Nucile din copaci si semintele au grasimi si proteine concentrate, tocmai pentru ca natura s-a gandit ca un germen sa aiba parte de toata hrana de care are nevoie. In plus, ca orice aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Enzimele sunt cele pe care vrem sa le pastram intacte si recomandam prepararea fara foc a hranei.
Numai ca, se intampla ca enzimele sa fie blocate de inhibitorii de enzime, niste molecule care se “ataseaza” de enzimele din corp si le incetinesc activitatea. Nu ajung astfel sa-si faca treaba, adica sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple. Nucile si semintele nu sunt deci atat de usor de digerat si asimilat, ingreunand digestia.
Daca ingeram acesti inhibitori, riscam sa dezvoltam probleme gastrointenstinale. Inmuierea este asadar mai mult decat necesara.
Mai exista si un alt beneficiu al inmuierii si germinarii: sporirea continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Conform cercetarilor, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300-1.200%.
Regula pe care nu trebuie s-o uiti este urmatoarea: daca nucile sau semintele pe care vrei sa le mananci au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune) inseamna ca au un nivel ridicat de inhibitori de enzime si trebuie inmuiate cateva ore pentru o digestei completa. Nucile albe cer timp scurt de inmuiere, pentru ca au o cantitate neglijabila de inhibitori.
Nucile si semintele prajite nu intra in aceasta categorie, deoarece acestora, prin procesul de incalzire, le-au fost distruse enzimele.
In concluzie, de ce hidratam nucile, semintele, dar si cerealele si fructele uscate:
1. Pentru a indeparta acidul fitic. Considerat un anti-nutrient, acesta se regaseste in cantitati mai mari in cereale si mai mici in nuci si seminte. Acidul fitic poate interactiona cu mineralele din tractul intestinal (calciu, magneziu, fier, cupru si, mai ales, zinc) si le poate impiedica absorbtia.
2. Pentru a reduce, sau chiar elimina definitiv taninele.
3. Pentru a neutraliza inhibitorii de enzime.
4. Pentru a ajuta la producerea enzimelor benefice pentru organism.
5. Pentru a creste vitaminele, in special cele din complexul de vitamine B.
6. Pentru a reduce glutenul si a ajuta digestia.
7. Pentru a ajuta la o mai buna absorbtie a proteinelor.
8. Pentru a preveni deficientele minerale.
9. Pentru a ajuta la neutralizarea toxinelor din colon si a pastra un colon curat.
10. Pentru a indeparta reziduurile si praful care se regasesc mai ales in coaja acestora. Veti observa ca apa in care stau nucile si semintele se va inchide la culoare.
Surse: viataverdeviu.ro, marawvegan.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.67
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!