Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 mituri legate de bolile cardiovasculare

de Sunt Fericita la 2023-12-13
10 mituri legate de bolile cardiovasculare
Secolul in care traim este dominat de patologia asociata inimii si intregului sistem cardiovascular. Principalii factori de risc comportamentali ce ne predispun la dezvoltarea unei astfel de boli sunt dieta nesanatoasa, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul si obezitatea, factori ce, de altfel, pot fi modificati.


1. Sunteti la risc de a dezvolta o boala cardiovasculara doar daca membrii familiei dumneavoastra au suferit de ea.
 
Genetica uneori poate juca un rol in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, 90% din bolile cardiace sunt rezultatul unor obiceiuri nocive din stilul nostru de viata, incluzand dieta inadecvata, fumatul si sedentarismul.
 
Aceste alegeri gresite pot creste nivelul colesterolului si al altor grasimi daunatoare din sange, pot creste tensiunea arteriala si va pot determina sa dezvoltati sindrom metabolic sau diabet de tip 2 − toate acestea cresc la randul lor riscul bolilor de inima.
 
Daca esti predispus genetic la hipercolesterolemie, tensiune arteriala ridicata sau diabet, este foarte important sa urmezi un stil de viata sanatos si sa iei medicamente pentru a controla acesti factori de risc extrem de periculosi si pentru a evita sau a intarzia un atac de cord sau orice alta boala cardiaca.
 
2. Un nivel ridicat al grasimilor bune combate efectele hipercolesterolemiei.
 
In loc sa va uitati la colesterolul total, care include atat colesterolul „bun” format din lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cat si din lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL), cel mai important este sa tineti sub observatie nivelul LDL. Iata 8 sfaturi pentru a reduce nivelul de colesterol din sange >>
 
Desi un nivel ridicat al HDL este cu siguranta bun, acest lucru nu inseamna ca corpul tau nu poate depozita in continuare colesterolul in artere, ceea ce poate duce la atac de cord, accidentvascular cerebral si alte probleme cardiovasculare.

3. Puteti scadea nivelul crescut al LDL doar prin alimentatie.
 
Daca nivelul LDL este foarte ridicat, veti avea nevoie de o statina sau de alte medicamente care scad colesterolul pentru a-l reduce, pentru ca ficatul dumneavoastra produce aproximativ 75% din colesterolul din organism si dieta este responsabila doar pentru 25% din acesta.
O dieta sanatoasa poate scadea oarecum valorile crescute ale LDL, dar administrarea medicamentelor care scad colesterolul este importanta daca aveti un LDL foarte inalt si un istoric de boala coronariana.
 
4. Daca tensiunea arteriala este ridicata, veti putea sa o simtiti.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) este numita „ucigasul tacut” pentru un motiv. Hipertensiunea nu produce, in general, simptome pana cand nu provoaca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Veti descoperi ca aveti probleme cu tensiunea arteriala utilizand un tensiometru.
 
5. Grasimile sunt rele pentru inima ta.
 
Patru tipuri diferite de grasimi se gasesc in alimentele noastre, si nu toate sunt daunatoare.
Grasimile trans, gasite in multe produse de panificatie si alimente prelucrate determina cresterea LDL. La fel se intampla si in cazul grasimilor saturate, care provin din produse de origine animala precum carnea rosie si untul. Inlocuirea grasimilor saturate nesanatoase cu grasimi mononesaturate sanatoase si grasimi polinesaturate poate scadea de fapt nivelul LDL.
 
6. Unele „super-alimente” vor preveni bolile cardiace.
 
Niciun aliment nu va preveni bolile cardiace, desi anumite diete pot face acest lucru.
Alimente cum ar fi afinele, rodiile, nucile si pestele – desi sunt benefice pentru starea de sanatate generala, ele nu pot preveni bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca dieta mediteraneeana, care recomanda consumul de cereale integrale, leguminoase, peste, legume, fructe
si grasimi mononesaturate precum uleiul de masline, reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
 
7. Doua-trei ore de exercitii viguroase pe saptamana vor asigura sanatatea inimii.
 
Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolii coronariene si a cancerului, veti avea nevoie de cinci sau sase sesiuni de activitate moderata pana la viguroasa pe saptamana. Utilizati scarile in locul liftului, umblati in jurul unui centru comercial, aspirati-va casa sau plimbati-va animalul de companie mai mult decat o faceti in mod normal. Aveti grija sa faceti 30 de minute de activitate pe zi − impartite in segmente de 10-15 minute − si inima voastra va va multumi.
 
8. By-passul si stentarea va vor vindeca patologia coronariana.
 
Atunci cand boala cardiaca ischemica blocheaza arterele inimii, chirurgii pot folosi alta artera pentru a ocoli zonele cu probleme (denumita operatie de bypass coronarian) si pentru a restabili circulatia. In mod similar, cardiologii pot utiliza stenturi pentru a repune in circulatie arterele blocate si pentru a le tine deschise.
 
In timp ce interventia chirurgicala va poate ajuta sa preveniti un atac de cord si va vor face sa va simtiti mai bine, aceste interventii nu va vor vindeca boala arteriala coronariana. Daca nu veti inlatura procesul patologic ce a dus la aparitia bolii, aceasta va continua sa progreseze.
 
9. Stentul este mai sigur decat chirurgia by-pass.
 
Nu exista nicio indoiala ca operatia de by-pass arterial coronarian este o operatie majora.
Dar cand se face ca sa previna un atac de cord si este efectuata de un chirurg experimentat, riscul de complicatii post-interventie este mai mic de 1%. Stentul, care este mai putin invaziv decat chirurgia by-pass si permite pacientilor sa se recupereze mai repede, este la fel de sigur.
Este posibil ca unii oameni sa suporte mai bine interventia chirurgicala de by-pass sau de stentare. In aceste cazuri, cardiologul sau chirurgul cardiac va va explica de ce si ce anume trebuie sa alegeti intre cele doua.
 
10. Femeile nu trebuie sa-si faca griji in privinta bolilor de inima.
 
De fapt, realitatea face ca mai multe femei mor din cauza bolilor de inima in fiecare an decat din cauza cancerului de san.
Barbatii au tendinta de a dezvolta boli coronariene si sufera de atacuri de cord la varste mai tinere decat femeile. Dar, dupa menopauza, riscul de infarct miocardic este egal pentru femei si barbati.

Informatiile au fost preluate din lucrarea "Inima sanatoasa in corp sanatos", care poate fi comandata AICI >>

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli de inima

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli cardiovasculare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre infarct

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tensiune arteriala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre colesterol ldl

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0