Medicii germani au pus la punct un nou dispozitiv din gama implanturilor electronice retiniene, care le ajuta pe persoanele nevazatoare, devenite complet oarbe din cauza unei maladii ereditare, sa distinga din nou forma obiectelor din jur.
Studiul a fost publicat in revista stiintifica britanica Proceedings of the Royal Society B.
Cei trei pacienti care au beneficiat de noul dispozitiv, numit si "retina artificiala", au fost capabili sa recunoasca formele obiectelor din jur, iar unul dintre ei a putut sa se deplaseze singur intr-o camera, a ocolit o persoana aflata in fata lui, a vazut pozitia acelor unui ceasornic, a recunoscut literele si a putut sa se foloseasca de ele pentru a alcatui diverse cuvinte. Pacientul a fost capabil, totodata, sa distinga sapte nuante de gri.
Acest dispozitiv, care, spre deosebire de altele, nu necesita o camera externa, reprezinta cea mai noua realizare din domeniul protezelor electronice vizuale.
Noul implant ar putea transforma complet vietile a peste 200.000 de persoane din lume, care au orbit din cauza unei maladii ereditare a retinei numita "retinita pigmentara".
Retina contine fotoreceptori - celule care absorb lumina -, transformand semnalul luminos intr-un impuls electric, transmis ulterior creierului prin intermediul nervului optic.
Implantul inlocuieste celulele (de tip con si de tip bastonas) distruse progresiv de retinita pigmentara.
Studiul prezinta rezultatele obtinute pe cei trei pacienti - doi barbati si o femeie, in varsta de 40 de ani, 44 de ani, respectiv 38 de ani - nevazatori, care si-au pierdut capacitatea vizuala cu cel putin cinci ani inainte de implant.
Studiul a fost coordonat de profesorul Eberhart Zrenner, de la Institutul de cercetari oftalmologice din cadrul Universitatii din Tübingen (Germania).
Cercetatorii germani au anuntat cu aceasta ocazie inceperea unui alt studiu mai vast, realizat in mai multe clinici europene, pe 25 de pacienti, care vor beneficia de o versiune imbunatatita a implantului.
Spre deosebire de primele modele experimentale de implanturi vizuale, noul prototip, plasat sub retina, nu necesita fixarea unei camere externe pe ochelarii pacientului, conectata la un microprocesor. Noul prototip foloseste lumina naturala captata de ochiul uman si are un grad de precizie mult mai mare.
Acest implant subretinian, fabricat de compania germana Retina Implant AG, contine 1.500 de diode fotosensibile, amplificatoare si electrozi, asamblate intr-un microcip care transforma imaginile in impulsuri electrice transmise catre creier.
Prin intermediul nervului optic, creierul pacientului primeste astfel echivalentul unei imagini de 1.500 de pixeli.
Aceste proteze nu se adreseaza insa persoanelor oarbe din nastere, nici persoanelor al caror nerv optic a fost distrus sau pentru care degenerarea retiniana se afla intr-un stadiu prea avansat. Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"