Un studiu finantat si efectuat de cercetatori ai Universitatii Northwestern a aratat ca prin utilizarea a patru factori se poate prezice aparitia depresiei postnatale. Asadar, acestia au putut sa prevada cu succes daca unei mame i se pot agrava anumite simptome depresive in primul an de la nastere.
Cei patru factori care trebuie avuti in vedere sunt:
- numarul de copii pe care ii are mama;
- capacitate ei de a functiona in general in societate, la munca si in cadrul relatiilor;
- nivelul de educatie;
- severitatea depresiei in primele opt saptamani.
Conform studiului publicat in revista "Depression&Anxiety", predictiile au fost corecte in proportie de 72,8%.
”In acest fel putem prezice gravitatea depresiei inainte ca mama sa vina la controlul de sase saptamani. Putem incuraja interventia timpurie, iar tratamentul are mai mult succes daca este administrat mai devreme”, spune Sheehan Fisher, autorul principal al studiului.
Exista trei traiectorii ale depresiei:
- Remiterea treptata (cu timpul incepe sa se imbunatateasca).
- Imbunatatirea partiala (dureaza un an de la nastere, se indreapta in directia pozitiva, dar nu dispar toate simptomele).
- Severitate cronica (simptomele se agraveaza in timp).
- Intrebarea principala nu este ”mama se simte deprimata?”, ci ”in ce directie se indreapta depresia?”. Daca simptomele se agraveaza in timp tratamentul trebuie ajustat. Nivelul de ingrijire trebuie sa fie adaptat in functie de fiecare femeie.
Mamele diagnosticate cu depresie postnatala nu au un somn calitativ, au sentimente exagerate de vinovatie, intampina dificultati in a face fata emotiilor negative, nu se pot concentra si simt foarte multa suferinta emotionala.
Depresia nu afecteaza doar mama, poate afecta negativ si functionarea si sanatatea copilului. Influenteaza dezvoltarea emotionala a copilului, capacitatea de a-si controla propriile emotii si ridica riscul anxietatii si depresiei.
”Cu cat depresia ramane mai mult nediagnosticata, cu atat mai dificil este sa o tratam. In plus, dureaza mult timp pana gasim medicamentele potrivite, ceea ce complica si mai mult lucrurile”, adauga Fisher.
Tratamentul pentru femeile din grupul cronic sever difera si poate include atat psihoterapie, cat si medicamentatie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!