Iar metodele de prevenire a acestor morti inutile nu sunt deloc surprinzatoare. Numai ca strategiile nu pot fi aplicate decat cu ajutorul vointei individuale, dar si politice. Iata ce spera expertii ca vom face cu totii:
1. Renuntarea la fumat.
Adunarea Generala a ONU a stabilit ca tinta reducerea fumatului la nivel mondial cu 30% pana in 2025. Natiunile dezvoltate au adoptat deja legi care interzic fumatul in spatii publice si au impus taxe foarte mari industriei producatoare de tutun. Prin urmare, numarul fumatorilor a scazut, dar natiunile sarace continua sa se „bucure” de procente foarte mari in acest domeniu.
2. Limitarea consumului excesiv de alcool.
Desi cantitatile limitate de alcool au fost asociate anumitor beneficii pentru sanatate, supraconsumul poate creste riscul anumitor tipuri de cancer si boli de ficat si contribuie si la tensiunea arteriala ridicata. Pasi care au fost urmati in acest sens au constat in educarea oamenilor in privinta riscurilor bautului excesiv, dar si in instituirea unor taxe asupra produselor alcoolice.
3. Reducerea consumului de sare.
Dietele bogate in sare cresc tensiunea arteriala si contribuie la aparitia bolilor de inima si a atacului cetrebral. In multe tari dezvoltate oamenii mananca de cateva ori mai multa sare de cat are nevoie corpul lor. In Statele Unite, americanul de rand consuma cu aproximativ 800 mg de sare mai mult in fiecare zi decat procentul considerat acceptabil de expertii in sanatate. Promovarea alternativelor, cum ar fi acidul citric din lamai, pentru a satisface nevoia de sare poate fi utila in reducerea consumului de sare.
4. Tinerea sub control a tensiunii arteriale.
Lipsa exercitiului fizic si dieta bogata in sodiu contribuie la hipertensiune si variatii de tensiune arteriala, ceea ce cauzeaza atac cerebral si boli de inima. Monitorizarea tensiunii arteriale si tratarea nivelurilor ridicate prin schimbari la nivelul efortului fizic si al dietei sunt cele mai eficiente moduri de a diminua puterea acestui factor de risc.
5. Lupta contra diabetului.
Strans legat de epidemia de obezitate ce afecteaza acum tarile dezvoltate, dar si pe cele in curs de dezvoltare, diabetul creste riscul bolilor de inima, ale celor de rinichi, dar si al altor boli care scurteaza viata. Studiile arata ca schimbarile stilului de viata care incorporeaza diete sanatoase sarace in zahar si bogate in activitate fizica pot fi la fel de eficiente ca medicamentele contra tensiunii arteriale ridicate.
6. Reducerea obezitatii.
Cresterea globala a cazurilor de obezitate este asociata unui numar de factori, de la proliferarea mancarurilor procesate si bogate in calorii, la stilul sedentar de viata. Lupta contra obezitatii singura poate avea efecte benefice in scaderea icidentei altor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si hipertensiunea. Campaniile de sanatate publica subliniaza nevoia de a limita continutul caloric si consumul de alimente procesate, dar si importanta accesului la fructe si legume proaspete, inclusiv in scoli.
Sursa: CNN.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!