Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului de la 1 iulie

de Sunt Fericita la 2016-06-22
Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului de la 1 iulie
Vesti bune pentru mamici: de la 1 iulie intra in vigoare noile prevederi referitoare la indemnizatia pentru cresterea copilului.


Cea mai importanta modificare referitoare la indemnizatia pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 iulie se refera la recalcularea indemnizatiei pentru parintii aflati deja in concediu sau in plata stimulentului pentru insertie la data respectiva.

Asadar, potrivit Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, care va fi modificata la 1 iulie de Legea nr. 66/2016, persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (ori trei ani, in cazul copilului cu handicap) si in concediul fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, precum si in plata stimulentului de insertie, isi vor putea modifica optiunea in baza unei cereri si a actelor cu care se dovedeste suspendarea realizarii veniturilor impozabile pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani).

Principalele modificari privind indemnizatia de crestere a copilului:

- se elimina plafonul maxim al indemnizatiei de cresterea copilului de 3.400 de lei pe luna
- perioada concediului de crestre a copilului va fi de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap
- stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia lunara, minim 85% din salariul minim brut
- nivelul indemnizatiei lunare creste cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemerala, tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit din nastere.


Pentru a beneficia de aceste prevederi, parintii aflati in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an vor fi nevoiti sa depuna cererea, pentru prelungirea acordarii drepturilor, cu minimum 30 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an (insa nu mai devreme de 1 iulie).

Pentru persoanele aflate in aceasta situatie, cuantumul indemnizatiei se va calcula astfel:

- la nivelul cuantumului acordat anterior, daca nivelul indemnizatiei s-a situat sub 3.400 de lei, insa nu mai putin de 1.062,5 lei;
- in cuantum recalculat prin eliminarea plafonului maxim, daca nivelul indemnizatiei a fost de 3.400 de lei.

De aceleasi prevederi vor beneficia si mamele aflate in concediul de doi ani.

"Modificarea cuantumului indemnizatiei lunare se face in baza informatiilor existente la nivelul agentiilor teritoriale prin aplicarea procentului de 85% asupra bazei de calcul avuta in vedere la stabilirea dreptului inainte de intrarea in vigoare a prevederilor Legii nr. 66/2016 (1 iulie - n. red.)", potrivit legislatiei in vigoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cresterea copilului

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0