Astfel, unitatile de cazare (hoteluri, vile turistice, pensiuni), unitatile de alimentatie publica (restaurante, terase, cafenele, baruri, fast-food-uri, pizzerii, sali de nunti, petreceri, baluri), unitatile comerciale (magazine de orice tip, mall-uri, supermarketuri, galerii comerciale), dar si salile de jocuri de noroc, cazinourile, salile de internet, parcurile de distractie, scolile de dans, muzeele, centrele sau cabinetele medicale, targurile, expozitiile, aeroporturile, garile etc. trebuie sa plateasca taxe pentru a putea difuza muzica ambientala in incinta lor.
Totodata, utilizatorii de opere muzicale in scop ambiental au obligatia ca, inaintea oricarei utilizari de opere muzicale, sa obtina din partea UCMR - ADA "autorizatia licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicale si sa plateasca remuneratii".
Cele mai mari taxe trebuie sa fie platite de mall-urile si centrele comerciale cu o suprafata de peste 6.000 de mp, care trebuie sa plateasca o taxa de 1.800 de lei pe luna (la care se adauga 200 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 de mp ce depaseste suprafata de baza de 6.000 de mp), dar si de operatorii de cazinouri - 1.000 de lei pe luna (pentru cazinourile cu o suprafata de pana la 200 de mp) si 1.700 de lei pe luna (pentru cazinourile de peste 200 mp).
De asemenea, organizatorii de targuri si expozitii in spatii acoperite, de peste 4.500 de mp, trebuie sa plateasca o taxa de 1.500 de lei pe luna (la care se adauga 500 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 de mp suplimentara).
Si hotelurile trebuie sa plateasca taxe pentru muzica ambientala pe care o difuzeaza in incinta lor. De exemplu, hotelurile de cinci stele trebuie sa plateasca 5 lei/ camera/ luna pentru muzica ambientala pe care o difuzeaza, in timp ce hotelurile de patru stele trebuie sa plateasca 4 lei/ camera/ luna.
Pe de alta parte, restaurantele, barurile, fast-food-urile de peste 500 de mp, din orase si statiuni turistice, trebuie sa plateasca o remuneratie pe luna de 350 de lei (la care se adauga 50 de lei pentru fiecare 100 mp in plus) pentru muzica ambientala difuzata. In schimb, restaurantele, barurile, fast-food-urile, cu o suprafata de peste 500 mp, din orase si statiuni turistice, in care comunicarea publica a operelor muzicale se face prin prestatii ale artistilor interpreti sau formatii de artisti, trebuie sa plateasca 440 de lei/ luna (la care se adauga 60 de lei pentru fiecare 100 mp in plus).
Pe de alta parte, taxele in cazul restaurantelor, barurile si fast-food-urilor din comune si sate sunt mai mici. De exemplu, un restaurant cu o suprafata de 301-400 de mp trebuie sa plateasca o taxa de 250 de lei/ luna.
Si detinatorii de sali de nunti, petreceri, baluri in orase si in statiuni turistice trebuie sa plateasca o taxa de 300 de lei/ eveniment, pentru muzica ambientala difuzata. Mult mai avantajos este pentru operatorii care detin sali de nunta, petreceri si baluri in comune si sate, care trebuie sa plateasca doar 100 de lei/ eveniment.
Si persoanele care isi organizeaza nuntile si botezurile in alte spatii decat salile special dedicate in acest scop (din orase, sate, comune si statiuni turistice) trebuie sa plateasca o taxa de 60 de lei/ eveniment.
Pe de alta parte, scolile de dans cu o suprafata de peste 200 de mp trebuie sa plateasca pentru muzica ambientala o suma de 150 de lei/ luna (plus 70 de lei pentru fiecare 100 mp in plus).
Muzeele trebuie sa plateasca la randul lor o taxa lunara de 50 de lei pentru muzica ambientala, in timp ce birourile sau centrele administrative - 25 de lei/ luna, iar centrele sau cabinetele medicale - 50 de lei/ luna.
Organizatorii de parade de moda si concursuri de frumusete sunt taxati si ei cu 400 de lei/ eveniment.
Pe de alta parte, pentru muzica ambientala din autobuze, troleibuze si tramvaie este perceputa o taxa de 25 de lei/ luna/ mijloc de transport. In cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei/ luna/ mijloc de transport, iar in cazul taxiurilor - 15 lei/ luna/ masina.
In cazul aeronavelor de orice tip, taxa pentru muzica ambientala se ridica la 200 de lei/ luna/ aeronava. O taxa similara este aplicata si aeroporturilor cu trafic international din Romania, care trebuie sa plateasca 200 de lei/ luna/ spatiu de asteptare. In schimb, aeroporturile cu trafic intern trebuie sa plateasca 100 de lei/ luna/ spatiu de asteptare. Taxa pentru garile care difuzeaza muzica ambientala este de 60 de lei/ luna, iar pentru autogari - 50 de lei si statii de metrou, tramvai si troilebuz - 20 de lei.
Nici stadioanele si salile de sport nu vor scapa netaxate pentru muzica ambientala pe care o difuzeaza. Astfel, muzica ambientala (fara interpreti) in timpul evenimentelor sportive desfasurate pe stadioane va fi taxata cu 200 de lei/ eveniment, in timp ce muzica ambientala (fara interpreti) in timpul evenimentelor sportive in sali de sport va fi taxata cu 100 de lei/ eveniment.
Plata remuneratiilor se va efectua lunar, termenul de plata fiind data de 15 a lunii pentru care se face plata. La remuneratiile prevazute in metodologie se adauga cota legala de TVA, iar pentru intarzieri la plata utilizatorii vor plati penalitati de 0,5%/ zi de intarziere.
Robert Bucur, directorul general al ORDA, a declarat pentru MEDIAFAX ca, inainte de publicarea Deciziei care stabileste remuneratiile pentru difuzarea muzicii ambientale, au fost chemate la negocieri asociatii reprezentative, printre care Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, Federatia Industriei Hoteliere din Romania, Asociatia Transportatorilor din Romania.
"Metodologia in vigoare era din 2006 pana in 2009. Negocierile intre UCMR - ADA si asociatiile din domeniu au durat circa un an de zile si nu s-a ajuns la un consens (...) Noi am chemat mai multe asociatii la negocieri cu reprezentantii UCMR - ADA pentru a nu exista suspiciunea ca au fost pagubiti, insa nu au venit toate partile invitate", a explicat Robert Bucur. El a mai spus ca, in urma negocierilor, s-a tinut cont de unele propuneri ale asociatiilor, care se regasesc in Decizia publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit lui Robert Bucur, fata de metodologia din perioada 2006-2009, "este posibil ca unele taxe sa fie mai mari sau mai mici" in noua Decizie a ORDA.
La metodologia publicata de ORDA se poate face apel in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!