Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agravare a crizei? BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei. Ungaria si Slovenia intra in recesiune

Agravare a crizei? BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei. Ungaria si Slovenia intra in recesiune
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.


In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.

Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2% si bazat pe presupunerea ca nu va avea loc o agravare puternica a crizei din zona euro.

Incetinirea economica din tarile in care activeaza BERD se datoreaza in mare parte cresterii economice semnificativ mai slabe in Europa de Sud-Est, expusa in mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe tari din regiune vor intra in recesiune in acest an, estimeaza analistii bancii. Cresterea economica incetineste si in Europa de Est si Caucaz, in timp ce Rusia si Comunitatea Statelor Independente, mai putin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil sa inregistreze rate de crestere "respectabile", presupunand ca preturile la materii prime se mentin ridicate.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.

Dintre cele sapte state din regiune, doar Albania a inregistrat o imbunatatire, modesta, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia banca a inrautatit prognoza economica cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o crestere de 1,2% in acest an, iar Serbia de 1,1%.

In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor inregistra scadere economica in acest an, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, institutia financiara anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.

Estonia (crestere de 2,6%), Letonia (2,6%) si Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrala si regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) si Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia si Slovacia au inregistrat chiar usoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, in timp ce pentru Lituania si Estonia au fost mentinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Dintre cele 29 de state incluse in raport, BERD a inrautatit estimarile de crestere economica pentru 13 state, le-a imbunatatit pentru 8 si a mentinut datele anterioare pentru restul de 8 tari. Mongolia va inregistra cea mai mare crestere economica, de 14%, urmata de Azerbaidjan cu 10%, in timp ce Ungaria va avea cea mai slaba evolutie, cu o contractie de 1,5%.

FMI estimeaza o crestere economica de 1,75-2,25% pentru Romania anul acesta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre crestere

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre economica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre europa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre prognoza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre recesiune

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0