Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diversificarea pas cu pas: Primele alimente pentru bebelusi

de SuntFericita.ro la 2023-05-15
Diversificarea pas cu pas: Primele alimente pentru bebelusi
In primele 6 luni de viata, laptele matern este esential pentru cresterea armonioasa a bebelusului, iar pe langa hrana, induce si o senzatie de liniste si de somn odihnitor pentru cel mic. Dupa cum bine stim, acesta are un rol fundamental si in asigurarea necesarului de nutrienti de care micutul are nevoie, cat si in dezvoltarea de anticorpi pentru propriul sistem imunitar. Asa cum intarcarea se face treptat, trebuie sa tinem cont ca si in diversificarea la bebelusi este indicat sa introducem, pas cu pas, alimentele semi-solide, urmate de cele solide si lichide.



Pentru ca diversificarea la bebelusi sa fie un proces cat mai simplu, cei de la Empria au pregatit un scurt ghid legat de alimentele recomandate incepand cu varsta de 5-6 luni, precum si produsele pe care ar fi bine sa le evitam in alimentatia copiilor. Mai mult, momentele destinate mesei vor fi mult mai placute daca cel mic le va asocia cu joaca.

Astfel, accesoriile de diversificare in culori vii si cele care le amintesc de personajele preferate din desenele animate ii vor face mult mai curiosi sa deguste noile preparate. Printre gangureli, refuzuri, lacrimi si, in cele din urma, acceptari, si voi, parintii, veti fi mult mai linistiti folosind tacamuri sau cani din silicon, evitand astfel orice fel de accident.
 
Diversificarea la bebelusi pas cu pas
 
Tranzitia de la laptele matern la primele alimente se va face plecand de la expertiza medicului pediatru care urmareste indeaproape starea de sanatate a bebelusului. Intre timp, cei de la Empria iti vor face un intro pe aceasta tema, pentru ca tu, draga mamica, sa poti avea o imagine de ansamblu. Cresterea aportului caloric se va face printr-o alimentatie sanatoasa, din toate grupele de alimente, scopul fiind acela de a asigura necesarul de vitamina D, B12, iod, fier, sodiu si zinc.
 
  • Cel mai important aspect pe care trebuie sa il avem in vedere in primul pas de diversificarea la bebelusi (forma pasata) este acela ca alimentele nu vor fi introduse toate deodata, ci cate unul, rand pe rand, si in cantitati mici. Iar la fiecare 3 zile, vom putea adauga si alt aliment nou in meniu. Ele pot fi combinate atunci cand micutul tau le accepta pe toate. Nu uitati ca tranzitul trebuie si el monitorizat in permanenta.
  • Pentru ca diversificarea la bebelusi coincide cu aparitia dentitiei, le vom oferi copilasilor noile alimente mai intai sub forma pasata (supa crema, piure de legume - 6 luni si, mai tarziu, de fructe - 8 luni), dupa care bucatele maruntite - 10 luni-1 an, si, ulterior, sub forma de baghete crude: 2 ani Cele mai potrivite legume pentru copii sunt: cartoful dulce, patrunjelul, dovlecelul, morcovul, pastarnacul, fasolea verde, dovleacul placintar, ardeiul gras, ceapa, prazul. Iar fructele ce nu ar trebui sa lipseasca din cos sunt: mere, pere, banane, avocado, caise, piersici, nectarine, prune, pepene.
  • Daca te intrebi care este ordinea in care poti aplica diversificarea la bebelusi, pe mese, e bine sa si ca pranzul este primul care poate fi inlocuit de lapte (intai cu legume, dupa care adaugam si proteine - 7 luni: branza de vaci, carne de pui, vita, galbenus de ou). Acesta va fi urmat de gustari (cea de dimineata si ulterior cea de dupa-amiaza - iaurturi, gris cu lapte), micul dejun - fructe pasate, mar cu biscuiti, iar ultima va fi cina - 10 luni: peste, rata, miel. Cand toate mesele si gustarile sunt asigurate din alimente complementare, laptele va fi doar o completare.
  • Pe langa mai multe tipuri de carne, odata cu varsta de 10 luni, cand sistemul digestiv deja s-a mai acomodat si nu mai dezvolta alergii si intolerante atat de usor, prichindelul tau poate manca deja fructe de padure, capsuni si alte fructe cu seminte, nuci, caju, migdale, fistic, cereale.
  • Daca micutul are alergii, medicul pediatru iti va sugera anumite alimente si o ordine pe care sa o respecti. Iar daca nu sunt probleme in acest sens, cand deja i-au crescut mai multi dintisori, ii poti oferi mai multe fructe si legume micutului tau pe farfurie, cat mai colorate, din care poate sa aleaga.Gusturile se educa si se autoeduca.


  • Este de preferat sa fie alimente cat mai naturale, de sezon, fara toxine sau procesate, si in niciun caz fierbinti. Totodata, legumele sau fructele prea acide nu sunt recomandate pana la 1 an jumatate - 2 ani, pentru ca micutii nu au sistemul digestiv prea bine dezvoltat, fiind sanse sa produca fermentare sau balonare (conopida, broccoli, fasole).
  • Inca de mici fiind, le vom asigura necesarul de hrana, treptat si din toate grupele de alimente. Aportul de proteina si de calciu provine de la produsele de origine animala (carne, oua, produse lactate), vitamine (fructe si legume), fier (carne rosie, legume precum soia, linte, mazare, saole), acizi grasi esentiali (peste, uleiuri vegetale), zinc (cereale integrale), fibre (seminte).
  • Copiii sub varsta de 1 an nu ar trebui sa consume mancare sarata ori cu zahar adaugat suplimentar, si nici miere. De asemenea, sucurile din fructe pot fi si ele administrate tot dupa varsta de 1 an, intr-o cantitate de 100 ml, insa nu cu o frecventa prea mare. 
 
Speram ca sfaturile noastre iti vor fi de un real folos in aceasta etapa de dezvoltare a micutului tau, iar diversificarea la bebelusi va fi floare la ureche atat pentru tine, cat si pentru prichindel. Un obicei sanatos de a lua masa se formeaza inca din copilarie, atat prin alegerea alimentelor potrivite, setarea cadrului in bucatarie si folosind cele mai putin periculoase obiecte in timpul mesei.
 
Pe langa faptul ca nu sunt atat de rigide precum vesela obisnuita, partea si mai buna este ca accesoriile pentru diversificare pot fi curatate mult mai usor, tocmai pentru ca sunt confectionate din silicon. Iar pentru ca cei mici sa deprinda acest obicei al statului la masa cu parintii, in bucatarie, pregatirea lor pentru gradinita si colectivitati pot fi sustinute cu ajutorul unui scaun si masa de copii sau a unui ham pentru scaun clasic de masa. Mai mult, procedand astfel, vor fi mult mai reduse riscurile de inec in timpul meselor, iar copiii nu vor mai fi distrasi de jocuri video sau desene animate din alte incaperi ale casei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diversificare

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016