Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sub presiunea prabusirii pietelor externe, Bursa a cazut cu 6,5% si a atins minimul ultimelor 12 luni

Sub presiunea prabusirii pietelor externe, Bursa a cazut cu 6,5% si a atins minimul ultimelor 12 luni
Bursa de la Bucuresti a cazut cu 5,05% la deschiderea sedintei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reactionand la corectiile severe de pe pietele externe, astfel ca indicele general BET-C a coborat la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.


Bursa si-a accentuat scaderea la 6,47% in prima parte a sedintei, si a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, intr-o piata dominata de ordine de vanzare, sub influenta corectiilor severe de pe bursele mature, dar cu un rulaj de patru ori mai mare.

La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 26 iulie 2010, cand BET-C avea 2.920,94 puncte.

Piata se plaseaza cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 8,4%.

Bursa de la New York a scazut puternic joi, principalii indici inregistrand pierderi de pana la 5%, dupa cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania. Analistii anticipeaza noi pierderi, desi Wall Streeet a inregistrat corectii in noua din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Declinul burselor americane a dus la vanzari masive si pe pietele din Asia si Europa.Bursele din Asia au cazutjoi cu cel mult 5,5%, iar pietele vest-europeneau deschis sedinta de vineri in picaj cu pana la 3,5%.

Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piata a cazut cu 5,5% inca din primele minute si in urmatoarele doua ore a recuperat o parte din corectie, insa dupa ora 12:00 noi ordine de vanzare au impins din nou preturile in jos.

"As zice ca loc de corectie mai este. Nu cred ca este vorba inca de exagerare. Cel mai probabil multi dintre investitori se gandesc ca ceea ce se intampla acum nu este decat varful iceberg-ului. Prin urmare, orice element de afara care induce ingrijorari in pietele financiare se va transpune automat si la noi. Atat timp cat la nivel politic marile puteri financiare nu ajung la un acord concret si de durata in ceea ce priveste situatia datoriilor, vom avea parte de presiuni la vanzare si in perioada urmatoare", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,475 lei/actiune, iar ulterior au revenit usor. La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,4753 lei, pret cu 4,17% sub inchiderea de joi.

Aceste actiuni au dominat piata cu operatiuni de 35 milioane lei (8,3 milioane euro) si au asigurat, astfel 48% din rulajul bursei, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro). Lichiditatea pietei era de peste patru ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 17,6 milioane lei (4,1 milioane euro).

La mijlocul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in picaj cu 5,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 7,48% sub nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 6,02%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a cazut cu 6,2%.

Scaderi severe inregistrau si actiunile OMV Petrom (8,11%), BRD (7,69%), SIF Moldova (7,19%), Transgaz (6,71%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar actiunile Electroagres (ELGS) erau in crestere, cu 5,92%, insa evolutia lor a venit pe un rulaj de numai 38.000 de lei.

Caderea recenta a pietelor poate fi atribuita mai multor factori. Datele economice din SUA s-au inrautatit, sugerand incetinirea si mai accentuata cresterii dupa un prim semestru dezamagitor. Totodata, criza datoriilor de stat pare ca sfideaza acordul incheiat in iulie de liderii europeni si ameninta sa cuprinda Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bursa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre actiuni

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre piata

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0