Dar ce se intampla in cazul interactiunii cu o persoana pozitiva? Se apeleaza la una dintre metode de testare pentru confirmarea sau infirmarea infectarii.
Teste rapide
La îndemana tuturor sunt testele rapide COVID care vor oferi un raspuns in scurt timp. Variate si adaptate pentru o utilizare facila, testele rapide realizeaza detectia calitativa rapida a antigenului proteic nucleocapsidar al SARS-CoV-2 in probe variate - secretie saliva, nazala, orofaringiana, nazofaringiana - dupa 15 minute de la realizare.
Testele detecteaza absenta sau prezenta antigenului in proba luata imediat ce apar primele simptome.
In timp ce unele dintre testele rapide existente pe piata ofera precizie mare in detectia infectiei, altele au precizie și acuratete reduse.
Avantajele folosirii testelor rapide
Pe lângă faptul că raspunsul apare in interval de 15 - 20 de minute, aceste teste rapide COVID sunt usor de realizat, nu implica proceduri complicate, iar rezultatele sunt cat se poate de simplu de interpretat.
Folosirea unui astfel de test poate oferi un prim raspuns in momentul în care exista o suspiciune de infectare.
Teste RT-PCR
Aceste teste identifica prezenta virusului SARS-CoV-2 in secretiile nasofaringiene si orofaringiene ale persoanei infectate. Probele, recoltate din nas si gat, cu ajutorul unui betisor cu tampon de vata steril la varf, se efectueaza numai la centrele de recoltare, de catre personal medical autorizat.
Avantajele testarii RT-PCR
Odată recoltate, probele vor fi trimise la laborator, lucrate, analizate si, in aproximativ 24 de ore, se primeste rezultatul.
Testele RT-PCR sunt precise, rezultatele fiind sigure. Un alt avantaj este ca persoanele sunt depistate cu ajutorul acestui test inca din primele zile de la contactarea infectiei.
Teste serologice
Sunt tot mai multe persoane care apeleaza si la varianta testarii serologice. Testele de anticorpi COVID sunt folosite pentru determinarea cantitativa a anticorpilor, post infectie activa, dar si post imunizare prin vaccin.
Aceste teste, realizate in centrele medicale specializate, pot confirma sau infirma infectia anterioara COVID-19, dar nu au rol de diagnostic.
Teste rapide de anticorpi
Testele rapide utilizate pentru detectia de anticorpi pot identifica prezenta anticorpilor in sangele persoanelor care au avut infectia COVID-19. Desi sunt usor de utilizat nu sunt recomandate si nici considerate de referinta. Ele nu detecteaza infectia acuta si pot da rezultate fals pozitive.
Cand avem nevoie de teste
Testele sunt utile cand apar suspiciuni sau simptome ale infectiei. Singurele teste care pot confirma cu certitudine prezenta virusului SARS-CoV-2 la o persoana sunt cele RT-PCR.
Testarile serologice imunologice de laborator sunt utile pentru a arata daca persoanele respective au dezvoltat un raspuns imun la infectia COVID-19.
Pentru personalul medical, testele serologice de laborator indica gradul in care populatia a fost expusa virusului si a trecut prin boala.
Testarea pentru diagnosticarea infectiei COVID-19 este acum la indemana tuturor. Utilizarea testelor rapide poate fi o metoda pentru diagnosticarea infectiei, dar precizia este data de testele RT-PCR, realizate de personalul medical. În cazul infectarii este esential sa va adresati medicilor daca evolutia starii de sanatate nu este una pozitiva.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!