In realitate, potrivit psihologului Lenke Iuhos, glosofobia nu este neaparat teama propriu-zisa de a vorbi in public, ci este un conglomerat de alte temeri, precum: teama de a face gafe, teama de a fi criticat, huiduit, teama de a avea parte de persoane dificile in public, teama de a nu fi suficient de interesant, teama de a avea un blocaj si a uita tot ceea ce urma sa spunem.
Cum putem depasi tracul?
Pentru a depasi aceasta faza traumatizanta din viata noastra, psihologul Lenke Iuhos considera ca trebuie sa ne activam acele resurse interioare ale noastre, bazate pe experiente anterioare, care ne-au facut sa ne simtim bine in calitatea de orator.
„Nu exista oameni care sunt buni la toate si oameni care nu sunt buni la nimic. Oamenii trec prin diferite faze in viata, iar succesul invingerii unei temeri – ca vine vorba de glosofobie sau de o alta fobie – tine de cat de bine reusim sa ne aducem aminte de asa-zisele momente de glorie pe care le-am trait. Increderea in sine este un indicator pe care doar noi il putem regla si imbunatati, tine foarte putin de lumea din jur. Atunci cand ne aducem aminte de un mic discurs in fata oglinzii care ne-a facut sa ne simtim increzatori in sine, automat vom reusi sa activam acea resursa interioara de orator, de showman, iar efectele se vor declansa in lant: vorbim din suflet, sincer, folosind si transmitand emotii puternice publicului nostru”, explica psihologul Lenke Iuhos.
In acelasi timp, specialistul considera ca fiecare dintre noi are cate o putere ascunsa pe care o activeaza doar in cazuri extreme, iar pana si cel mai timid om de pe pamant a avut cel putin o data in viata un moment in care si-a deschis sufletul in fata prietenilor si a vorbit liber, fara ingradiri si fara trac.
“Practic, succesul metodei psihologice de activarea resurselor interioare consta in identificarea si reconstruirea intregului context de care suntem cel mai mandri, in care ne-am simtit bine in pielea noastra si pe care-l consideram cea mai buna versiune a noastra. De atunci incolo, totul consta in folosirea resursei potrivite in momente potrivite. Daca avem de transmis un discurs emotionant publicului nostru, nu este productiv sa activam resursele de sef sau de angajat, ci pe cele de parinte grijuliu. Daca avem de transmis un discurs tehnic, in care sa ne dovedim expertiza, nu este eficient sa activam resursele de parinte, ci de expert in domeniul nostru de activitate. Daca vom stapani aceasta tehnica, vom putea chiar comuta instant de la o resursa la alta si astfel sa ne adaptam tonul, atitudinea, gesturile, limbajul in functie de momentul favorabil”, afirma psihologul Lenke Iuhos.
Cateva exercitii utile care ne ajuta sa scapam de teama de a vorbi in public:
1. Exercitii de vorbire in fata oglinzii.
“Atunci cand ne e teama sa ne deschidem unui numar mare de oameni, putem incepe prin deschiderea fata de noi insine. Ne punem in fata oglinzii, incepem sa vorbim si ne observam foarte bine gesturile, mimica, tonalitatea vocii, stilul discursiv, tot. Ce nu ne va placea la noi, avem posibilitatea sa corectam, astfel incat sa reusim sa construim cea mai buna versiune a noastra pe scena, in fata unui public numeros”, explica psihologul Lenke Iuhos.
2. Sustinerea unui discurs in fata unei persoane in care ai incredere.
“Este un exercitiu asemanator cu vorbitul in fata unei oglinzi, numai ca este un pas inainte. Persoana din fata noastra este intotdeauna un critic mult mai bun decat putem fi noi in ceea ce ne priveste, iar micile corectii care vor veni de la acea persoana sunt extrem de benefice pentru noi”, declara psihologul.
3. Gasirea si exersarea unui subiect care te avantajeaza si pe care-l stapanesti foarte bine.
“Inainte de a vorbi in public, este bine sa stabilim un subiect pe care-l stapanim foarte bine, astfel incat sa vorbim cat mai natural si sa scoatem in evidenta pasiune pe care o avem fata de subiectul cu pricina. Atunci cand ni se impune un subiect, pe care nu il stapanim foarte bine, publicul va sesiza ca suntem artificiali si ca nu suntem stapani pe subiect si pe noi”, mentioneaza Lenke Iuhos.
4. Ajuta-te de Powerpoint sau Prezi!
“Prezentarile digitale, precum Powerpoint sau Prezi, ne vor sustine punctul de vedere, deoarece impactul vizual este mult mai puternic decat impactul auditiv. Prin folosirea multimedia, decongestionam, in primul rand, tensiunea acumulata in noi si, in al doilea rand, vom putea interactiona mult mai usor cu publicul nostru”, explica specialistul.
5. Relaxeaza-te!
“In cazul in care avem o prezentare in timpul zilei, iar inainte avem o alta activitate mentala-fizica intensa, un exercitiu foarte benefic e sa ne deconectam de mediu in care am fost prins in munca. Cautam o zona de relaxare, un parc, o cafenea unde sa stam singuri, fara companie, sa ascultam o muzica, sa ne deconectam de gandurile care sunt amenintatoare: cum voi intra, unde sa ma uit, daca va tremura vocea, daca ragusesc etc. Creierul in momentul in care ii acorzi timp de relaxare, el se activeaza lent prin a trimite informatii, care ne induc o stare de bine. Acordam acest respiro de 15 – 30 de minute. Nu vom regreta!”, afirma psihologul Lenke Iuhos.
6. Fii in timp cu toate!
“E bine ca din timp sa fim pregatiti cu toate detaliile pentru iesirea in public. Nu se recomanda sa ajungem la locul unde tinem discursul intr-un suflet, ci trebuie sa ajungem cu 30 de minute sau o ora inainte, pentru a ne pregati psihic pentru acest lucru. Se recomanda sa avem pregatite doua tinute de prezentare, in cazul in care chiar in ultimele clipe inainte de a tine discursul, intervine ceva cu tinuta imbracata, sa avem deja rezolvata problema, acesta tehnica reduce acumularea stresului”, mentioneaza psihologul.
7. Odihneste-te inainte de a sustine un discurs public si evita sa mananci cu o jumatate de ora inainte!
“Inainte de a sustine un discurs in public, este bine sa fim foarte odihniti. O minte obosita va trada toate emotiile pe care le avem si toata teama pe care o avem fata de actiunea de a vorbi in public si fata de audienta. Este indicat sa dormim cel putin 7-8 ore noaptea, sa dormim de la ora 22, sa ascultam muzica de relaxare inainte de culcare, astfel incat sa ne golim mintea de ganduri. De asemenea, este indicat sa evitam sa mancam cu o jumatate de ora inainte de evenimente, deoarece riscam sa declansam starea de somnolenta si sa alteram calitatea prestatiei noastre publice”, conchide psihologul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!