Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Este sau nu consumul de sare benefic organismului?

Este sau nu consumul de sare benefic organismului?
de la 2018-06-25
Este sau nu consumul de sare benefic organismului?

O dilema care ne macina pe multe dintre noi, mai ales atunci cand ne place sa manam "mai gustos".


Sarea, consumata in cantitati mari, contribuie la cresterea tensiunii arteriale, insa este oare vorba despre o relatie cauzala ce creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare si duce, in final, la decesul prematur?
 
O serie de studii de cohorta efectuate in ultimii ani au contestat aceasta cauzalitate, insa o noua cercetare ce utilizeaza masuratori complexe confirma aceasta asociere.
 
Cercetarea de fata, efectuata de specialistii de la Brigham and Women's Hospital din Boston (BWH), arata ca estimarea inexacta a aportului de sodiu a contribuit la constatarile paradoxale ale studiilor realizate anterior pe aceasta tema. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate "The International Journal of Epidemiology."
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Gramatica - Fise de lucru rezolvate pentru clasa a VIII-a


Ghid complet de pregatire pentru un punctaj maxim la limba romana – gramatica – din cadrul Evaluarii Nationale clasa a VIII-a Culegerea de fise si teste pe care ti-o propunem acum urmareste familiarizarea elevilor cu formatul cerintelor de examen recapitularea materiei din programa de examen in timp util ...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Nivelul de sodiu din alimentatie este greu de masurat," declara Nancy Cook, biostatisticiana in cadrul Departamentului de Medicina al BWH.
 
"Sodiul este prezent in multe dintre alimentele pe care le consumam si, cel mai adesea, nu stim cat de mult consumam, ceea ce face a fi greu de estimat consumul de sodiu al unei persoane prin intermediul sondajelor de opinie. Excretiile de sodiu reprezinta cea mai buna modalitate de masurare a nivelului de sodiu din organism, insa exista mai multe modalitati de colectare a acestora. Pentru studiul nostru am apelat la mai multe masuratori pentru a obtine date cat mai precise," adauga aceasta.
 
Desi testul de urina reprezinta o buna metoda de masurare, nivelul de sodiu din organism poate fluctua pe tot parcursul zilei, astfel incat masurarea exacta a aportului de sodiu necesita o proba completa ce acopera toate cele 24 de ore. Mai mult, consumul de sodiu poate varia de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca cea mai buna modalitate pentru a obtine date precise este colectarea probelor de urina pe o perioada de mai multe zile.
 

O noua abordare

In timp ce studiile anterioare au utilizat probe de urina si formula Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism, pentru studiul de fata oamenii de stiinta au apelat la mai multe abordari pentru a obtine date precise ale nivelului de sodiu din organism, inclusiv metode clasice, metode standard, cat si teste multiple de urine, consecutive si neconsecutive. 
 
Ulterior, cercetatorii au evaluat rezultatele testelor prin compararea acestora cu datele colectate de la studiile de prevenire a hipertensiunii arteriale, la care au participat circa 3000 de persoane ce sufereau de pre-hipertensiune arteriala.
 
Metoda standard a aratat ca exista o relatie directa intre aportul crescut de sodiu din organism si cresterea riscului de deces. 
 
Rezultatele obtinute prin intermediul formulei Kawasaki de masurare a nivelului de sodiu din organism a aratat o curba in forma J, ce sugereaza faptul ca atat nivelul scazut de sodiu, cat si nivelul ridicat de sodiu din organism sunt asociate cu riscul crescut pentru decesul prematur.
 
"Constatarile noastre arata ca masurarea inexacta a aportului de sodiu ar putea fi factorul cheie ce contribuie la rezultatele paradoxale ale studiilor anterioare. In concluzie, studiile epidemiologice nu ar trebui sa asocieze rezultatele testelor medicale cu estimarile inexacte ale aportului de sodiu din alimentatie, obtinute in urma sondajelor de opinie efectuate in randul populatiei," conchid autorii studiului.



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Spune-ne opinia ta despre "Este sau nu consumul de sare benefic organismului?"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


10 - 6 =

Cele mai citite articole

Romania are telefon antidepresie sub forma de TelVerde. Apeland 0800 0800 20 vei obtine sprijin ...
Stim ca e important sa mancam bine, insa care sunt regulile de respectat in cazul in care discutam ...
Una dintre cele mai inovatoare metode in stomatologie, pe care o practicam si in clinica LIFE ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Nimeni nu va fi realmente sanatos band 6 cafele pe zi, poate doar daca le bea in cescute de 50-60 ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0