Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum este afectata dezvoltarea normala a copiilor de plecarea parintilor la munca in strainatate

de SuntFericita.ro la 2015-06-24
Cum este afectata dezvoltarea normala a copiilor de plecarea parintilor la munca in strainatate
Niciunul dintre mijloacele moderne de comunicare nu pot inlocui mangaierile si imbratisarile parintilor care au ales sa munceasca in strainatate, pentru a le oferi un trai mai bun copiilor ramasi acasa. Lipsa parintilor poate afecta semnificativ viata emotionala a celor mici, dezvoltand o serie de efecte fatale, precum depresia, scaderea performantelor scolare sau chiar abandonul scolar.


Aproximativ 80.000 de copii din Romania au in acest moment cel putin unul dintre parinti plecati la munca in strainatate, potrivit situatiei prezentate de Directia Protectia Copilului. Dintre acestia, 41% erau complet lipsiti de grija parinteasca: 22.993 copii aveau ambii parinti plecati in afara, iar 9.991 proveneau din familii in care parintele unic sustinator era plecat.

Specialistii considera ca acest fenomen poate genera o serie de efecte naucitoare care-i poate afecta viata emotionala a unui copil. Dintre cele mai des intalnite efecte identificate de specialisti fac parte depresia (care poate conduce si la sinucideri), scaderea performantelor scolare sau chiar abandonul scolar.
    
Psiholog: "Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul"
Psihologul Maria Verdi considera ca, in contextul in care familia este celula de baza a societatii si o societate construita din familii sanatoase are radacini puternice, copiii crecuti in familii armonioase, unite, sunt predestinati succesului si implinirii.
Specialistul sustine ca este mult mai greu in mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansata, iar pregatirea temelor, materialele necesare, meditatiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile. La toate acestea, spune psihologul, se adauga telefonul modern, tableta, calculatorul, cartile, caietele speciale, vestimentatia de firma, zilele de nastere in localuri.

“Ce face parintele in aceasta situatie? Credite, iar atunci cand datoriile devin prea mari, pleaca sa munceasca in strainatate. Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este  partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul”, afirma Verdi.

De asemenea, varsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbari. In opinia specialistului, copilul mic nu intelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasa. Lipsa mamei il destabilizeaza. Lipsa tatalui ii creeaza insecuritate. “La varste fragede, nevoile copilului sunt putine, dar foarte importante. Se bucura pentru jucarie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carenta afectiva. El are nevoie de parinti, de familie. Siguranta, iubirea si prezenta parintilor costruiesc atasamentul securizant pentru copilul si viitorul adult”, declara psihologul Maria Verdi.
La varsta prescolara si scolara, copilul nu proceseaza criza financiara, materiala, prin care trec parintii, afirma psihologul.

"Nu este normal sa vorbim copiilor de datorii, de sacrificii, de munca multa, de supravietuire. Vorbind si implicand copilul in responsabilitatile adultului nu facem decat sa stresam si sa aducem nesiguranta in viata lui. Crestem riscul anxietatii lui", considera specialistul.

La varsta adolescentei, lipsa parentala implica lipsa reperelor

"Poate ca tanarul are o siguranta finaciara, materiala, dar se confrunta cu carente afective. Adolescenta vine cu multe schimbari fiziologice, hormonale, emotionale. Comunicarea pe Skype nu aduce linistirea, hrana si siguranta copilului. Adolescentul are nevoie de parinti alaturi de el. Este perioada in care este necesara supravegherea dezvoltarii lui. Ii redam incet libertatea, iesirea in lume se face in ritmul propriu fiecarui copil. Aflat in etapa a doua a scenariului de viata, tot ce intra nou in viata lui il poate ajuta sau perturba pe o perioada mare de timp. Este supus noilor tentatii specifice varstei, poate capata dependente nesanatoase. Unii adolescenti nu se plac asa cum sunt, au stima de sine scazuta, se izoleaza. Altii renunta la studii. Sunt si adolescenti care preiau toate sarcinile administrative in lipsa parintilor. Acestia se maturizeaza timpuriu, sunt cei care au in grija bunici bolnavi, gospodaria. Sunt copiii fara copilarie", considera Maria Verdi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.94 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatie copii

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016