Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In 2018 au fost parasiti 342 de copii. Pentru 2019 avem o veste buna

de Sunt Fericita la 2019-11-04
In 2018 au fost parasiti 342 de copii. Pentru 2019 avem o veste buna
De-a lungul anului 2018 au fost parasiti in maternitati si alte unitati 342 de copii, iar conform ANPDCA numarul acesta este in scadere pentru anul 2019.


Numarul copiilor parasiti in maternitati si in alte unitati sanitare a scazut in primul semestru din 2019 cu 69 (17%), comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 342 de copii, conform datelor publicate pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).
 
Dintre acestia, 273 de copii au fost parasiti in maternitati, 64 in sectiile de pediatrie, iar 5 au fost lasati in alte sectii de spital.
 
De asemenea, 330 de copii au fost externati, din care 146 s-au reintors la familiile lor, 12 la familii/persoane si 141 la asistenti maternali.
 
Totodata, 18 copii au fost incadrati in centre de plasament, doi copii in centre de primire in regim de urgenta, iar 11 copii se regasesc in alte situatii, conform datelor ANPDCA.
 

Abandonul copiilor

 
Intr-un esantion de 10 tari membre UE (Danemarca, Franta, Marea Britanie, Bulgaria, Romania, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Lituania si Polonia), nu exista o definitie legala clara a termenului de abandon al copilului. Lipsa unei definitii clare si ambiguitatea privind aspectele care constituie abandonul copilului, ridica provocari pentru studierea si practica referitoare la acest fenomen. In scopul proiectului Daphe finantat de UE, s-au folosit doua definitii ale abandonului copilului si anume, abandonul deschis si abandonul secret. Abandonul deschis este definit ca parasirea cu buna stiinta a unui copil de parintele sau, care poate fi identificat si a carui intentie nu este de a se intoarce ci de a respinge voit raspunderea parinteasca. Mai mult, niciun alt membru al familiei nu poate sau nu vrea sa-si asume raspunderea de parinte si sa aiba grija de copil. Abandonul secret este definit ca parasirea in secret a copilului de catre parintele sau, care nu poate fi identificat si a carui intentie nu este de a se intoarce, ci de a respinge in mod voit si in mod anonim raspunderea parinteasca. 
 
Prin cercetare, s-a constatat ca abandonul copilului este unul din motivele cheie pentru care copiii minori sub trei ani sunt plasati sub ingrijire institutionala. O comparatie intre copiii institutionalizati a aratat ca in Europa de Vest doar 4% sunt abandonati, spre deosebire de 32% dintre copiii institutionalizati in Europa Centrala si de Est. Romania, Ungaria si Letonia au avut majoritatea copiilor care au fost abandonati dati in ingrijire institutionala, in timp ce Danemarca, Norvegia si Marea Britanie au raportat abandonul copilului ca fiind un eveniment rar. Este dificil de stabilit care este dimensiunea adevarata a abandonului deschis si secret al copilului in toata Europa, deoarece numai unele tari tin statistici nationale privind aceste fenomene si, acolo unde aceste informatii sunt tinute, difera datele in functie de grupul de varsta al copilului si a definitiei utilizate pentru abandonul copilului.
 
In incercarea de a reglementa adoptia si situatia copiilor institutionalizati, Romania a adoptat in anul 1993 legea abandonului (Legea nr.47/1993) conform careia copiii institutionalizati care nu au fost vizitati de parintii lor timp de 6 luni, erau declarati abandonati si prin urmare adoptabili. Aplicarea acestei legi a condus la numeroase abuzuri si a contribuit la coruptia in domeniul adoptiei (in special adoptia internationala) inainte de anul 2001, cand a fost introdus moratoriul cu privire la adoptile internationale.
 
Noua legislatie referitoare la protectia drepturilor copilului si adoptie a fost adoptata in 2004 anuland legea abandonului. In ce priveste numarul de copii parasiti in maternitate sau in alte unitati spitalicesti numarul a scazut de la 5130 in 2003 la 1315 in 2010. Este interesant de notat ca cea mai mare scadere s-a inregistrat intre 2004 (4614 copii parasiti in spitale) si 2005 (2580 copii parasiti in spitale),anul in care noua legislatie a inceput sa fie implementata si posibil ca rezultat al campaniilor nationale de constientizare a publicului ce aveau drept scop sa impiedice institutionalizarea si abandonul copiilor (2001-2004). 
 
Cea mai recenta cifra citata de studiul Daphe a numarului de copii parasiti in spitale este din prima jumatate a anului 2011: 748 copii, din care 226 au fost reintegrati in familiile lor naturale, 2 in familiile lor extinse, 285 in asistenta maternala, 18 plasati in familii altele decat familiile rudelor sau de asistenta maternala si 52 in ingrijire rezidentiala. Conform legii drepturilor copilului, copiii sub 2 ani nu pot fi plasati in ingrijire rezidentiala. In cazul acelor copii care apar in ingrijire rezidentiala, motivele pot fi ca ei sunt plasati in centrele de primire de urgenta (pana la plasarea in familii) sau au nevoi speciale si este dificil de gasit o familie de plasament pentru ei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre 2018

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0