SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face salata de icre - trucuri pentru un gust desavarsit

de Alina Ilie la 2025-05-29
Cum se face salata de icre - trucuri pentru un gust desavarsit
Salata de icre este una dintre cele mai apreciate retete din bucataria romaneasca. In Romania, cele mai populare sunt icrele de crap si cele de stiuca. Icrele de crap sunt cele mai accesibile, au un gust usor amarui si o consistenta densa, pe cand icrele de stiuca sunt mai scumpe, mai rare si ofera o textura mai fina, cu un gust usor dulceag.


Pentru a face salata de icre, ingredientele de baza sunt icrele, uleiul, lamaia si apa minerala sau sifonul. Uneori, in functie de gusturi sau traditii locale, se adauga ceapa tocata fin, paine inmuiata in apa sau lapte, gris fiert si racit pentru a modifica textura si a inmulti cantitatea.

Totusi, adevarata arta sta in emulsia perfecta dintre icre si ulei. Preparatul trebuie sa fie aerat, spumos, fin si totodata sa-si pastreze gustul intens al icrelor. Procesul seamana in multe privinte cu prepararea unei maioneze, doar ca in locul oului intreg sau al galbenusului crud se folosesc icrele.

Trucuri pentru cea mai buna salata de icre

Alegerea icrelor

Pentru a face o salata de icre autentica, se porneste de la alegerea icrelor. Daca sunt proaspete, trebuie sa fie bine curatate de pielite, de eventuale impuritati si frecate usor cu sare grunjoasa. Sarea nu doar ca le conserva, dar ajuta si la imbunatatirea texturii. In mod traditional, icrele se sareaza si se lasa la frigider cateva zile inainte de a fi folosite. Cele de pe piata, conservate sau pasteurizate, pot fi folosite direct, dar gustul nu se compara intotdeauna cu cel al icrelor preparate de la zero. Dintr-o cantitate relativ mica de icre crude se poate obtine o cantitate mare de salata, pentru ca procesul presupune incorporarea unei cantitati considerabile de ulei, uneori chiar de 4-5 ori mai mult decat greutatea icrelor.
 
Uleiul
 
Uleiul joaca un rol esential in reusita preparatului. Cel mai frecvent se foloseste uleiul de floarea-soarelui, pentru ca are un gust neutru si nu acopera aroma icrelor. Uleiul de masline, desi mai sanatos, are un gust pregnant si nu este potrivit la prepararea icrelor. Procesul de adaugare a uleiului trebuie facut lent, in fir subtire, amestecand continuu cu mixerul sau cu o lingura de lemn, intotdeauna in aceeasi directie, pentru a mentine emulsia stabila. 
 
Daca salata pare sa se taie, adica uleiul nu se mai incorporeaza, se poate adauga putina apa minerala sau un cub de gheata, ceea ce ajuta la stabilizarea emulsiei. In unele retete, se adauga si gris fiert sau paine alba inmuiata in apa si stoarsa bine, care are rolul de a lega compozitia si de a o face mai consistenta, dar aceasta este o alegere de gust si nu o necesitate.
 
Ceapa
 
Ceapa este un alt ingredient discutabil. Unii o considera esentiala, pentru ca adauga un plus de savoare, altii o evita, considerand ca acopera gustul fin al icrelor. Ceapa se toaca foarte fin, aproape cat sa devina o pasta, si se adauga doar la final, pentru a evita oxidarea sau inmuierea excesiva. Tipul de ceapa preferat este cea alba sau rosie dulce, care nu este agresiva la gust. Exista insa si variante mai sofisticate care folosesc ceapa verde, tocmai pentru prospetimea pe care o aduce preparatului.
 
Apa minerala
 
Un detaliu subtil, dar important, este folosirea apei minerale sau a sifonului in timpul amestecului. Acesta ajuta la aerarea compozitiei si o face mai pufoasa, mai lejera. Se adauga in cantitati mici, cate o lingura, pe parcursul incorporarii uleiului. Acest truc este specific bucatariei romanesti si face diferenta intre o salata de icre grea si una delicata. Tot in ideea de a usura textura, unii folosesc gris fiert (aproximativ o lingura de gris la 100g de icre), care este racit complet inainte de a fi incorporat. Grisul nu are gust si nu afecteaza aroma, dar ajuta la stabilizarea amestecului.
 
Salata de icre trebuie tinuta la rece inainte de servire. Gustul se dezvolta mai bine dupa cateva ore la frigider. Se serveste de obicei pe felii de paine prajita, decorata cu masline negre, felii subtiri de lamaie sau frunze verzi.

Reteta pentru salata de icre

Ingrediente:

  • 100 g icre de crap (sau de stiuca, bine sarate)
  • 300-350 ml ulei de floarea-soarelui (preferabil, rafinat, cu gust neutru)
  • 1 lingura zeama de lamaie (sau dupa gust)
  • 1 lingurita apa minerala rece (optional, ajuta la cremozitate)
  • 1/2 ceapa alba sau rosie, tocata foarte fin (optional, dupa gust)
  • 1 felie de paine alba, fara coaja, inmuiata in apa si bine stoarsa (optional, pentru o textura mai fina si mai putin sarata)
 
Mod de preparare:
 
Daca icrele sunt conservate in sare, se pun intr-o sita fina si se pot clati usor sub jet de apa rece pentru a elimina excesul de sare. Se lasa la scurs bine. Daca sunt proaspete sau deja pregatite pentru salata, se pot folosi direct.
 
Painea stoarsa bine se amesteca cu icrele intr-un bol adanc, pana se formeaza o pasta omogena. Acest pas este optional, dar ajuta la imblanzirea gustului sarat si la o textura mai stabila.
 
Incepe sa amesteci compozitia cu o lingura de lemn sau mixer la viteza mica. Adauga uleiul foarte treptat, picatura cu picatura la inceput. Este esential ca uleiul sa se incorporeze treptat, altfel salata se poate „taia” (se separa). Continua sa adaugi ulei, in fir subtire, amestecand constant.
 
Cand ai incorporat tot uleiul (sau cat doresti, in functie de cat de aerata vrei compozitia), adauga zeama de lamaie, dupa gust. Daca vrei o salata mai lejera, poti adauga o lingurita de apa minerala rece.
 
Toaca ceapa foarte fin sau da-o pe razatoarea mica. Se adauga la final, amestecand usor. Ceapa echilibreaza bine gustul icrelor.
 
Se lasa la frigider cel putin 30 de minute inainte de servire, pentru ca aromele sa se aseze.
 
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    De multe ori ne trezim tarziu, suntem pe graba si nu apucam sa mancam un mic dejun sanatos, care sa ...
    Grasimea de pe abdomen este inamicul numarul unu al siluetei. Toate femeile isi doresc sa scape ...
    Stilul vestimentar iti poate evidentia foarte usor trasaturile, mai ales daca este ales corect, cu ...
     
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016