Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre reconstructia mamara

de Sunt Fericita la 2022-11-16
3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre reconstructia mamara
Cancerul mamar este cea mai raspandita forma de tumoare maligna la femei. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2020 erau 2.3 milioane de femei diagnosticate cu aceasta afectiune si 685.000 de persoane decedate la nivel mondial. La finalul anului 2020, existau 7.8 milioane de femei in viata, carora li se pusese diagnosticul de cancer de san in ultimii cinci ani, devenind cel mai raspandit cancer din lume [1].


Reconstructia mamara se afla in stransa legatura cu tratamentul complex al cancerului de san. Are loc dupa interventia principala numita mastectomie, operatie prin care sanul este indepartat pentru a elimina tesutul tumoral. Cum sanii sunt un simbol al feminitatii, pierderea unuia sau deformarea dupa interventia chirurgicala este greu de acceptat. 
 
Reconstructia mamara este o procedura de chirurgie estetica, aducand multe beneficii fizice si emotionale pentru femeile care au trecut prin tratamentul chirurgical impotriva cancerului. Scopul interventiei este de a reface fie unul sau ambii sani la o forma similara cu cea anterior operatiei. Astfel, procedura readuce increderea in sine a pacientei si creste calitatea vietii acesteia. In acest articol iti prezentam trei lucruri de stiut despre reconstructia mamara.
 
1. Reconstructia mamara este o alegere personala
 
Decizia de a face reconstructia sanului este una personala. Este important sa discuti cu medicul specialist in chirurgie oncologica, precum si cu un chirurg plastician despre ce presupune reconstructia mamara.
 
Unele femei aleg sa faca procedura fiindca au sentimentul ca si-au pierdut feminitatea si vor sa isi recapete stima de sine. Alte femei opteaza pentru reconstructia sanului deoarece nu doresc purtarea unei proteze, insa sunt si persoane care nu mai vor sa treaca printr-o alta interventie si se opresc doar la cea strict necesara. 
 
Prin urmare, este important sa cunosti toate optiunile de tratament, sa discuti in detaliu cu medicii pentru a lua cea mai buna decizie potrivita tie.

2. Reconstructie mamara imediata sau la distanta de timp
 
Nu exista nicio graba cand vine vorba de reconstructia mamara. Altfel spus, procedura se poate realiza imediat, adica in acelasi timp cu operatia de mastectomie sau exista varianta de a fi facuta dupa luni sau ani de la interventie.
 
Nu sunt diferente in rezultatul final, deci amanarea procedurii de reconstructie mamara nu afecteaza aspectul estetic. Trebuie cunoscut faptul ca exista factori care se iau in considerare pentru a putea face reconstructia mamara imediata: stadiul bolii, radioterapia, chimioterapia, bolile asociate [2].
 
3. Reconstructie mamara cu tesuturi proprii sau implanturi
 
Un alt lucru care trebuie decis este alegerea procedurii reconstructive. Reconstructia mamara se poate face cu ajutorul implantului mamar si este o interventie mai usoara, cu recuperare mai rapida, ce implica introducerea unui implant mamar sub muschiul pectoral, pentru a remodela astfel forma noului san.
 
Cealalta metoda este reconstructia mamara cu tesuturi proprii (lambouri). Se folosesc tesuturi si muschi din zona spatelui sau a abdomenului. In acest al doilea caz, pacienta castiga si un abdomen plat, pe langa un san cu aspect natural. Reconstructia cu tesuturi proprii este mai laborioasa si de durata mai lunga [3]. 
 
Tehnologia medicala actuala permite reconstructia sanului pierdut in urma operatiei de mastectomie, obtinandu-se un rezultat asemanator ca forma, volum si consistenta cu sanul natural. Este important sa discuti cu medicul toate optiunile existente de reconstructie, pentru a putea alege procedeul potrivit pentru tine si stilul tau de viata. Reconstructia mamara ofera femeilor imbunatatirea imaginii de sine si cresterea calitatii vietii.
 
 
Referinte:
 
1. Who.int. Breast Cancer. 2021, https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/. Accesat in 26 septembrie 2022.
2. Hopkinsmedicine.org. 7 Things You Might Not Know About Delayed Breast Reconstruction. 2022, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/7-things-you-might-not-know-about-delayed-breast-reconstruction. Accesat in 26 septembrie 2022.
3. Nhs.uk. Breast cancer in women. 2019, https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/#surgery. Accesat in 26 septembrie 2022.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre implant

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0