Acesta a precizat ca economia Romaniei ramane dominata de consum, iar acesta nu este prevazut sa creasca semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie. Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa. Mai mult, aceasta evaluare de ansamblu ia in considerare un scenariu neutru pe plan european. Daca insa recesiunea va fi de durata in zona euro, atunci si Romania va reintra in recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adaugat Voinea.
In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, analistul economic considera ca BNR va pastra cursul in jurul valorii de echilibru.
"BNR va pastra cursul intr-o marja relativ mica, in jurul valorii de echilibru. Probabil ca vom avea o depreciere pe fondul iesirilor de valuta determinate de criza euro si de scaderea dobanzilor, dar una moderata", a apreciat seful GEA.
De asemenea, analistul economic considera ca Romania se va incadra in prevederile acordului cu FMI in acest an, desi acest lucru nu-i va folosi "aproape la nimic".
"Tintele se refera la deficit si inflatie, nu la crestere economica, ocuparea fortei de munca sau nivel de trai. Un deficit mic nu este util daca se bazeaza pe o utilizare sub-optimala a resurselor", a mai spus Liviu Voinea.
Acesta considera ca in 2012 nu vor fi probleme in privinta sustinerii pensiilor si salariilor din sectorul bugetar. "Nu ar trebui sa fie probleme. O tara care are inca parghia monetara are intotdeauna solutia de rezerva a inflatiei. Sa ne intelegem insa: bugetarii si pensionarii nu sunt asistati social. Pensionarii de azi au contribuit in trecut, iar bugetarii muncesc, doar ca nu avem indicatori de productivitate in sectorul bugetar", a adaugat directorul executiv al GEA, Liviu Voinea.
Fondul Monetar International a revizuit la 2% de la 3,5% prognoza de crestere a economiei romanesti in 2012 in conditiile in care, potrivit institutiei financiare internationale, tara va resimti problemele cu care se confrunta economia europeana.
De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere proiectia de crestere economica pentru 2012, de la 4% cat estima in primavara, la 1,8% - 2,3%, in varianta de toamna a prognozei pe termen mediu 2011-2015. Produsul Intern Brut preturi curente este estimat la 547,829 miliarde lei in 2011 si la 579,586 miliarde lei in 2012.
Executivul de la Bucuresti a intocmit bugetul pentru anul 2012 plecand de la un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in urma cu doi ani, dupa ce a inregistrat o scadere consecutiva de doua trimestre a PIB-ului, in ultimul trimestru al anului 2008 si in primul trimestru din 2009. In 2010, economia Romaniei a scazut cu 1,3%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!