Singurul film romanesc care a reprezentat Romania in selectia oficiala de la Festivalul de la Cannes a fost "Loverboy", al lui Catalin Mitulescu. Daca, in urma cu un an cuplul George Pistereanu - Ada Condeescu pasea pe covorul rosu de la Berlinala, ca protagonisti in "Eu cand vreau sa fluier, fluier" de Florin Serban, de data aceasta aceiasi tineri au fost prezenti in sectiunea Un Certain Regard de la Cannes, ca interpreti ai lui Veli si Luca.
O drama care aduce in prim-plan si probleme sociale, precum traficul de fiinte umane, "Loverboy" a plecat de la Cannes fara premii, dar cu sperante la un loc in fruntea box office-ului romanesc.
Filmul, care spune povestea lui Luca, un baiat care convinge fetele sa se indragosteasca de el si, astfel, sa ajunga sa se prostitueze, s-a clasat, la finalul anului, pe locul al treilea, in box office-ul autohton, cu 12.042 de spectatori, si in urma filmelor "Nasa" de Virgil Nicolaescu si Jesus del Cerro (26.765 de spectatori) si "Ursul" de Dan Chisu (12.675 spectatori), potrivit datelor furnizate de Asociatia Film Romania, disponibile pana la data de 9 decembrie 2011.
Produs de Alma Sarbu pentru MediaPro Pictures, filmul "Nasa/ The Godmother" reprezinta cea de-a treia colaborare a actorului Dragos Bucur cu Jesus del Cerro, regizor al carui stil l-a admirat intotdeauna. In comedia "Nasa", Dragos Bucur este Radu Prodan - un respectat finantist roman casatorit cu Jennifer (Whitney Anderson), cu care are un baiat de 10 ani, extrem de inteligent, David (Stefan Iancu). Intr-o buna zi, in timpul unui botez la care Jennifer participa in calitate de nasa, politia navaleste in biserica si il aresteaza pe sotul ei. Cu aceasta ocazie, Jennifer afla ca "respectabila" afacere a lui Radu consta de fapt in spalare de bani pentru un temut mafiot local, Spanu - The Madfather (Alex Velea). In acest fel, Jennifer se trezeste prinsa intr-o poveste cu mafioti adevarati, cum nu vazuse pana atunci decat in filme.
Pe de alta parte, "Ursul" este un road-movie plasat in Romania anilor '90. Noul director al Circului de Stat incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei prin vanzarea singurului urs - batran si pe moarte - unui vanator german. Insa, manati de pasiunea pentru meserie si de dragostea pentru urs, artistii circului se impotrivesc directorului si il urmaresc pe acesta pana in locul unde urma sa aiba loc tranzactia.
Coloana sonora a filmului este semnata de Goran Bregovic. Cunoscutul muzician a marturisit, de altfel, ca "Ursul" este prima comedie la care a lucrat, el fiind cunoscut pentru muzica filmelor regizorului sarb Emir Kusturica ("Vremea tiganilor", "Arizona Dream", "Underground").
Filmul romanesc care a obtinut premii importante, la nivel international, a fost "Din dragoste, cu cele mai bune intentii" de Adrian Sitaru. Inspirat din experienta personala a autorului, "Din dragoste cu cele mai bune intentii" il aduce in prim-plan pe actorul Bogdan Dumitrache, care joaca rolul lui Alex, un tanar care intra intr-un carusel al temerilor si maniei controlului atunci cand mama lui sufera un accident vascular cerebral si toata viata sa capata o alta turnura.
"Din dragoste cu cele mai bune intentii" a primit premiul pentru cea mai buna regie si pentru cel mai bun actor in rol principal, in august, la Festivalul International de Film de la Locarno.
La acelasi festival, "Crulic- drumul spre dincolo" de Anca Damian a primit o mentiune speciala. "Crulic" este, de altfel, un pariu castigat al autoarei care a muncit ani de zile pentru a spune povestea lui Claudiu Crulic, romanul care a murit intr-o inchisoare din Polonia, dupa ce a tinut greva foamei, pentru a-si demonstra nevinovatia. Apeland la animatie pentru a crea efectul dorit, Anca Damian a fost, astfel, un pionier al noii cinematografii: a realizat primul lungmetraj de animatie romanesc din ultimii 20 de ani. "Crulic" a deschis si Festivalul International de Film de Animatie Anim'est din toamna, organizat la Bucuresti, si, in premiera, si la Chisinau.
Un film care a intrat pe o nisa prea putin exploatata in cinematografia romaneasca noua a fost "Buna! Ce faci?" de Alexandru Maftei. Inventiva, amuzanta si plina de tandrete, comedia romantica "Buna! Ce faci?" este povestea a doi soti care, dupa 20 de ani de casnicie, nu mai simt nicio atractie unul fata de celalalt. Fiecare dintre ei isi cauta iubirea in alta parte si, dupa cateva nopti de chat nebun, amandoi sunt convinsi ca si-au gasit amantul perfect pe net. Atractia pentru iubitul virtual este tulburata de sentimentul de vinovatie, insa niciunul nu banuieste ca partenerul de care s-a indragostit pe internet nu e deloc un necunoscut. Chiar daca este deosebit de libertin in propriile relatii sexuale, baiatul lor de 17 ani este mai mult decat intrigat cand descopera idila parintilor lui.
O alta drama de familie care a fost prezentata pe marile ecrane romanesti, in 2011, a fost "Principii de viata" de Constantin Popescu. De la "Portretul luptatorului la tinerete", Popescu a trecut la povestea lui Velicanu (Vlad Ivanov), un barbat de varsta mijlocie, care incearca sa se imparta intre cele doua familii ale sale, incercand sa le ofere acestora cele mai bune conditii materiale. Efortul sau are insa un pret mare: se indeparteaza de cei dragi.
Dupa ce au circulat prin festivaluri, filmele "Periferic" de Bogdan Apetri si "Aurora" de Cristi Puiu au intrat si in cinematografele romanesti, unde s-au clasat pe locurile cinci, respectiv sase, in topul incasarilor in filmul romanesc in 2011. "Periferic" a avut incasari de 24.695 de lei si a avut 4.360 de spectatori, iar "Aurora" a obtinut incasari de 19.752 de lei si a avut 4.159 de spectatori, potrivit datelor furnizate de Asociatia Film Romania, disponibile pana la data de 9 decembrie 2011.
O drama cu accente de thriller, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Apetri, un regizor scolit la Columbia University din New York, are la baza o povestire scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru si dezvoltata intr-un scenariu de Tudor Voican si Bogdan George Apetri. Actrita Ana Ularu construieste un rol dificil, al unei detinute care iese din inchisoare pentru o zi si incearca, in acest rastimp, sa-si puna viata in ordine. In cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara. Inainte de a ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.
Pe de alta parte, "Aurora", filmul in care Cristi Puiu este si actor, spune povestea lui Viorel, un barbat proaspat divortat care ajunge sa fie criminal. Pelicula a fost prezentata in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, anul trecut.
Anul 2012 se anunta si mai interesant pentru cinematografia romaneasca, mai ales in urma anuntarii rezultatelor de la primul concurs organizat de Centrul National al Cinematografiei anul acesta. Printre castigatori se numara Cristian Mungiu, cu proiectul "Provizoriu", Corneliu Porumboiu, cu "Un interval de 9 minute", si Cristi Puiu, cu "La Conac". Avand in vedere ca acestia trei au fost mereu staruri la Festivalul de Film de la Cannes, editiile din anii urmatori ai evenimentului de pe Croazeta ar putea include cel putin una dintre aceste productii. Cinematografia romaneasca va fi reprezentata, de asemenea, anul viitor, de actrita Ana Ularu, in sectiunea "Shooting Stars" de la Berlinala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 0.56
din 5
- 9 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!