacate, din dorinta de a-i oferi totul, se poate intampla ca parintii sa aiba in vedere doar propriile dorinte si nevoi, astfel ca e posibil ca unele momente si obiceiuri sa fie fortate de catre parinti. Nu este necesar ca el sa participe la toate reuniile de familie, iar rudele pot fi vizitate si in vacanta de iarna. Evitati sa suprasolicitati copiii cu multe programe, cadouri si mancaruri fara rost!
8. Atentie la aparitia noilor parteneri! Cu o atentie focusata pe copil si o conversatie individuala, putem facilita foarte mult integrarea copiilor intr-o noua situatie familiala. “Aparitia altor persoane in viata copilului trebuie neaparat sa fie discutata cu acceptul copilului. Ar fi exceptional ca acest lucru sa nu se petreaca fix de Craciun, deoarece copiii au nevoie de timp sa prelucreze faptul ca parintiii nu mai sunt impreuna. Le va fi destul de greu, mai ales din punct de vedere emotional, sa vada pe altcineva in locul mamei sau al tatalui”, declara psihologul Lenke Iuhos.
9. Intelegeti-va copiii! „Mersul la mama, la tata, in medii separate, provoaca schimbari in starea copilului. Cand il luati acasa de la fostul partener, e posibil sa nu fie foarte entuziasmat, acest lucru nu se datoreaza faptului ca celalalt parinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte usor de inteles ca el simte despartirea si astfel isi arata suferinta. Daca includeti acest aspect, puteti evita atacurile fata de celalalt parinte”, spune specialistul.
10. Aratati un bun exemplu! S-ar putea sa fiti dezamagiti de mici probleme zilnice, insa atunci cand apare copilul in fata voastra, ascundeti-le si adoptati o atitudine pozitiva. Lasati problemele deoparte de Craciun, orice problema se poate rezolva, este nevoie de cumpatare si rabdare.
11. Nu vorbiti urat despre celalalt parinte! “Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata sa faca declaratii negative despre celalat parinte in fata copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor parinti. Intr-o astfel de situatie, puteti provoca o suferinta teribila. Cu toate acestea, nu hraniti sperante, nu cumparati cadouri comune daca sunteti separati. Putem transmite copilului semnale gresite si sa-l alimentam cu vise greu fezabile”, explica psihologul Lenke Iuhos.
12. Formati buna dispozitie! “Acest sfat se indreapta spre parintele la care traieste copilul. Da-i sentimentul ca tu ai incredere in el, ca e un copil cuminte si fara tine, ca ii va fi bine si la celalalt parinte, insira aspecte pozitive: iti va citi tata povesti, mama iti va face parul, astfel ii dai linistea interioara cu care va pleca si, daca va face si celalalt parinte acelasi lucru, copilul va simti un intreg familial. Astfel, el cu siguranta nu se va simti vinovat pentru despartirea parintilor”, declara specialistul.
13. Sa nu concurati pentru sufletul copilului! “Cel mai important aspect de Craciun este acela de a nu concura parintii intre parinti sau familiile acestora. Este constructiv ca, in seara de Craciun, copilul sa stea cu parintele cu care locuieste, unde poate fi impreuna in pace si in dragoste. Daca sotia sau sotul divortat are o noua familie, copilul nu se va simti ca acasa in noua familie. Nu de Craciun trebuie recuperate intalnirile care nu au avut loc. Craciunul este numai in mediul familial, familiar si intim. Craciunul este mai mult decat zile libere pentru vizita, este timpul sa privim in interiorul nostru si sa daruim prezenta, atentia noastra celor dragi in mediul nostru restrans”, conchide psihologul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!