In ceea ce priveste evolutia economiei, acesta a preconizat o stagnare neexistand conditii de crestere economica.
"Este deja al 4-lea an de criza economica. Nu are din ce sa se produca cresterea economica in 2012, dupa parerea mea", a explicat Serbanescu.
Acesta a subliniat ca, teoretic, exista posibilitatea ca, in cazul unor probleme de asigurare a finantarii externe, sa nu poata fi platite salariile si pensiile.
"Teoretic, daca avem probleme cu asigurarea finantarii, este posibil sa avem probleme cu plata pensiilor si salariilor. Tot teoretic, putem apela si la sumele disponibile din acordul cu Fondul Monetar International, dar nu cred ca vom fi lasati sa o facem", a explicat economistul.
Referitor la zona euro, Serbanescu a subliniat ca modelul unei uniuni fiscale propus de Germania nu poate fi aplicat.
"Imi este greu sa cred ca se vor putea aplica in Grecia si in Romania aceleasi criterii financiare ca in Germania. Sincer, nu stiu ce se va intampla cu zona euro, insa problema este ca, in cazul monedei unice, s-a pornit la drum doar cu emitentul, Banca Centrala Europeana, dar fara trezorerie, ci cu 17 banci. Acum sa vedem daca va putea fi aplicat modelul propus de Germania, cu o trezorerie unica", a aratat Ilie Serbanescu.
Fondul Monetar International a revizuit la 2% de la 3,5% prognoza de crestere a economiei romanesti in 2012 in conditiile in care, potrivit institutiei financiare internationale, tara va resimti problemele cu care se confrunta economia europeana.
De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere proiectia de crestere economica pentru 2012, de la 4% cat estima in primavara, la 1,8% - 2,3%, in varianta de toamna a prognozei pe termen mediu 2011-2015. Produsul Intern Brut preturi curente este estimat la 547,829 miliarde lei in 2011 si la 579,586 miliarde lei in 2012.
Executivul de la Bucuresti a intocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecand de la un deficit de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2,1%.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in urma cu doi ani, dupa ce a inregistrat o scadere consecutiva de doua trimestre a PIB-ului, in ultimul trimestru al anului 2008 si in primul trimestru din 2009. In 2010, economia Romaniei a scazut cu 1,3%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!