Din teama unor prejudecati neintemeiate legate de acest aspect, multe persoane isi neaga afectiunile de care sufera, ajungandu-se astfel la complicatii mai severe si greu de remediat. Depresia reprezinta o conditie psihologica care se manifesta si intr-o mare masura asupra corpului, provocand dureri fizice ce nu pot fi justificate de medic.
O persoana care sufera de depresie, rareori se intampla sa recunoasca acest lucru intr-o maniera directa, astfel ca sarcina de a o ajuta sa se faca bine le revine celor apropiati care pot analiza diferit si obiectiv starea prin care trece cineva drag.
Oboseala
Starile de oboseala cauzate cel mai adesea de insomnii sunt frecvent intalnite atat in cazul unei depresii incipiente, cat si a uneia stabilite de mai multa vreme. Oboseala acompaniata cu o stare monotana conduce la consecinte foarte neplacute pe plan emotional, precum scaderea motivatiei si a energiei. Desi poate parea irational, exista si anumite persoane, al caror organism actioneaza in varianta contrara, iar tulburarile lor de somn se manifesta diferit in sensul ca dorm mai mult decat ar fi normal. Orele excesiv de lungi de somn semnaleaza de asemenea o problema si o lipsa a energiei pozitive.
Controlul emotiilor negative
O persoana depresiva nu va acuza doar o stare continua de tristete, ci si alte dispozitii negative. Individul in cauza poate experimenta stari de vina, de vid interior, autocompatimire sau lipsa de speranta. De asemenea, acea persoana devine foarte vulnerabila si la alte tulburari mai dinamice, precum mania, iritarea sau agitatia continua. Comportamentele imprevizibile care variaza de la calmul absolut pana la furii neintelese reprezinta un alt indiciu care conduce catre conceptul de depresie.
Astfel de atitudini excesive de culpabilitate sau aprecierile constante negative fata de propria persoana ajung sa determine intr-un stadiu mai avansat la idei legate de moarte si suicid.
Diminuarea abilitatilor cognitive
Cunoscuta sub denumirea de ‘brain fog’, aceasta stare se remarca prin faptul ca persoana depresiva va considera foarte grea finalizarea unei activitati de zi cu zi, optand pentru alegeri ilogice. Lucrurile obisnuite care faceau parte candva din rutina zilnica ajung sa devina extrem de complicate si mai greu de inteles, lipsa de motivatie accentuandu-se tot mai puternic.
Izolarea sociala
Izolarea poate fi una din cauzele care conduce foarte usor la depresie si totodata poate fi rezultatul unei depresii deja instalate. Aceasta forma de comportament contureaza nevoia de singuratate pe care o simte bolnavul. Socializarea cu familia, prietenii sau colegii reuseste sa produca o stare de disconfort si de anxietate. Acest lucru are loc in mare parte din cauza starii de vina si de neputinta pe care o resimte, scazand, astfel considerabil stima de sine.
Diferentele cu privire la perceperea lumii inconjuratoare
Poate parea surprinzator si greu de realizat pentru cel care se afla in situatia respectiva, insa majoritatea oamenilor care s-au vindecat de depresie au vorbit despre decalarile pe care le traiesc la nivel de percepere a lumii exterioare. Culorile sunt mai putin vii, iar calitatea muzicii scade considerabil pentru urechea persoanei aflate in depresie.
Manifestari fizice
Depresia este o afectiune ce se declanseaza la nivel emotional, insa efectele si simptomele sale se resimt in foarte multe cazuri si asupra corpului. Durerile de oase, letargia, slabiciunea musculara, precum si scaderea, respectiv cresterea excesiva a poftei de mancare sunt semnele pe care le au cei mai multi dintre cei care sunt cazuti in aceasta stare de angoasa.
Socializarea si discutia cu familia reprezinta cele mai indicate de catre specialisti pentru cei aflati in depresie, insa nu sunt foarte usor de realizat atunci cand nu exista si un minimum de efort. Din acest motiv, psihoterapia a castigat un rol considerabil pe aceasta latura. In prezenta unui psiholog profesionist, discutiile si descarcarea emotionala se realizeaza mult mai usor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!