Medicii au dezvaluit faptul ca in momentul in care cancerul la san a fost tratat, celulele seminte, asa cum sunt denumite celulele canceroase, pot ajunge in diferite parti ale corpului. Acestea pot sta inactive ani la rand, insa ulterior pot declansa forme mult mai grave de cancer. In cazul recurentei, sunt cativa pasi de ingrijire recomandati!
Exercitii fizice in mod regulat. Medicii specialisti recomanda cel putin doua ore si jumatate de exerciti fizice in fiecare saptamana. Chiar daca lupta cu cancerul nu iti mai da intotdeauna forta de care ai nevoie pentru a face sport, exercitiile fizice sunt esentiale pentru a preveni reaparitia cancerului mamar.
Regim alimentar sanatos. Alimentatia are un rol deosebit de important pentru o serie de afectiuni si implicit in cazul cancerului mamar. De asemenea, conform unui studiu aparut in JAMA Oncology o pauza de 13 ore intre mese, respectiv in intervalul 20:00 - 9:00 poate reduce considerabil riscul reaparitie cancerului de san.
Consumul moderat de alcool. Intotdeauna consumul de alcool trebuie facut cu moderatie, insa in cazul cancerului la san, un studiu american a dezvaluit faptul ca pacientele care au depasit cancerul la san, dar au consumat mai mult de un pahar de alcool pe zi, au avut o predispozitie de reaparitie mai mare cu 28% fata de pacientele care au consumat alcool cu moderatie.
Respectarea tratamentului. Fara nicio exceptie, medicamentele recomandate in cazul cancerului de san trebuie intotdeauna luate. In caz contrar, riscul de reaparitie al cancerului este mai mare. Schema de tratament trebuie sa fie intotdeauna prescrisa de medic si urmata cu strictete.
Mentinerea unei greutati in limite normale. In urma cercetarilor facute s-a constatat faptul ca femeile obeze ori cele care au o greutate mult peste media normala sufera de un risc mai mare de reaparitie a cancerului de san. Regimul alimentar este deosebit de important. Medicii sustin faptul ca lactatele din soia, dar si carbohidratii nu au un efect negativ asupra recurentei cancerului.
Simptomele cancerului de san recurent
Dupa primul diagnostic, reaparitia cancerului mamar apare intre 5 si 40 de ani, la 20-30% dintre supravietuitoare. Printre cele mai importante simptome amintim: nodul care apare sub brat sau la nivelul sanului, mamelon acoperit de cruste, modificarea formei sanului, schimbari de culoare la nivelul sanului, incretituri pe pielea saului. Exista si situatii cand cancerul de san poate recidiva fara sa fie semne evidente pe corp.
Sursa foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!